ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανδρέας Ξανθός: «Με τις ανάγκες των πολλών ή τα συμφέροντα των λίγων;» - Διλήμματα ενόψει εκλογών και απολογισμός κοινοβουλευτικού έργου

0

Οι κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις από το 2019 και μετά καταχωρήθηκαν σε μια έκδοση με θέμα «Τα προβλήματα και οι ανάγκες του Ρεθύμνου στη Βουλή - Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Α. Ξανθού» με τον ίδιο να επισημαίνει, ότι «στην ουσία συνιστούν ένα εναλλακτικό σχέδιο, μια εναλλακτική τοπική ατζέντα για την νέα διακυβέρνηση που προσδοκούμε να προκύψει μετά τις εκλογές».

«ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ»

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Ξανθός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία κατηγόρησε για σειρά ζητημάτων προκειμένου να επισημάνει την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, όπως ισχυρίστηκε επανειλημμένως.

Κάλεσε δε, του πολίτες σε μια πολιτική επιλογή «ριζικής αναδιοργάνωσης ενός πελατειακού, αναξιοκρατικού, αδιαφανούς, διαπλεκόμενου με συμφέροντα και τελικά μη κοινωνικά υπεύθυνου κράτους».

Συγκεκριμένα θέτοντας τα ζητήματα των επικείμενων εκλογών, ο κ. Ξανθός είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ, πως είμαστε σε μία νέα φάση αυτόν τον καιρό, έχει αλλάξει δραματικά το κοινωνικό και το πολιτικό κλίμα μετά την τραγωδία στα Τέμπη και υπάρχει κατά την άποψη μου ένα καθολικό αίτημα από την κοινωνία, η οποία έχει αφυπνιστεί. Υπάρχει μια δημοκρατική εγρήγορση και παρουσία των νέων ανθρώπων κυρίως, που με συστηματικό τρόπο τις τελευταίες εβδομάδες απαιτούν να υπάρξει απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει μια θωράκιση του κράτους της χώρας μας για να αντιμετωπίσει τέτοιου τύπου απειλές και να αποτρέπει τέτοιου τύπου τραγωδίες».

Συνέχισε δε, λέγοντας, ότι «Νομίζω πως το αίτημα της ασφάλειας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, είναι η κυρίαρχη απαίτηση σήμερα των ανθρώπων. Και βεβαίως για να υπάρξει μια πειστική απάντηση σε αυτό το αίτημα, πρέπει να πάμε σε μια ριζική αναδιοργάνωση ενός πελατειακού, αναξιοκρατικού, αδιαφανούς, διαπλεκόμενου με συμφέροντα και τελικά μη κοινωνικά υπεύθυνου κράτους. Αυτό που λέμε βαθύ κράτος, το οποίο οικοδομήθηκε προφανώς σε βάθος δεκαετιών με συγκεκριμένες ευθύνες πολιτικών δυνάμεων και που σήμερα προκαλεί και προσβάλει τους πολίτες αυτής της χώρας. Η απαίτηση της ριζικής αλλαγής είναι το κυρίαρχο αίτημα και θα είναι μια ισχυρή και κρίσιμη διαχωριστική γραμμή στην μάχη των επόμενων εκλογών. Θεωρώ, ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία, οι συζητήσεις αυτές αφορούν όλη την κοινωνία και όλη την χώρα».

ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην συνέντευξη τύπου, στην οποία παρευρέθηκαν  - εκτός των δημοσιογράφων των τοπικών μέσων ενημέρωσης -  και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ο Βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος κ. Ανδρέας Ξανθός έθεσε τα διλλήματα που κατά την γνώμη του θα πρέπει να έχουν κατά νου οι πολίτες – ψηφοφόροι επισημαίνοντας κυρίως:  «Πρέπει προτάξουμε τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα συμφέροντα και τις ιδιοτέλειες των λίγων».

Χαρακτηριστικά είπε: «Θεωρώ, ότι το δίλλημα στις επόμενες εκλογές αρχίζει πια να γίνεται ξεκάθαρο και διακριτό. Το δίλλημα για μας είναι : Με τις ανάγκες των πολλών ή τα συμφέροντα των λίγων; Είναι  με την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, δικαιοσύνης, ισονομίας και αξιοπρέπειας της χώρας ή με την απαξίωση της πολιτικής, την διαμεσολάβηση ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, που προωθούνται συστηματικά από την σημερινή κυβέρνηση με αδιαφάνεια, με μηδενική δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, με διαπλοκή, με συμφέροντα».

Ο πρώην υπουργός υγείας, συνέχισε λέγοντας: «Βεβαίως, το πολιτικό δίλλημα είναι: με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό και με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, η οποία θα δεσμευτεί να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο και πανελλαδικά και σε τοπικό επίπεδο ή με μια εκβιαζόμενη αυτοδυναμία που θα ενισχύει την απαξίωση και την κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα που προωθεί το καθεστώς Μητσοτάκη; Αυτά είναι τα κρίσιμα πολιτικά διλλήματα για την επόμενη περίοδο, τα οποία θα έχουμε την δυνατότητα και την ευκαιρία μπαίνοντας στην τελική ευθεία με την επίσημη ανακοίνωση των εκλογών να τα συζητήσουμε και να αντιπαρατεθούμε με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και να δώσουμε με συλλογικό τρόπο, με ενωτικό τρόπο, με ψηλά το κεφάλι γιατί και στην περίοδο διακυβέρνησης μας αλλά και στην παρούσα θητεία, προτάξαμε τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα συμφέροντα και τις ιδιοτέλειες των λίγων».

Ο ίδιος επιτιθέμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα διλλήματα που αυτή θέτει και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, τόνισε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ουσιαστικά, όντας πολιτικά απομονωμένη, χωρίς κανένα δυνητικό σύμμαχο και εταίρο, εκβιάζει με πολιτική αποσταθεροποίηση τους πολίτες για να ξανακερδίσει την αυτοδυναμία της. Αυτή είναι μια ολισθηρή γραμμή, η οποία είναι εκτός κλίματος και εκτός αναγκών της συγκυρίας. Η συνθετότητα των προβλημάτων αυτή την περίοδο και η διαχείριση μειζόνων κρίσεων, όπως είναι η υγειονομική που βρίσκεται σε εκτόνωση, η  ενεργειακή, η πληθωριστική, η κλιματική, νομίζω πως απαιτούν ευρύτερες συσπειρώσεις και συναινέσεις. Και για αυτό εμείς πιστεύουμε στην κουλτούρα των κυβερνήσεων συνεργασίας και για αυτό εμείς νομοθετήσαμε την απλή αναλογική».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΠΟΛΑΚΗ

Ερωτηθείς για το ζήτημα του Παύλου Πολάκη, ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για ένα θέμα που έχει λήξει για το κόμμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το θέμα Πολάκη έχει κλείσει με συλλογικό και ενωτικό τρόπο, με ομόφωνη απόφαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συναποφασίσαμε, ότι στο νέο πολιτικό σκηνικό, το οποίο επιβάλει την μέγιστη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια σκληρή πολιτική αναμέτρηση, στην οποία δεν περισσεύει κανένας, και μετά τις δημόσιες εξηγήσεις και την ανάληψη ευθύνης και την δημόσια αυτοκριτική από τον σύντροφο Παύλο Πολάκη, έκλεισε οριστικά αυτή η περίοδος, η οποία είχε δημιουργήσει μούδιασμα και εσωστρέφεια. Τώρα θα δώσουμε συλλογικά και αλληλέγγυα την μάχη των βουλευτικών εκλογών, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά κρίσιμη μάχη, όχι μόνο για την αριστερά ή για την κομματική μας ιδιοτέλεια αλλά για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας».

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ξανθός κλήθηκε να σχολιάσει τον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει μετά τις προτάσεις Ανδρουλάκη ως προς την επόμενη μέρα των εκλογών. «Είναι επί τους ουσίας αυτή η συζήτηση ή μάχη για τις καρέκλες» ήταν το ερώτημα προς τον πρώην υπουργό για να απαντήσει ως εξής: «Το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα και θα προκύψει μια βιώσιμη πολιτική λύση σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας, δυσαρέσκειας και οργής που επικρατεί στην κοινωνία, θεωρώ, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την περίοδο, είναι να προκύψει μια εικόνα πως κάθε πολιτική δύναμη ενδιαφέρεται μόνο να διαιωνίσει την επιρροή της και την νομή της εξουσίας. Το ζήτημα του τι κυβέρνηση θέλουμε, προφανώς για να υπηρετήσει το πρόγραμμα, το οποίο συζητάμε και τις ανάγκες έχει τεράστια σημασία. Θεωρώ πως οι πολιτικές δυνάμεις πάνω σε αυτό θα πρέπει να είναι σαφείς και καθαρές. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια λογική, ότι όλα αυτά τα αφήνουμε για συζήτηση μετά το πέρας των εκλογών. Προφανώς και το αποτέλεσμα των εκλογών και η μετεκλογική αριθμητική, ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, θα καθορίσει το πώς θα πάνε τα πράγματα. Εμείς θεωρούμε, ότι στο βαθμό που θα πετύχουμε τον κεντρικό πολιτικό μας στόχο, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να έχει την λαϊκή νομιμοποίηση για να διαμορφώσει πλαίσιο συνεργασίας, πιστεύω πως αυτό μπορεί να προκύψει στο βαθμό που βγαίνουν και αριθμητικά τα νούμερα μιας κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας».

Συνεχίζοντας, τόνισε, ότι «Ο κ. Ανδρουλάκης μέχρι στιγμής έχει κρατήσει μια πολιτική ίσων αποστάσεων. Το τελευταίο διάστημα βεβαίως, δεχόμενος και επίθεση από τους κύκλους της κυβέρνησης και το Μέγαρο Μαξίμου, διαφοροποιείται στην ρητορική του. Διάβαζα σήμερα, ότι είπε «Μηδενική ανοχή στο σύστημα Μητσοτάκη. Χρέος μας στις εκλογές να αποτελέσει παρελθόν». Εμείς καλωσορίζουμε τον κ. Ανδρουλάκη σε αυτή την προσέγγιση. Πιστεύουμε, ότι όντως πρέπει να κλείσει ένας κύκλος σκληρής νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Διότι, έχουμε ένα τοξικό μήνυμα πολιτικής αυτή την περίοδο: νεοφιλελευθερισμός και επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων, αυταρχισμός, αδιαφάνεια και σκληρό πελατειακό κράτος και δυστυχώς υποχώρηση και του κράτους δικαίου. Το είδαμε με ακραίο τρόπο στην υπόθεση των υποκλοπών, η οποία έχει εκθέσει την χώρα μας διεθνώς, καθώς διεθνείς φορείς εντοπίζουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του κράτους δικαίου και των θεσμών στην χώρα μας. Άρα το πρώτιστο είναι το περιεχόμενο των λύσεων και το πώς θα ανταποκριθούμε στις δυσκολίες της περιόδου και για τα διεθνή ζητήματα αλλά και για τα εγχώρια προβλήματα. Όμως και ο τρόπος που θα κυβερνηθεί η χώρα έχει κατά τη γνώμη μου μεγάλη σημασία. Οπότε δεν θεωρώ αυτή την συζήτηση, ότι γίνεται για τις «καρέκλες» αλλά για ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Εμείς, πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας, διότι είναι ένα μοντέλο, το οποίο επικρατεί σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο στην δύση και διασφαλίζουν ευρύτερες συναινέσεις και μπορούν να αντιμετωπίσουν κρίσιμα και οξυμένα κοινωνικά προβλήματα».

Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΩΝ

Οι δημοσκοπήσεις τέθηκαν και αυτές επί τάπητος καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να καρπίζεται τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας. Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο κ. Ξανθός απάντησε δίδοντας έμφαση στο ζήτημα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αναποφάσιστων προς την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μια ραγδαία υποχώρηση της κυβέρνησης. Μάλιστα, σε κάποιες δημοσκοπήσεις είναι κάτω του 30%. Δεν δείχνουν όντως μια σημαντική ενίσχυση των άλλων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων αλλά υπάρχει το κρίσιμο στοιχείο των αναποφάσιστων που φτάνει στο 17,5%. Σχεδόν ένας στους πέντε πολίτες αυτή την στιγμή δεν δηλώνει πρόθεση ψήφου. Αυτή είναι η κρίσιμη δεξαμενή για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με αξιόπιστο πρόγραμμα, με ανάκτηση δεσμών εμπιστοσύνης και αμφίδρομης επικοινωνίας, να μπορέσουμε την πλειονότητα αυτών των ανθρώπων να την κερδίσουμε και να πείσουμε πως μπορεί να εφαρμοστεί μια εναλλακτική πολιτική στην χώρα μας. Αυτό είναι για μας το κρίσιμο θέμα. Πιστεύω, ότι μέχρι τις εκλογές και με το περιθώριο που θα έχουμε να αντιπαρατεθούμε βάσει προγραμμάτων, απόψεων, λύσεων, πιστεύω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την δυνατότητα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αναποφάσιστων πολιτών και να αλλάξει τελείως το πολιτικό σκηνικό».

Ο κ. Ξανθός επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ότι προτεραιότητα είναι η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία στην χώρα ενώ για τα τοπικά θέματα κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι για το οποίο κράτησε αποστάσεις ως προς το βασικό ερώτημα για το αν είναι υπέρ ή κατά της υλοποίησης του. Τόνισε πως δεν είναι τεχνικός για να γνωρίζει λεπτομέρειες και επισήμανε, ότι αυτά τα θέματα που αφορούν την χρησιμότητα τέτοιων έργων, την προστασία του περιβάλλοντος και την λογική σχεδιασμού και υλοποίησης τους, θα πρέπει να την έχουν κυρίως τα όργανα της αυτοδιοίκησης κάθε περιοχής.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙ ΞΑΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Παρουσιάζουμε σήμερα δημόσια ένα απολογισμό κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων στην παρούσα θητεία της βουλής, που αφορούν τις ανάγκες και τα προβλήματα του τόπου μας» είπε ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας για την έκδοση των πεπραγμένων της τρέχουσας κοινοβουλευτικής του θητείας. Συνέχισε, τονίζοντας, ότι «Πέρα από τις γενικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που και λόγω αρμοδιότητας αφορούν το σύστημα υγείας, την πανδημία, την υγειονομική κρίση, νομίζω πως έχει σημασία, επειδή μπαίνουμε στην προεκλογική εκστρατεία, ότι είναι θεσμική μου υποχρέωση να παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας τις παρεμβάσεις που έγιναν κρατώντας πάντα ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους τοπικούς φορείς, με την αυτοδιοίκηση, με τις παραγωγικές δυνάμεις, με τα συνδικάτα, με τους ενεργούς πολίτες του Ρεθύμνου».

Το με τίτλο  «Τα προβλήματα και οι ανάγκες του Ρεθύμνου στη Βουλή - Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Α. Ξανθού» χωρίζεται σε πέντε βασικούς τομείς:

  1. Ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο επισημαίνεται η «μάχη επιβίωσης» αγροτών και κτηνοτρόφων λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.
  2. Η δημόσια υγεία με έμφαση στην συρρίκνωση της και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
  3. Η Τοπική Ανάπτυξη και η ανάγκη για νέο βιώσιμο μοντέλο με δικαιοσύνη παντού και επί μέρους αναφορά σε θέματα οικονομία, εργασίας, υποδομές, περιβαλλοντική προστασία, δημόσια διοίκηση και θεσμούς.
  4. Η εκπαίδευση με έμφαση στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου και του πανεπιστημίου.
  5. Η Κοινωνική συνοχή, όπου γίνεται λόγος για ανάγκη μετώπου εξάλειψης των ανισοτήτων, των κοινωνικών παθογενειών και του πελατειακού συστήματος.  

«Όλα αυτά αναδεικνύουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία και τις εκπροσωπήσεις της» είπε ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος συνέχισε λέγοντας: «Και θεωρούμε αυτό ως το κρίσιμο στοιχείο. Διότι μαζί με την κοινωνία, μπορεί η αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις να βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων. Και όχι στο όνομα της κοινωνίας, και όχι σε μια λογική πελατειακών σχέσεων, ευνοιοκρατίας, ρουσφετοκρατίας και εξυπηρέτησης ατομικών συμφερόντων και επιδιώξεων. Αυτή ήταν πάντα η κρίσιμη διαχωριστική γραμμή: να υπηρετούμε από θέσεις ευθύνης και από θέσεις θεσμικής εκπροσώπησης το συλλογικό κοινωνικό συμφέρον. Και αυτό θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε γιατί πιστεύουμε, ότι αυτό χρειάζεται και αυτή είναι η κρίσιμη προϋπόθεση για να ανακτήσει το πολιτικό σύστημα την αξιοπιστία του, την τρωθείσα σε μεγάλο βαθμό και να μην επιτρέπουμε να επικρατήσει η ακροδεξιά – τελικά- ρητορική, ότι όλοι το ίδιο είναι και δεν αξίζει τον κόπο ούτε κανείς να συμμετέχει, ούτε να ψηφίζει, ούτε να παλεύει για να βελτιωθούν και να αλλάξουν τα πράγματα. Απέναντι στην αποχή και την αντιπολιτική συμπεριφορά, εμείς θεωρούμε, ότι πρέπει να εδραιώσουμε ένα μοντέλο εκπροσώπησης των πολιτών και ένα μοντέλο πολιτικής λειτουργίας που είναι σε επαφή με τις αγωνίες και τις ανάγκες των ανθρώπων και μαζί προκύπτει ένας σχεδιασμός και ένα εναλλακτικό σχέδιο στο σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης. Θεωρώ, ότι οι άξονες αυτοί που παρουσιάζουμε σήμερα και οι ανάγκες, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στην βουλή και έχει ασκηθεί για αυτές κοινοβουλευτικός έλεγχος, στην ουσία συνιστούν ένα εναλλακτικό σχέδιο, μια εναλλακτική τοπική ατζέντα για την νέα διακυβέρνηση που προσδοκούμε να προκύψει μετά τις εκλογές. Αυτή είναι δηλαδή, η θεματολογία που πιστεύουμε, πάντα σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση του τόπου και με τις άλλες εκπροσωπήσεις του νομού, πρέπει να υλοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό είναι το εναλλακτικό μας προγραμματικό και πολιτικό σχέδιο».

(ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ