ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αισιοδοξία για την κατασκευή του φράγματος στον Πλατύ ποταμό

0

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΜΑΡΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥΤΖΑΝΟ

«Μετά από πολλά χρόνια είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος του Πλατύ». Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που αφορούν στο κορυφαίο έργο υποδομής, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας της τελευταίας εβδομάδας.

Τα έργα αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ ποταμού συζητούνται εδώ και περίπου 15 χρόνια. Την εβδομάδα που πέρασε, βρέθηκαν και πάλι στην προσκήνιο. Αφενός γιατί κλιμάκιο υπηρεσιακών στελεχών και μελετητών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισκέφτηκαν την περιοχή κατασκευής του φράγματος μαζί με στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αφετέρου, γιατί Ολοκληρώθηκε η αναγνωριστική μελέτη για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας κατασκευής, τη χωροθέτηση και τον προσδιορισμό των βασικών χαρακτηριστικών των δύο λιμνοδεξαμενών στην περιοχή των οικισμών Γερακαρίου – Ελενών και των σχετικών αρδευτικών δικτύων της ευρύτερης περιοχής από τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Οι εξελίξεις αυτές καθώς και οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου, τέθηκαν «επί τάπητος» με τον Δήμαρχο Αμαρίου κ. Μουρτζανό, ο οποίος απαντά και αναλύει τα τελευταία γεγονότα, εκφράζοντα την αισιοδοξία του, πως όλα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τις επιδιώξεις επίτευξης του στόχου ορθολογικής αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ ποταμού, που σήμερα καταλήγει στην θάλασσα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προώθηση των έργων του Πλατύ Ποταμού, ο Δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός, δήλωσε στο «Ρέθεμνος» τα εξής: «Πλέον βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο υλοποίησης ενός εμβληματικού έργου τόσο για το Δήμο μας όσο και για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης. Όπως γνωρίζετε, την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο υπηρεσιακών στελεχών και μελετητών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Γενικό Διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών & Κτηριακών υποδομών κ. Αντώνη Κοτσώνη, επισκέφτηκαν την περιοχή μας μαζί με στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα το χώρο που θα κατασκευαστεί σύμφωνα με την ολοκληρωμένη μελέτη το φράγμα του Πλατύ ποταμού. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το δημαρχείο Αμαρίου, όπου παρουσία του παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κας Μαίρης Λιονή επισημάνθηκε προς τα στελέχη των ευρωπαϊκών τραπεζών η αναγκαιότητα της χρηματοδότησης. Υπενθυμίζω πως τα τελευταία δύο χρόνια το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία διαβουλεύσεων με τις παραπάνω τράπεζες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, καθώς το κόστος κατασκευής του φράγματος, το οποίο υπολογίζεται κοντά στα 200 εκ. ευρώ, αδυνατεί να καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η αξιολόγηση των μελετών κόστους – οφέλους από τα ελεγκτικά κλιμάκια των τραπεζών αποτελεί το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων τους με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο θα καθορίσει και τις εξελίξεις γύρω από την χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου».

Ο κ. Μουρτζανός, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου της χρηματοδότησης, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι  «Όπως ήδη ανέφερα, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού. Εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, το Υπουργείο, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, είναι σε θέση να δημοπρατήσει άμεσα το έργο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη γενικότερη αποτίμηση της πρόσφατης παρουσίας των ελεγκτικών κλιμακίων των δύο τραπεζών, μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι μετά από πολλά χρόνια είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος του Πλατύ».

ΟΙ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΕ ΕΛΕΝΕΣ – ΓΕΡΑΚΑΡΙ

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ολοκληρώθηκε η αναγνωριστική μελέτη για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας κατασκευής, τη χωροθέτηση και τον προσδιορισμό των βασικών χαρακτηριστικών των δύο λιμνοδεξαμενών στην περιοχή των οικισμών Γερακαρίου – Ελενών και των σχετικών αρδευτικών δικτύων της ευρύτερης περιοχής από τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, επιφέρει νέα δεδομένα, για τα οποία ο Δήμαρχος Αμαρίου, σχολίασε στην εφημερίδα μας τα εξής:  «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους μελετητές σε προκαταρτικό στάδιο επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα κατασκευής δύο λιμνοδεξαμενών με ωφέλιμη χωρητικότητα 330.000 m3 και600.000 m3 αντίστοιχα. Μέσα από τέσσερις προτεινόμενες αρδευτικές ζώνες υπολογίζεται ότι θα αρδευτούν περί τα 6.210 στρέμματα στους οικισμούς Μεσονήσια, Ελένες, Γερακάρι, Καρδάκι, Βρύσες, Δρυγιές, Άνω Μέρος, Αμάρι, Οψυγιάς και Μοναστηράκι, επιλύοντας με αυτό τον τρόπο  σημαντικά προβλήματα στην άρδευση της περιοχής.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτελεί η αποτύπωση συμπληρωματικών αρδευτικών δικτύων στην περιοχή της Αμπαδιάς, τα οποίαδεν είχαν συμπεριληφθεί στη αρχική μελέτη του φράγματος του Πλατύ ποταμού. Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, υπολογίζεται ότι θα αρδευτούν επιπλέον 3.100 στρέμματα στους οικισμούς Αποδούλου, Άρδακτος, Βαθιακό, Λοχριά, Νίθαυρη, Πλάτανος, Ρίζικας και Σάτα.

Παράλληλα, στη μελέτη, κατόπιν αιτήματος του Δήμου μας, αποτυπώνονται και επίσημα πλέον συγκεκριμένα αντισταθμιστικά έργα για παρεμβάσεις στην επαρχιακή, δημοτική και αγροτική οδοποιία της ευρύτερης περιοχής. Όπως αντιλαμβάνεστε οι εξελίξεις αυτές μας ικανοποιούν ιδιαίτερα και έρχονται ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας ικανοποιώντας και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου, η διαδικασία δημοπράτησης της οριστικής μελέτης, τόσο για τις δύο λιμνοδεξαμενές, όσο και για το επιπρόσθετο αρδευτικό δίκτυο στην περιοχή της Αμπαδιάς, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα».

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΖΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 

Την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου ζητούν επτά δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στην αντιπολίτευση του Δήμου Αμαρίου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις για τα μεγάλα έργα αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού.

Η επιστολή, την οποία έστειλαν προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γαλάτιο Μοσχονά, υπογράφεται από τους Δημοτικούς Συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας κ.κ. Ζαχαριουδάκη Ζαχαρία, Κουτελιδάκη  Κων/νο, Κωστάκη  Μανόλη, Μαρκίδη  Νικόλαο, Παραδεισανό  Αδάμ, Φραγκιουδάκη Μενέλαο και Χριστοδουλάκης  Χαρίτο.

Σε αυτή αναφέρουν τα εξής: «Κύριε πρόεδρε , για το μείζον ζήτημα της Αξιοποίησης των νερών της Λεκάνης του ΠΛΑΤΥ υπάρχουν πρόσφατα  δημοσιεύματα ,επερωτήσεις  στη Βουλή , δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και  προχθεσινήεπίσκεψη αρμοδίων του Υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Δήμο μας και στη Περιφέρεια, που όλα κατατείνουν ότι η κατασκευή του μεγάλου Φράγματος του ΠΛΑΤΥ  κάτω του Πετροχωρίου προωθείται  προς  άμεση ένταξη και χρηματοδότηση.

Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα ,που έχει άμεση σχέση με το μέλλον του Τόπου ,κλήθηκαν επιλεκτικά κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και παραβρέθηκαν ,αλλά κανείς από εμάς που το πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο που κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η  κατάργηση του μικρού Φράγματος ΄΄Ελενών –Γερακαρίου΄΄ αντιδράσαμε έντονα και κάποιοι  πειστήκαμε μόνο  ύστερα από τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Δημάρχου ,ότι το Φράγμα θα αντικατασταθεί  με δυο (2) Λιμνοδεξαμενές στην περιοχή του Γερακαρίου .

Σύμφωνα όμως με τις εξελίξεις οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν,  το μεν μεγάλο Φράγμα του ΠΛΑΤΥ ,που προορίζεται για την εξυπηρέτηση κυρίως των αναγκών της Μεσσαράς προωθείται  προς δημοπράτηση , ενώ για τις  δυο (2) Λιμνοδεξαμενέςυπάρχει εξωφρενική αδιαφορία για την χωροθέτηση ,μελέτη και κατασκευή τους .

Με βεβαιότητα πλέον οι πλούσιες υδάτινες απορροές του Τόπου μεταφέρονται  οριστικά για την άρδευση της Μεσαράς και οι περιοχές του Αμαρίου από τις οποίες εκβάλουν στο σύνολό τους τα νερά  μένουν άνυδρες .

Αυτό το ενδεχόμενο ,όσο δεν είναι πλέον αργά ,δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να το επιτρέψουμε ,δεν έχουμε το δικαίωμα απέναντι στον Τόπο ,την Ιστορία του και τους κατοίκους  .

Για αυτό το  λόγο αιτούμαστε  να συγκαλέσετε άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο δια ζώσης, προκειμένου να συζητηθεί το σοβαρό αυτό θέμα και να αποφασιστούν οι ενέργειες που οφείλουμε σαν αιρετοί του Τόπου να πράξουμε , ώστε  να διασφαλίσουμε:

-      Την πλήρη κάλυψη των αναγκών του Δήμου που εξασφαλίζεται μόνο αν  το Φράγμα΄΄ΕλενώνΓερακαρίου΄΄ ήοιδυο(2)Λιμνοδεξαμενές δημοπρατηθούν ταυτόχρονα  με  το μεγάλο Φράγμα του ΠΛΑΤΥ σαν ενιαίο έργο .

-      Την  τροποποίηση της Μελέτης τουμεγάλου Φράγματος, ώστε  να μην προκαλέσει τεράστιες  περιβαλλοντικές καταστροφές και κατακλύσει τις  καλλιεργήσιμες εκτάσεις των πλησίον του Φράγματος  τριών (3) Χωριών .

-      Και τέλος  να προβλεφθεί η πλήρης κάλυψη των αρδευτικών αναγκών  των  Χωριών της Αμπαδιάς που αδικαιολόγητα έχουν εξαιρεθεί».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

«Οι φόβοι της αντιπολίτευσης, ότι δεν θα αρδευτούν περιοχές του Δήμου Αμαρίου και ιδιαίτερα της Αμπαδιάς είναι τελείως αβάσιμοι» σχολίασε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, ο οποίος ερωτηθείς για τα ζητήματα που έθεσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατέξεων της μειωψηφίας, απάντησε ως ακολούθως:  «Οι Δημότες μας γνωρίζουν καλά την προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της περιοχής, τόσο από εμένα προσωπικά, όσο και από τα μέλη της Δημοτικής μας Αρχής, καθώς και το γεγονός ότι είμαι ανοικτός σε κάθε εποικοδομητική πρόταση και καλοπροαίρετη κριτική η οποία μπορεί να προσθέσει επικουρικά στην προαγωγή των συμφερόντων των συνδημοτών μας. Εδώ όμως συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Είτε πρόκειται για άγνοια, είτε για μια συντονισμένη προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας. Όπως ανέφερα νωρίτερα, διεκδικήσαμε και πετύχαμε, εν τέλει, την ολοκλήρωση της αναγνωριστικής μελέτης των δύο λιμνοδεξαμενών, που αποτελούν το κύριο αντισταθμιστικό όφελος της κατασκευής του φράγματος του Πλατύ για την περιοχή, η οποία ενσωματώνει συμπληρωματικά ένα τμήμα της περιοχής της Αμπαδιάς που δεν αρδευόταν με την ήδη ολοκληρωμένη μελέτη του φράγματος του Πλατύ.

Όσο αναφορά τη μελέτη χωροθέτησης του φράγματος Πλατύ, υπενθυμίζω ότι η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε πριν την έναρξη της θητείας της δικής μας Δημοτικής Αρχής. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και μέλη της αντιπολίτευσης που τότε ήταν στην διοίκηση του Δήμου. Αυτοί λοιπόν που σήμερα φωνάζουν είναι σκόπιμο να αναρωτηθούν τι έπραξαν τότε και ενώ προχώρησαν οι μελέτες για το φράγμα του Πλατύ, εγκατέλειψαν τη μελέτη για το τότε φράγμα Γερακαρίου – Ελενών. Μια μελέτη την οποία εμείς επαναφέραμε στο προσκήνιο το 2015 και μετά από αίτημα των κατοίκων, το οποίο υποβάλαμε στο Υπουργείο και έγινε αποδεκτό, επιλέχθηκε μιας μικρότερης κλίμακας παρέμβαση όπως αυτή των δύο λιμνοδεξαμενών.

Το τι έχει πράξει αυτή η Δημοτική Αρχή είναι ήδη γνωστό στην τοπική μας κοινωνία. Σήμερα, μετά από πολλές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έχουμε αποσπάσει δεσμεύσεις για μια σειρά αντισταθμιστικών έργων, όπως η κατασκευή περιφερειακού δρόμουκαι η κατασκευή ενός συνδετήριου άξονα του Δήμου Αμαρίου με την περιοχή της Μεσσαράς. Εμείς από τη πλευρά μας, υπενθυμίζω ότι για την προστασία του φράγματος του Πλατύ, έχουμε ήδη εκπονήσει ολοκληρωμένες μελέτες αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμού λυμάτων για όλους τους πέριξ οικισμούς, προκειμένου να είναι σε θέση το Υπουργείο να προβεί στη χρηματοδότηση τους παράλληλα με την υλοποίηση του έργου. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο παραμένει θετικό στη πρόταση μας για το μείζον ζήτημα της οικονομικής υποστήριξης της διαδικασίας της άντλησης μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου φωτοβολταϊκού πάρκου σε δημοτικό χώρο. Ενώ τέλος, υπάρχει μέριμνα και για μια σειρά αναπλάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Οι φόβοι λοιπόν της αντιπολίτευσης ότι δεν θα αρδευτούν περιοχές του Δήμου Αμαρίου και ιδιαίτερα της Αμπαδιάς είναι τελείως αβάσιμοι, καθώς, όπως ήδη ανέφερα, εκτός των 38.000 στρεμμάτων που προβλέπει η μελέτη του φράγματος του Πλατύ για το Δήμο Αμαρίου, η αναγνωριστική μελέτη των δύο λιμνοδεξαμενών προβλέπει επιπρόσθετα την άρδευση 3.100 στρεμμάτων, αυξάνοντας τη συνολική καθαρή αρδευόμενη επιφάνεια για το Δήμο μας στα 41.000 στρέμματα. Τα παραπάνω δεν είναι ούτε αυτονόητα, ούτε δεδομένα. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ