ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μελέτη φωτισμού για την ανάδειξη του Ενετικού Λιμένα Ρεθύμνου

0

ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ

Με στόχο την αισθητική βελτίωση αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης μελετά το φωτισμό του Ενετικού Λιμανιού μέσω του οποίου θα αναδειχθεί ο Αιγυπτιακός Φάρος, αλλά και το σύνολο του λιμενοβραχίονα.

Ειδικότερα, η εκπονηθήσα μελέτη από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης, αφορά την ανάδειξη του Ενετικού Λιμένα Ρεθύμνης με φωτισμό. Ο προϋπολογισμός υλοποίησης του έργου ανέρχεται στις 170.000 ευρώ, όπου μετά τις προβλεπόμενες εγκρίσεις θα αναζητηθεί άξονας χρηματοδότησης για την υλοποίησης του έργου, που θα στηρίζεται στην σημαντική για τις μέρες μας εξοικονόμηση ενέργειας.

Για την συγκεκριμένη μελέτη η πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη τόνισε: «Η εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε με τη θεώρηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και τον φωτισμό προσβασιμότητας μιας ενδιαφέρουσας ιστορικά περιοχής όπως το Ενετικό Λιμάνι μας, χαρακτηρισμένης και ως Μνημείο Πολιτισμικής κληρονομιάς από το 1965. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ολοκληρωθεί επεμβάσεις λειτουργικής και αισθητικής ανάπλασης- αναβάθμισης βάσει εγκεκριμένης μελέτης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με κυριότερη την απομάκρυνση ξύλινων κατασκευών και την τοποθέτηση ομπρελών αλλά και την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων έξω από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ελευθερώνοντας το εξωτερικό κρηπίδωμα για περιήγηση πεζών».

Στη συνέχεια η κ. Κουτσαλεδάκη αναφερόμενη στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής υπογράμμισε: «Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται μελέτες ανάδειξης του κτιρίου του παλιού λιμεναρχείου ως προς αρχιτεκτονικά, στατικά και Η/Μ, για την ανάδειξη του Αιγυπτιακού Φάρου, της βιοκλιματικής ανάπλασης της περιοχής Κιουλούμπαση, της διερεύνησης θέσεων χωροθέτησης εμπορικού λιμένα Ρεθύμνης εκτός αστικού ιστού».

Μιλώντας για την αισθητική βελτίωση αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας  που επιτυγχάνεται μέσω της μελέτης φωτισμού, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Στην εν λόγω φάση μελετάται ο φωτισμός του Ενετικού λιμένα, του λιμενοβραχίονα και η αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών και ιστών στη διαδρομή περιπάτου των επισκεπτών της περιοχής μέσω φωτιστικών LED. Η σπουδαιότητα της μελέτης είναι αξιοσημείωτη αφού εκτός από την αισθητική βελτίωση, λαμβάνει υπόψη το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο σαν φορέας διαχείρισης αναλαμβάνει μέσω επιμέρους μελετών να αναδείξει τη σπουδαιότερη περιοχή αρμοδιότητας του, και η συγκεκριμένη μελέτη φωτισμού συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό. Με σύμμαχους τη μέριμνα της Διοίκησης και της Υπηρεσίας του ΔΛΤΡ, τη θετική εισήγηση της Τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που η συνεργασία μας ήταν άψογη, αλλά και το ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού, η ωρίμανση της μελέτης προχωρεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Οφείλω να επισημάνω και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ Διδασκάλου για την εξέλιξη της μελέτης αλλά και τη διάθεση διερεύνησης κονδυλίου χρηματοδότησης του και τον ευχαριστούμε για αυτό.»

Συμφώνα με τη μελέτη ο περίπατος των πεζών που έχει μεταφερθεί προς την πλευρά της θάλασσας αναδεικνύεται με τα νέα φωτιστικά. Συγχρόνως, με υπόγειο δίκτυο σωληνώσεων συστήνεται η όδευση στην άκρη της προβλήτας προς το διάδρομο περιπάτου ενώ η τροφοδοσία γίνεται από το γενικό πίλλαρ ηλεκτροφωτισμού στην είσοδο του νέου λιμανιού. Παράλληλα για την προσθήκη νέων φωτιστικών που προτείνει η μελέτη, θα υπογειοποιηθούν από την υφιστάμενη όδευση. Επίσης, οι δεσμίδες φωτός από προβολέα θα αναδείξουν τον Αιγυπτιακό Φάρο και το σύνολο του λιμενοβραχίονα-καρνάγιο Ενετικού Λιμανιού. Η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογία καθιστά το σύστημα απόλυτα ελεγχόμενο με συνεχόμενο έλεγχο καταναλώσεων αλλά και βλαβών –αστοχιών.

Σύμφωνα με την κ Ε. Κουτσαλεδάκη «με το έξυπνο σύστημα ελέγχου ηλεκτροφωτισμού επιχειρείται η άρτια ενσωμάτωση του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ενιαίου εικαστικού συνόλου στο τόσο ισχυρό τοπόσημο μας. Τα φωτιστικά που έχουν επιλεγεί και εγκριθεί από την τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία ταιριάζουν στο ύφος του τοπίου, υπακούουν στην τεχνολογική αρτιότητα διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα κατασκευής, βελτίωση απόδοσης μέσω LED αλλά και απρόσκοπτη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Μεγάλο στοίχημα η εξεύρεση χρηματοδότησης της προμήθειας νέων φωτιστικών και αντικατάστασης άλλων, μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις της μελέτης φωτισμού, που όπως και τόσες άλλες με επιμονή, διερεύνηση και μεθοδικότητα θα πραγματοποιηθεί.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ