ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε «ασφυξία» ο πρωτογενής τομέας

0

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου Γιάννης Γλεντζάκης, αφού έχουν δρομολογηθεί πλέον τα σημαντικά οικονομικά ζητήματα του Συνεταιρισμού, πλην όμως ιδιαίτερα ανήσυχος για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και όλων όσων ασχολούνται με τον κλάδο. 

Από τη μια οι υψηλές τιμές λιπασμάτων και από την άλλη το κόστος της ενέργειας συνθέτουν ένα κλίμα αποτρεπτικό για όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Πολλοί παραγωγοί εξετάζουν έντονα το ενδεχόμενο να διακόψουν τις δραστηριότητές τους, αφού δεν θα έχουν κάποια ουσιαστική απόδοση. Τα πράγματα ωστόσο, είναι εξίσου άσχημα και στον τομέα της κτηνοτροφίας, με τους κτηνοτρόφους να είναι σε αδιέξοδο και να στέλνουν στα σφαγεία ακόμα και ζώα παραγωγής μην μπορώντας ν’ αντέξουν τα υψηλά κόστη. Τον «κώδωνα του κινδύνου χτυπούν» εδώ και μήνες οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων τονίζοντας τη δυσμενή θέση που έχουν βρεθεί, χωρίς όμως η φωνή τους να εισακούγεται. Ο πρωτογενής τομέας δέχεται ισχυρότατες πιέσεις και πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή, τονίζουν όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τον κλάδο. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου Γιάννης Γλεντζάκης, που τονίζει την άμεση ανάγκη να υπάρξει πρόγραμμα διάσωσης, πριν είναι αργά για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Συγχρόνως, ο πρόεδρος του Α.Σ.Ρ, μιλώντας στον 9,80 fm και στο Σταύρο Ρακιντζή, αναφέρθηκε και στον αγώνα που έχει δοθεί από τη σημερινή διοίκηση, προκειμένου να τακτοποιηθούν τα οικονομικά ζητήματα του Συνεταιρισμού και να μπει σε έναν σε ένα δρόμο εξυγίανσης.

«Ο ΜΟΝΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ»

Ο κ. Γλεντζάκης μιλώντας για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Συνεταιρισμός την τελευταία τετραετία, αναφέρθηκε τόσο στο κτίριο του Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Τρία Μοναστήρια, όσο και στη ρύθμιση των χρεών στις τράπεζες ανέφερε: «Εδώ και τεσσεράμισι χρόνια που είμαστε στη Διοίκηση, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι έχουμε γίνει μία γροθιά. Κάναμε συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα που όλοι ξέρουν ότι αντιμετώπιζε ο Συνεταιρισμός. Μετά από τις προσπάθειες τεσσάρων και πλέον ετών, καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας. Βάλαμετα πράγματα σε μια σειρά και ιεραρχήσαμε αυτά που είχαμε να κάνουμε. Κυνηγήσαμε πάρα πολύ, την πληρωμή τουκτιρίου του ΤΕΙ, Μεσογειακό Πανεπιστήμιο τώρα, στα Τρία Μοναστήρια. Αυτό, είχε μεγάλη δυσκολία για τον Συνεταιρισμό αφού έπρεπε να πληρωθούν τέσσερα εκατομμύρια! Πλέον είμαστε ικανοποιημένοι αφού το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων μοιράστηκε στους πιστωτές μας αλλά και στους ανθρώπους που εργάστηκαν εκεί. Μέσα από αυτή την προσπάθεια έγινε σε όλους μας αντιληπτό ότι όταν είμαστε ενωμένοι, διοίκηση και οι εργαζόμενοι πετυχαίνουμε πολλά πράγματα».

Ο ίδιος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «αγκάθι» όπως το χαρακτήρισε των τραπεζών: «Το δεύτερο ζήτημα που είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε ήταν το μεγάλο «αγκάθι» των τραπεζών, που μας «έσφιγγαν τη θηλιά στο λαιμό», αφού τους ενδιέφερε η ακίνητη περιουσία του Συνεταιρισμού μας, η οποία όλοι γνωρίζουν ότι είναι μεγάλης αξίας, «φιλέτο» όπως χαρακτηρίζεται. Προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε για 2-3 χρόνια αναγκαστήκαμε και ανεβαίναμε και κατεβαίναμε στην Αθήνα βλέποντας καθαρά, ότι η μόνη επιθυμία των τραπεζών ήταν πως θα καταφέρουν να μας πάρουν τα ακίνητα.Η προσπάθεια μας αυτή ευοδώθηκε, καθώς είμαστε ο μόνος Συνεταιρισμός στην Ελλάδα που προλάβαμε και μπήκαμε στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Καταθέσαμε πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο έγινε δεκτό από τα Δικαστήρια του Ρεθύμνου. Για το λόγο αυτό, νιώθουμε πραγματικά ευτυχείς που καταφέραμε και κρατήσαμε την περιουσία του Συνεταιρισμού. Είμαστε ωστόσο, διπλά ευτυχείς,καθώς καταφέραμε και να μη γίνουν περικοπές, στα δεδουλευμένα των εργαζομένων».

Αναφερόμενος στην τελευταία συζήτηση που είχε ο Συνεταιρισμός με την Τράπεζα Πειραιώς ο πρόεδρος του Α.Σ.Ρ, φανερά ικανοποιημένος πρόσθεσε: «Μετά τη συζήτηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή με το Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι με την τράπεζα έχουμε άριστη συνεργασία, αφού κι εκείνη από την πλευρά της μέσα από τις αξιολογήσεις που κάνει αναγνωρίζει ότι ο Συνεταιρισμός δουλεύει. Είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και έχουμε πληρώσει τις πρώτες δόσεις των ρυθμίσεων. Από τις τράπεζες θα κατέβουν και πάλι τον Αύγουστο για να δουν από κοντά το έργο μας».

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Α.Σ.Ρ

«Μετά από ρύθμιση των χρεών βάλαμε προτεραιότητες στις δραστηριότητες του συνεταιρισμού μας, όπως είναι το τυροκομείο.Αυτή τη στιγμή ο συνεταιρισμός στηρίζει έμπρακτα το κτηνοτροφικό κόσμο του Ρεθύμνου και φέτος θα ξεπεράσουμε τους 3.000 τόνους γάλα. Μετά στο τυροκομείο η επόμενη προτεραιότητά μας ήταν τα γεωργικά εφόδια. Το κατάστημα που διατηρούμε έχει και πάλι γεμίσει και οι κτηνοτρόφοιεξυπηρετούνται.Μπήκαμε επίσης και σε νέες δραστηριότητες που πάνε πολύ καλά. Φτιάξαμε το τμήμα κτηματολογίου, όπως και τα λογιστικά βιβλία. Κοιτάζουμε να κάνουμε ένα σύνολο δραστηριοτήτων, ώστε να μπαίνει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος και να τα βρίσκει όλα στο Συνεταιρισμό».

ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, αναφερόμενος σε ένα μεγάλο πρόβλημα με το οποίο έχουν έρθει αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι του νομού, οι οποίοι λόγω των υπερβολικά αυξημένων τιμών στις ζωοτροφές,προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους καιαναγκάζονταινα στέλνουν στα σφαγεία, ακόμα και τα παραγωγικά ζώα.«Άμεσα πρέπει όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι προκειμένου να βρούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διάσωσης της κτηνοτροφίας. Με τα ημίμετρα δεν γίνεται τίποτα. Αυτό που βλέπω μπροστά μου είναι ότι έρχεται ένας Αύγουστος που οι κτηνοτρόφοι θα περάσουν ίσως τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων χρόνων. Στην παρούσα φάση, οι ορεινοί όγκοι είναι γεμάτοι από πρόβατα. Τον Αύγουστο που οι κτηνοτρόφοι θα κατεβάσουν τα κοπάδια καιθα πρέπει να τα ταΐσουν, δεν θα μπορούν. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κτηνοτροφία με 400 ευρώ, ο τόνος το καλαμπόκι.Αυτή τη στιγμή σφάζονται χιλιάδες ζώα. Σφάζονται όλα τα παραγωγικά ζώα. Είναι κάτι που το έχω επισημάνει εδώ και δύο μήνες, με τις επιστολές που έχω στείλει. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό  και από την κυβέρνηση αλλά και απ’ όλους τους φορείς που ασχολούνται με αυτό τον τομέα».

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

«Πρέπει να  βρεθεί ο τρόπος να στηριχτούν οι κτηνοτρόφοι όπως στηρίχθηκαν οι τράπεζες, η εστίαση, τα ξενοδοχεία,οι επιχειρήσεις, οι υπάλληλοι κτλ.» είπε ο κ. Γλεντζάκης και υπογράμμισε: «Τώρα ήρθε η ώρα να στηριχτεί και ο πρωτογενής τομέας. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει η παραγωγή γάλακτος, με τις τιμές που υπάρχουν στο καλαμπόκι και στις ζωοτροφές. Όπως δεν υπάρχει περίπτωση να παραχθούν και ντομάτες, όταν το λίπασμα κάνει 40 ευρώ. Έρχονται δύσκολες ώρες.Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι και δεν αλλάξουν, από τον Αύγουστο και μετά η κατάσταση θα είναι τραγική, αφού θα έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κοπαδιών. Άρα λιγότερο κρέας μικρότερη παραγωγή».

Στη συνέχεια ο ίδιος εξήγησε: «Από τον Αύγουστο είναι παραδοσιακά οι μήνες που ο κτηνοτρόφοςθα πρέπει να ταΐσει το κοπάδι του για να έχει παραγωγή το χειμώνα. Και δεν είναι μόνο ότι θα έχουμε μειωμένη παραγωγή σε αριθμό ζώων. Δυστυχώς και τα ζώα που θα μείνουν δεν θα σιτίζονται κανονικά, θα υποσιτίζονται».

«ΠΑΓΩΣΑΝ» ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Α.Σ. ΜΕΣΑΡΑΣ

Όσον αφορά τις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει για συνεργασία ή ακόμα και συνένωσητων δύο Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και της Μεσαράς, ο κ. Γλετζάκης υπογράμμισε: «Πράγματι σε περασμένο χρόνο ήρθε το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς και κάναμε μία συνάντηση προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε. Ωστόσο, δεν καταλήξαμε σε συνεργασία ή συνένωση, απλά έγινε μια συζήτηση. Οι άνθρωποι από τη Μεσαρά βλέπουν ότι ο Συνεταιρισμός μας πάει καλά κι έχουμε και κάποια κοινά σημεία που θα μπορούσαμε να έχουμε μια συνεργασία. Για το λόγο αυτό, μας έγινε αυτή η πρόταση. Η συζήτησή μας ήταν να βρούμε τα σημεία που μπορούμε να συνεργαστούμε και στην πορεία βλέποντας και κάνοντας.Μάλιστα, έχει ήδη ενημερωθεί και η τράπεζα Πειραιώς, η οποία βλέπει θετικά αυτή την κίνηση. Η ανάπτυξη μιας τέτοιας συνεργασίας θα είναι προς όφελος και των δύο και ίσως και της Τράπεζας», είπε και πρόσθεσε: «Πάντως στην παρούσα φάση αυτή η συζήτηση έχει «παγώσει», γιατί λόγω της κρίσης δεν γνωρίζουμε πως θα πάνε τα πράγματα. Θέλουμε να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον,που αυτή τη στιγμή δείχνει να είναι δύσκολο. Για τους τομείς που θα μπορούσε να γίνει η συνεργασία ο κ. Γλεντζάκης είπε: «Επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις τους, έχουν σιλό για ζωοτροφές, έχουν χώρο για να αποθηκεύεταιτο γάλα, έχουν λιπάσματα και γεωργικά εφόδια. Υπάρχει έτοιμο το πλάνο που θα μπορούσαμε να δουλέψουμε αλλά το αφήνουμε για το μέλλον». Κλείνοντας ο κ Γλεντζάκης υπογράμμισε ότι το αύριο που έχει να κάνει με τον πόλεμο, προβληματίζει πάρα πολύ το Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ