ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το νέο «πρόσωπο» του πολιτισμού στο Ρέθυμνο αναδιοργανώνει και προγραμματίζει πλήθος εκδηλώσεων

0

Για το νέο «πρόσωπο» του Πολιτισμού στο δήμο Ρεθύμνου μίλησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κρεβετζάκης, αφού μετά την πρόσφατη κατάργηση της ΚΕΔΗΡ, μιλάμε πλέον για τη Διεύθυνση Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού, Μουσικής Παιδείας και Μουσείων.  

«Είμαστε ουσιαστικά 2 - 2,5 μήνες μετά την κατάργηση του Νομικού Προσώπου της ΚΕΔΗΡ» υπογράμμισε ο κ. Κρεβετζάκης «και πλέον ο δήμος Ρεθύμνου πρέπει να προσαρμόσει τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις στο σύστημα λειτουργίας του. Για μας, είναι μια μεταβατική περίοδος, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος βηματισμός συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις εμπλεκόμενες διευθύνσεις, που είναι η δική μας του «Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού, Μουσικής Παιδείας και Μουσείων», της Οικονομικής Υπηρεσίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας. Αυτά τα πράγματα δηλαδή, τα οποία έκανε πριν η ΚΕΔΗΡ, ως επί το πλείστον, τώρα γίνονται από αυτές τις τρεις διευθύνσεις».  

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Λόγω αυτής της μεταβατικής περιόδου ανάμεσα στις εκδηλώσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν είναι και το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ. «Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική υπηρεσία, προκειμένου να βρούμε την απαραίτητη νομολογία, έτσι ώστε, όλες οι δαπάνες από τη μικρότερη έως και τη μεγαλύτερη να είναι απόλυτα σύννομες και σύμφωνες με τα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ο δήμος Ρεθύμνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες εκδηλώσεις να μην πραγματοποιηθούν, με κορυφαίο απ’ όλα το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, που ενώ θα έπρεπε να γίνει το 2022, δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που είχαμε προγραμματίσει» είπε ο κ. Κρεβετζάκης. Μάλιστα, όπως τόνισε «ο «σκελετός» του φεστιβάλ υπήρχε από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς είχαν ήδη προχωρήσει οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί το 2020, αλλά η πανδημία ανέστειλε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, υπογράμμισε ότι το 2022 δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στα θεάματα και σημείωσε: «Είναι η πρώτη χρονιά μετά από δύο χρόνια που πηγαίνουμε σε 100% πληρότητα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, είτε αφορούν εσωτερικό, είτε εξωτερικό χώρο. Ωστόσο και πέρυσι στην περίοδο που είχε επιτραπεί, ο μέγιστος αριθμός, υπήρχε μια επιφυλακτικότητα του κόσμου για το κατά πόσο θα ήθελε να συνευρεθεί σε μεγάλες εκδηλώσεις όπου συναθροίζονταν πολύς κόσμος».

Στη συνέχεια, τόνισε τη δημοφιλία που έχει πανελλαδικά το θέατρο Ερωφίλη, λόγω του ενδιαφέροντος που έδειξαν καλλιτέχνες που δεν είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. «Τώρα βλέπουμε ενδιαφέρον και από καλλιτέχνες όπως είναι ο Χατζηγιάννης, η Πρωτοψάλτη, η Άννα Βίσση και η Νατάσσα Θεοδωρίδου. Μάλιστα υπάρχει πιθανότητα να δούμε και τον Γιάννη Πλούταρχο στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της Φορτέτζας. Εννοείται βέβαια ότι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα δούμε το καλοκαίρι θα είναι και ο Γιάννης Χαρούλης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός είναι κρατηθεί το υψηλό επίπεδο, αλλά και να δοθεί ώθηση σε τμήματα που δεν είχαν αναπτυχθεί όπως ο κινηματογράφος που δεν υπήρχε ιδιαίτερη ανάπτυξη από το δήμο Ρεθύμνου, στο κομμάτι των συνδιοργανώσεων και της προώθησης στους οικισμούς, αλλά και στο κομμάτι της λογοτεχνίας για το οποίο δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εκδηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος μάλιστα θα είναι και η πρώτη χρονιά που μπαίνει από το Σεπτέμβρη το μάθημα της δημιουργικής γραφής και της σκηνογραφίας στα εικαστικά εργαστήρια. 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θ. ΚΡΕΒΕΤΖΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΔΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Ειδύλλια οδός» - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

«Το Σάββατο 14 Μαΐου εγκαινιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ειδύλλια οδός». Η έκθεση βασίζεται σε μία ιδέα της Μαρίας Μαραγκού που έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική επιμέλεια. Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάστηκε στο Δήμο Αθηναίων τον Ιανουάριο του 2021 και πολύ ευγενικά παραχωρήθηκε να παρουσιαστεί και στη γενέτειρα της κ. Μαραγκού».

Αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Σταύρο Ψυλλάκη

«Στα πλαίσια μιας συνεργασίας σε μόνιμη βάση με το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα με το Τμήμα Κοινωνιολογίας θα οργανωθεί ένα τριήμερο αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Σταύρο Ψυλλάκη. Πρόκειται για την προβολή των ανθρωποκεντρικών ταινιών του και θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κήπο».

Φεστιβάλ Très Court

«Το διεθνές Φεστιβάλ Très Court, -που πέρυσι πήραμε τα δικαιώματα του- είναι το φεστιβάλ πολύ μικρών ταινιών που πραγματοποιείται σε όλο τον κόσμο την ίδια μέρα και μιλάμε για την 8η Ιουνίου.»

Φιλοξενία της Νεφέλης Αντωνίου

«Ιδιαίτερη σημασία για μας έχει η αδελφοποίηση της κοινότητας του Γερανίου με κοινότητα της Κύπρου και η φιλοξενία εκείνη την περίοδο της Νεφέλης Αντωνίου. Ενός παιδιού, με πελώρια ψυχικά αποθέματα, που λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει δεν μπορεί να μιλήσει αλλά εκφράζεται καταπληκτικά τραγουδώντας. Στα πλαίσια της παρουσίασης θα γίνει συναυλία στο δημοτικό κήπο».

Παρουσίαση βιβλίων του Γιώργου Αγοραστάκη

«Θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των δύο βιβλίων του Γιώργου Αγοραστάκη που αφορούν το Μίκη Θεοδωράκη. Τα βιβλία είναι: «Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη» και «Το πνεύμα της επανάστασης του 1821 στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη».

Συναυλίες Δημοτικού Ωδείου

«Θα πραγματοποιηθούν δυο συναυλίες του Δημοτικού Ωδείου στις 28 και 29 Ιουνίου στην πλατεία Μικρασιατών, ενώ φέτος θα γιορτάσουμε και για ένα διήμερο την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής».

Παρουσίαση κρητικού αμπελώνα

«Το Wines of Crete θα κάνει την παρουσίαση του Κρητικού Αμπελώνα στη Φορτέτζα, που τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί».

Γιορτή Κρητικής διατροφής

«Θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του ο Δημοτικός Κήπος για να φιλοξενήσει από 1 έως 7 Ιουλίου τη Γιορτή Κρητικής διατροφής, η οποία όσον αφορά το γαστρονομικό κομμάτι θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα 100 χρόνια παρουσίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Ρέθυμνο αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. Η Γιορτή Κρητικής διατροφής εκτός από αυτά που συνήθως ξέραμε ότι παρουσιάζει, θα εμπλουτιστεί και με θεματικές ξεναγήσεις».

Θεματικές ξεναγήσεις αφιερωμένες στον ερχομό και την παρουσία των Μικρασιατών

«Στα πλαίσια των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το τμήμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το γραφείο Προγραμματισμού της Παλιάς Πόλης θα οργανώσει θεματικές ξεναγήσεις, αφιερωμένες στον ερχομό, την παρουσία και τη δράση των Μικρασιατών στην τοπική κοινωνία και την ιστορία της πόλης. Είναι ξεναγήσεις που απευθύνονται τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με μεγάλο ενδιαφέρον σε επίπεδο Κρήτης, αφού είμαστε ο μοναδικός Δήμος που προσφέρει κάτι τέτοιο σε δραστηριότητα. Ήδη το πρόγραμμα έχει γεμίσει μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς. Οι συγκεκριμένες ξεναγήσεις θα υπαχθούν και θα εμπλουτιστούν και με διάφορες άλλες θεματικές. Από κει και μετά έχουν σχεδιαστεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κοινές δράσεις που αναφέρονται στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής όπως είναι μία έκθεση καρτ-ποστάλ της συγκεκριμένης περιόδου».

Έκθεση αφιερωμένη στο Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι

«Επίσης έχει προγραμματιστεί για τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου μία έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού και στις δημιουργίες του Τάκη Χάσικου».

Θεατρικό έργο βασισμένο στο βιβλίο της Μαρίας Τσιριμώνακη

«Εδώ να πούμε ότι είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί η εισήγηση που κάναμε προς την επιτροπή «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», να ενταχθεί ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο βιβλίο της Μαρίας Τσιριμώνακη «Αυτοί που ήρθαν και αυτοί που έφυγαν», εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε. Αυτό που περιμένουμε είναι η ημερομηνία που θα παρουσιαστεί στο Ρέθυμνο».

10 χρόνια «Ημέρες Ρεθύμνου»

«Στις εκδηλώσεις των Ημερών Ρεθύμνου που και αυτές θα είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια του Μικρασιατικού Ελληνισμού, με θεματικές συναυλίες, συγκεκριμένες πολιτιστικές ξεναγήσεις, θα γιορτάσουμε συγχρόνως και τα 10 χρόνια των ημερών Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα στοίχημα που ξεκίνησε το 2012 και που τελικά επιβίωσε μέσα στο χρόνο και έχει γίνει ένας πολιτιστικός θεσμός, που πολύς κόσμος τον περιμένει κάθε χρόνο».

Εκθέσεις στην Φορτέτζα

«Έχουμε ήδη δύο καλλιτεχνικές μεγάλες εκθέσεις στη Φορτέτζα. Η μία είναι μιας Ρωσίδας καλλιτέχνιδος η οποία θα έχει σαν αντικείμενο το Ρέθυμνο και την Κρήτη και η δεύτερη θα είναι με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μπάμπη Κυδωνάκη και θα παρουσιαστεί η δουλειά 10 σημαντικών φωτογράφων».

Σεμινάριο κινηματογράφου για εκπαιδευτικούς και μαθητές

«Έχουμε αναπτύξει συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων και θα γίνει μία πρόσκληση προς τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς θα πραγματοποιηθούν ειδικά σεμιναριακά μαθήματα για το πώς δημιουργείται μία ταινία που θα καταλήξουν στη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ. Πρόκειται δηλαδή, για έναν νέο θεσμό που θα δημιουργήσουμε, ο οποίος είναι και πολιτιστικός και εκπαιδευτικός».

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

«Ανάδιοργανώνουμε η λειτουργία της διεύθυνσης, δηλαδή συντάσσεται κανονισμός λειτουργίας για τον τρόπο διαχείρισης και χρήσης  για το Σπίτι του Πολιτισμού. Αντίστοιχα, θα δημιουργηθεί και ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας των κτιρίων της Φορτέτζας, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με την επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Κήπου». Και πρόσθεσε: «Αυτό που κρίνεται αναγκαίο, είναι η δημιουργία ενός κοινόχρηστου ημερολογίου στο οποίο θα περνάνε όλες οι επίσημες εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιούνται είτε στους επίσημους χώρους που έχει ο δήμος Ρεθύμνου, είτε στους παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου να υπάρχει πλέον μία ενιαία εποπτεία και να μην έχουμε αλληλοκάλυψη των εκδηλώσεων». Μάλιστα ο κ. Κρεβετζάκης ανέφερε επίσης ότι θα γίνει ανανέωση των ηλεκτρονικών σελίδων στο σύνολο της διεύθυνσης.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΦΟΡΤΕΤΖΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

«Αμέσως μετά την ψήφιση του κανονισμού από το δημοτικό συμβούλιο θα προχωρήσουμε στο ενιαίο εισιτήριο το οποίο ουσιαστικά θα έρθει και θα ενωθεί με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον αρχαιολογικό χώρο της Φορτέτζας. Δηλαδή, με ένα εισιτήριο θα μπορεί κάποιος να επισκέπτεται και τους δύο χώρους. Αυτό είναι μία προσπάθεια ανάδειξης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ένα «πάντρεμα» δύο διαφορετικών εποχών. Το σήμερα στην τέχνη, με την ιστορία του πολιτισμού όπως παρουσιάζεται στη Φορτέτζα». Κλείνοντας ο ίδιος ανέφερε: «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και ένα ψηφιακό πρόγραμμα που λέγεται το «Ρέθυμνο του χθες και του σήμερα», το οποίο θα είναι μία ψηφιακή εφαρμογή που θα παρουσιάζει την ιστορία της Φορτέτζας και τη μόνιμη συλλογή που υπάρχει στο Μουσείο της πινακοθήκης Κανακάκη».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ