ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κινδυνεύουν οι παραγωγικές γαίες και η διατροφική αλυσίδα

0

Προβληματισμός επικρατεί στον επιστημονικό κόσμο αναφορικά με την διαχείριση της παραγωγικής γης και κυρίως την χρήση της για ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ενέργειας.

Τα προγράμματα για την εγκατάσταση μηχανισμών αξιοποίησης των λεγόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι λίγα και οι ενδιαφερόμενοι επίσης πολλοί.

Ωστόσο, έχει καταγραφεί πως όσοι αξιοποιούν τέτοια προγράμματα, κάνουν χρήση γης, η οποία θα ήταν χρήσιμη για παραγωγή τροφής, γεγονός, που διαμορφώνει ένα νέο, επικίνδυνο περιβάλλον για την ήδη σοβαρά πληγείσα παραγωγής προϊόντων της ζωικής διατροφικής αλυσίδας.

Από τον επιστημονικό κόσμο που ασχολείται με την διατροφή, εκπέμπεται sos καθώς θα μπορούσε να γίνεται χρήση μη παραγωγικής γης για την τοποθέτηση των συγκεκριμένων συστημάτων και όχι γόνιμων εδαφών, τα οποία στερείται τελικά ο άνθρωπος αλλά και τα ζώα.

Το πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο σοβαρό και λόγω των συγκυριών, υπάρχει έντονος ο φόβος για το πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα σχετικά με την ορθολογική διαχείριση των γαιών.

Μιλώντας για το ζήτημα αυτό στην εφημερίδα «Ρέθεμνος», ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, τόνισε την απόλυτη ανάγκη προστασίας των εδαφών παραγωγής τροφών, προτείνοντας στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, να επιλέγουν μη παραγωγική γη για την ανάπτυξη των συστημάτων αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μιλώντας για το ζήτημα αυτό ο κ. Στεφανάκης, τόνισε, ότι τίθεται σοβαρό θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, αναλύοντας ως εξής: «Σε ένα τόπο που είναι γεμάτος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή ήλιο και αέρα, είναι κρίμα να μην τις αξιοποιήσουμε και να χρησιμοποιούμε κοστοβόρες και περιβαλλοντικά επιβλαβείς πηγές ενέργειας. Ασφαλώς και εδώ μπαίνουν δύο θέματα. Το ένα είναι η προστασία του περιβάλλοντος, που προς τα εκεί Θα πρέπει να είναι και η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την άλλη όμως δεν θα πρέπει μία δραστηριότητα να ανταγωνίζεται την άλλη. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε εδώ στον πλανήτη και πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον και παράλληλα ο πλανήτης πρέπει να παράξει το ανελαστικό αγαθό που λέγεται τρόφιμο και όλα τα άλλα υλικά που μας χρειάζονται για να μπορέσουμε να ζήσουμε».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, τόνισε, ότι  «Πρέπει να επικρατήσει η λογική και όχι άλλες λογικές ευκαιριακού κέρδους και συμφερόντων. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν τραγικά λάθη. Προέτρεψαν τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν γη υψηλής παραγωγικότητας για να βάλουν φωτοβολταϊκά. Έπεισαν πολλούς αγρότες   να μην καλλιεργούν, να μη βγάζουν τρόφιμα αλλά τα καλά χωράφια που είναι και ίσια και έτοιμα να βάλουν «καθρέφτες»!  Λέμε πως θέλουμε να σώσουμε το περιβάλλον βάζοντας βιοτεχνικές επιχειρήσεις σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, φυσικούς υγρότοπους και σε δασικές εκτάσεις».

Επισημαίνοντας, πόσο λάθος είναι αυτό, ο κ. Στεφανάκης προτρέπει να γίνεται χρήση των ταρατσών και των σκεπών των στεγασμένων χώρων καθώς και γης που δεν είναι παραγωγική. Συγκεκριμένα είπε:  Θα πρέπει να δοθεί μία Πρώτη προτεραιότητα να γεμίσουμε τις οροφές και τις ταράτσες με αυτές τις εγκαταστάσεις και στη  συνέχεια να προχωρήσουμε σε γη, η οποία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η γη υψηλής απόδοσης πρέπει να παραμείνει για την παραγωγή των τροφίμων γιατί θα τη χρειαζόμαστε πάντα και εμείς και οι επόμενες γενιές».

Τόνισε δε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε εκεί που βγάζουμε φαγητό να γεμίσει η γη καθρέφτες. Αν πάτε στο θεσσαλικό Κάμπο θα δείτε αυτές τις ζημιές με τον Κάμπο να έχει γεμίσει φωτοβολταϊκά. Και ύστερα; Υπάρχει και ένα ύστερα. Υπήρχε μία περίοδος που το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων καλούσε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους να σταματήσουν να καλλιεργούν και να βάλουν φωτοβολταϊκά. Δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αυτά. Αυτό πρέπει να σταματήσει «χθες»! Πρέπει να γίνεται αξιολόγηση, να σεβαστούμε τη γη υψηλής αξίας, όχι μόνο στις περιπτώσεις εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στα έργα, είτε δρόμους φτιάχνουμε είτε υποδομές, είτε οικιστική ανάπτυξη. Θα τα βρούμε όλα μπροστά μας.»

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Στην Κρήτη ευτυχώς κατά την άποψή μου είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις πού γίνεται χρήση της γης υψηλής παραγωγικότητας για αυτές τις δουλειές, αν εξαιρέσουμε ορισμένες περιοχές, που έχει καταληφθεί η γη από την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Στεφανάκης για να επισημάνει, ότι «Στην Κρήτη επειδή βόλευε, η γη προστατεύεται και αξιοποιείται και ασφαλώς κοιτάζουν οι άνθρωποι να τα βάλουν σε σημεία που δεν ενοχλούν. Θα πρέπει, όμως, να έχουμε στο νου μας, ότι οι αποφάσεις παίρνονται από τα κεντρικά, όπου πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν εμπειρία από τη γη και την πρωτογενή παραγωγή και την ανάγκη για την παραγωγή των τροφίμων. Πάρα πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν γιατί θεωρούν ότι τα τρόφιμα τα έχει το σούπερ Μάρκετ. Αγνοούν την αλυσίδα παραγωγής και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Εγώ νομίζω, ότι ο τόπος μας είναι ιδανικός ασφαλώς θα έπρεπε να έχουν υπάρξει ήδη προγράμματα και έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την εξασφάλιση αυτάρκειας και παραγωγής τροφίμων με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα χαμηλά χιλιόμετρα άρα να χρησιμοποιήσουμε τον αέρα για να δουλεύουν τα αρμεκτήρια μας και να δουλεύουν οι εγκαταστάσεις μας. Ο συνδυασμός αυτών των υβριδικών συστημάτων που συμπληρώνει το ένα το άλλο θα μπορούσαν να κάνουν συνδυαστούν στον τόπο μας. Και να ελευθερωθούμε ενεργειακά και να ξεκινήσουμε μέσα από τις ίδιες μας τις δραστηριότητες. Από τις οροφές των ξενοδοχείων, από τα υπόστεγα μας, από τις βιοτεχνίες μας και μετά αν δεν φτάνει, να  πάμε και στη γη».

Ο ίδιος, ολοκλήρωσε λέγοντας, ότι «Μετά και την ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αναπτυξιακά. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι, όπως σήμερα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει κανένα τρόφιμο, αν δεν έχει ταμπελίτσα με το τι έχει μέσα, πότε παρασκευάστηκε, πότε λήγε,ι σε ποια παρτίδα είναι και ποιος το έφτιαξε, σύντομα θα μας υποχρεώσουν, αν δεν διαλύσουμε από κάποιο πόλεμο, να γράφουμε και το ενεργειακό αποτύπωμα των προϊόντων που παράγονται. Αυτό είναι μόνο υπέρ μας, όπως και όλα τα άλλα που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον αυτοέλεγχο αλλά δεν τα αξιοποιήσαμε κατάλληλα. Ας μην είμαστε πάλι ουραγοί, ας ξεκινήσουμε σιγά-σιγά να σκεφτόμαστε τα προϊόντα μας με περιβαλλοντική διαδικασία. Άρα Ναι να προχωρήσουμε στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκεί που πρέπει. Και ασφαλώς η χρηματοδότηση που θα δίνεται, πρέπει να στραφεί και σε αυτή την κατεύθυνση».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ