ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανησυχία και στο Ρέθυμνο μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου

0

Από τον περασμένο Αύγουστο, η εφημερίδα «Ρέθεμνος» είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιου Λέκκα, που αναφερόμενος στα σχέδια της μελέτης αντισεισμικής θωράκισης του Ρεθύμνου, είχε αναφέρει ότι: «καθώς έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, η μελέτη αντισεισμικής θωράκισης χρήζει επικαιροποίησης». Ο ίδιος στη συνέχεια υπογράμμισε: «Για το λόγο αυτό, είμαστε σε μία συνεννόηση με το δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη προκειμένου να την επικαιροποιήσουμε. Μόλις χαλαρώσουμε λιγάκι από όλα αυτά που συμβαίνουν, κυρίως με τις πολλαπλές κρίσεις, θα μπορέσουμε θα το δρομολογήσουμε».

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «Έχουμε ήδη συζητήσει την επικαιροποίηση της μελέτης αντισεισμικής θωράκισης του Ρεθύμνου με τον κ. Λέκκα»

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης αναφερόμενος στη μελέτη Λέκκα είπε: «Στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση συναντήθηκα με τον κύριο Λέκκα, είχαμε κάνει και μία προηγούμενη κουβέντα ώστε να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη μας. Τώρα με την απόφασή μας να προχωρήσουμε και στην επέκταση του σχεδίου πόλης, πρέπει να ξέρει ο καθένας τι είναι στη γη του και να ξέρουν και οι μελετητές που θα ορίσουν τις οικονομικές ζώνες και πού θα γίνουν οι κοινόχρηστες περιοχές». Μάλιστα όπως υπογράμμισε: «Η εικόνα που δίνει η μελέτη είναι ότι συγκεκριμένες περιοχές του Ρεθύμνου δεν θα έπρεπε να είχαν χτιστεί καθόλου. Ευτυχώς όμως, η ποιότητα των κατασκευών στο Ρέθυμνο είναι καλύτερη από ότι άλλων περιοχών».

Μιλώντας για το ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου είπε: «Ένα μεγάλο ζήτημα που έχουμε είναι ο πλούτος της παλιάς πόλης. Αντιλαμβάνεστε ότι εκεί τα κτίσματα είναι δεδομένο ότι είναι πάρα πολλών χρόνων. Μετά το σεισμό στη Σάμο, ο τότε υπουργός είχε εξαγγείλει το πρόγραμμα ανοικοδομώ. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε ποτέ. Ωστόσο πρέπει να το δούμε με πολλή προσοχή, γιατί υπάρχουν κτίρια που χρειάζονται άμεση παρέμβαση».

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης ιδιωτών που θέλουν η κατοικία τους να είναι στην παλιά πόλη, γιατί μέχρι τώρα, όλα τα προγράμματα αφορούσαν την επιχειρηματικότητα. Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν κτίρια που είναι επικίνδυνα και οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουν ποινικές και αστικές ευθύνες, όταν τα αφήνουν ερείπια. Κι επειδή γνωρίζουμε ότι κάποιοι θέλουν, αλλά δεν μπορούν, λέμε ότι χρειάζεται μία στήριξη, καθώς οι εργασίες στα παλιά κτίρια είναι πανάκριβες. Είναι δυσανάλογο το κόστος, από το να κάνει κάποιος παρέμβαση σε μία σύγχρονη οικοδομή». 

Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία ύπαρξης πλατειών και ανοιχτών χώρων: «Θέλω επίσης να τονίσω ότι μέσα από αυτές τις καταστροφές, φαίνεται πόσο μεγάλη σημασία έχει η δημιουργία ελεύθερων χώρων, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται όλο και περισσότερο στο Ρέθυμνο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΛΕΔΑΚΗΣ: «Ως πολιτική προστασία το φαινόμενο του Ηρακλείου με ανησυχεί πάρα πολύ»

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Δημήτρης Λελεδάκης, δεν έκρυψε ότι ανησυχεί μετά το σεισμό του Ηρακλείου, ανέφερε ότι στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, «τα κτίρια είναι παλιά και δεν έχουν χτιστεί με αντισεισμικούς κανονισμούς».

Όπως ο κ. Λελεδάκης είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν κτίρια στην παλιά πόλη που καταρρέουν ακόμα και χωρίς σεισμό».  Και πρόσθεσε: «Έχει γίνει ήδη καταγραφή κι έχουν σταλεί ενημερωτικά στους ιδιοκτήτες, καθώς τα περισσότερα κτίρια από αυτά τα επικίνδυνα, είναι ιδιωτικά και οι ιδιοκτήτες τους οφείλουν να τα προστατεύσουν για να μην πέσουν και υπάρξουν θύματα και υλικές ζημιές».

Στη συνέχεια αφού υπογράμμισε ότι  χρειάζεται επικαιροποίηση η μελέτης της αντισεισμικής προστασίας, ανέφερε: «Στην ιστοσελίδα του δήμου υπάρχουν τα σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμού. Καλό είναι να την επισκεφτούν οι δημότες μας, προκειμένου να γνωρίζουν που θα πάνε σε μια τέτοια περίπτωση». Και πρόσθεσε: «Μία από τις σκέψεις μας είναι να μοιράσουμε και πάλι φυλλάδια μέσω λογαριασμών που θα δίνουν οδηγίες για το τι θα κάνουμε σε περίπτωση σεισμού».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε: «Ως πολιτική προστασία, το φαινόμενο του Ηρακλείου με ανησυχεί πάρα πολύ. Και με ανησυχεί γιατί ακόμα και οι ειδικοί επιστήμονες δεν περίμεναν να συμβεί σεισμός σε τέτοιου μεγέθους. Θα μπορούσε ότι έγινε στο Αρκαλοχώρι να έχει γίνει στο Ρέθυμνο. Είμαστε ανήσυχοι, αλλά και σε εγρήγορση προκειμένου να δούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε. Θεωρώ όμως ότι η πολιτεία από την πλευρά της, πρέπει να το δει πιο σοβαρά και να ασχοληθεί με το θέμα. Να ασχοληθεί γενικότερα με την κλιματική αλλαγή. Δεν είναι μόνο ο σεισμός, είναι και οι πλημμύρες και οι φωτιές. Για όλα αυτά, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση για να μην έχουμε τα χειρότερα».

ΘΩΜΑΣ ΚΡΕΒΕΤΖΑΚΗΣ: «Ο σχεδιασμός στην πολιτική προστασία είναι ένα κομμάτι του τεχνικού έργου»

Ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Θωμάς Κρεβετζάκης με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό είπε ότι πέρα από τα δεκάδες ετοιμόρροπα της παλιάς πόλης υπάρχουν και αυτά των οικισμών και της ενδοχώρας. «Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο αριθμό κτιρίων τα οποία σε μία αντίστοιχη σεισμική δόνηση, θα δώσουν σοβαρό πρόβλημα και θα υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα, πέρα από τις υλικές καταστροφές».

Στη συνέχεια θύμισε ότι αυτές τις μέρες γίνεται και η απογραφή των κτιρίων στα πλαίσια της δεκαετούς απογραφής, του πληθυσμού υπογραμμίζοντας ότι: «Το στοιχείο που ουσιαστικά ενδιαφέρει είναι αν το κτίριο είναι προ αντισεισμικού σχεδιασμού ή μετά».

Απαντώντας σε ερώτημα που αφορούσε τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν προκειμένου να ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο κ. Κρεβετζάκης είπε: «Πριν από λίγες μέρες στο συνέδριο της Μπολόνια, η Περιφέρεια Κρήτης είχε συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα αντισεισμικού σχεδιασμού και είχε επιλεχθεί το κομμάτι του ιστορικού κέντρου προκειμένου να μελετηθεί. Αντίστοιχο πρόγραμμα τρέχει και η αρχαιολογία κυρίως για τα τείχη της φορτέτζας. Ουσιαστικά είναι μετρήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και στο κομμάτι της παλιάς πόλης. Είναι πιο επιτακτικό από ποτέ, όχι μόνο για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την επαναχρησιμοποίηση αυτών των κτιρίων, αλλά για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των δημοτών. Είδαμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε σε αυτά τα πράγματα».

Αναφερόμενος σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα είπε: «Ένα κομμάτι που το είχαμε πει και το 2019 έχει ενταχθεί και θα υλοποιηθεί. Είναι το σύστημα που έχει εφαρμοστεί μόνο στο Κιλκίς, το οποίο θα μας ενημερώνει online, για το πόσα ακραία καιρικά φαινόμενα περιμένουμε, ενώ θα έχουμε συνεχείς μετρήσεις στον άνεμο, στη στάθμη ανόδου των νερών κτλ. Αυτό προχωράει κι έχει ενταχθεί στη χρηματοδότηση του «Αντώνης Τρίτσης», μέσω του «Ελλάδα 200 χρόνια από το 1821».

«Μετά τα τελευταία γεγονότα του Φεβρουαρίου στην Πηγή και στο Άδελε ο δήμος έχει προσανατολιστεί στο να κάνει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό αντιπλημμυρικών έργων, για να μην έχουμε στο μέλλον αντίστοιχα φαινόμενα. Δηλαδή, πλέον, ο σχεδιασμός στην πολιτική προστασία είναι ένα κομμάτι του τεχνικού έργου».

ΝΙΚΟΣ ΒΟΤΣΟΓΛΟΥ: «Η Κρήτη είναι σεισμογενής και σεισμόπληκτη. Πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι».

Ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας Ρεθύμνου Νίκος Βότσογλου σε σχετική αναφορά με το σεισμό τόνισε: «Αν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει καλή ώρα για κάποιον σεισμό, αυτή είναι το πρωί. Με την έννοια, ότι ο κόσμος είναι ξύπνιος και σε εγρήγορση. Δεν είναι δηλαδή χαράματα ή κάποια ώρα βραδινή που είμαστε στο σπίτι, με τους περισσότερους να κοιμούνται. Υπό αυτή την έννοια είμαστε τυχεροί», σχολίασε και αναφέρθηκε στο τι έγινε στο Ρέθυμνο τη μέρα του σεισμού: «Μετά το σεισμό υπήρξε άμεση επικοινωνία με τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης πυροσβεστική και αστυνομία. Τα σχολεία εκτέλεσαν υποδειγματικά τις κινήσεις εκκένωσης. Αργότερα, μετά από περίπου μιάμιση ώρα από το συμβάν, συστήθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να γυρίσουν στα μαθήματα τους. Όλα τα δημόσια κτίρια προβλέπεται να ελεγχθούν άμεσα, έστω και οπτικά από τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά».

Ο κ. Βότσογλου αναφερόμενος στην ειδοποίηση που ήρθε από τα Κεντρικά στην υπηρεσία του Λιμεναρχείου για να είμαστε σε ετοιμότητα στην περίπτωση που προκληθεί τσουνάμι εξήγησε: «Πάντα μετά από ένα σεισμό υπάρχει ο φόβος για τσουνάμι. Ο συγκεκριμένος βέβαια σεισμός έγινε στην ξηρά, οπότε δεν είναι εύκολο να προκαλέσει τσουνάμι».

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Καθώς η Κρήτη είναι σεισμογενής αλλά και σεισμόπληκτη πάντα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι. Όσον αφορά το σεισμό της Δευτέρας θα ήθελα να πω ότι η Κρήτη στο χάρτη σεισμικής συχνότητας του ΟΑΣΠ είναι στη δεύτερη κατηγορία με επιτάχυνση εδάφους σε περίπτωση σεισμού 0,24. Τη Δευτέρα η επιτάχυνση του εδάφους έφτασε στο 0,60. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι πολύ πιο πάνω, από εκείνο βάσει του οποίου κατασκευάζονται τα κτίρια». Όσον αφορά στις ζημιές είπε ότι αυτές κατεγράφησαν σε σπίτια τα οποία έχουν χτιστεί με παλαιότερες τεχνικές προβλέψεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΗΛΙΑΚΗΣ: «Με μία πρώτη ματιά τα κτίρια που θεωρούνται επικίνδυνα στην παλιά πόλη είναι περίπου 100»

Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ηλιάκης μίλησε για την παλιά πόλη του Ρεθύμνου. «Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι τα φαινόμενα που πλήττουν όλη την υφήλιο και όχι μόνο την Κρήτη, είναι αποτελέσματα της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής ή κλιματικής κρίσης. Το τραγικό αυτό φαινόμενο δεν θα ήθελε κανείς να συνεχιστεί και σε άλλα μέρη, πέρα από το Αρκαλοχώρι», είπε και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς, τι κάνουν οι κοινωνίες, τι κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιου είδους φαινόμενο, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω καταστροφές».

Στη συνέχεια ο κ. Ηλιάκης υπογράμμισε: «Τα τελευταία 20 χρόνια έχει γίνει σημαντική δουλειά στην αποκατάσταση παλαιών κτιρίων στο ιστορικό κέντρο με ιδιωτική πρωτοβουλία. Όμως μένουν πολλά ακόμα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν τα αντιμετωπίζουν με επιστημονική στατική άποψη. Δηλαδή, μπορεί να βλέπετε κτίρια τα οποία είναι καλοφτιαγμένα απέξω, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ένα επίχρισμα εξωτερικό ή εσωτερικό, δεν αρκεί για να μπορέσει να συγκρατήσει μία οικοδομή, η οποία είναι από χώμα και σαθρό υπόβαθρο». Σχολιάζοντας στη συνέχεια ο ίδιος είπε: «Στην περίπτωση που συμβεί κάτι ανάλογο στο Ρέθυμνο, δυστυχώς θα έχουμε δυσκολία στην προσπέλαση. Θα υπάρξει σύγχυση και πανικός».

Αναφερόμενος στα ενετικά κτίρια είπε ότι έχουν στιβαρή δομή στην οικοδόμηση των τοίχων των κτιρίων, όμως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα υπόλοιπα λιθόκτιστα τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα. Με μία πρώτη ματιά τα κτίρια που θεωρούνται επικίνδυνα στην παλιά πόλη είναι περίπου 100. Αλλά για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι θα πρέπει κάποιος να μπει μέσα να δει και το εσωτερικό τους. Το νούμερο αυτό έχει να κάνει με την πρώτη ματιά. Γνώμη μου είναι ότι είναι πολύ περισσότερα».

Μάλιστα όπως ο ίδιος ανέφερε σκοπεύει να καταθέσει πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο καθώς όπως είπε, είναι μεγάλης ανάγκης μια σοβαρή και αναλυτική καταγραφή των κτιρίων. «Θα μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο, να γίνει αυτή η καταγραφή και να κοστολογηθεί, προκειμένου να ξέρουμε και να μπορούμε να απευθυνθούμε για χρηματοδότηση».

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΟΥΛΟΥΜΠΕΚΗΣ: «Πρέπει να υπάρχει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο»

Ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δουλουμπεκης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο Αρκαλοχώρι, ως μηχανικός, αντιπρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου και συνεργάτης του δημάρχου της περιοχής.

Ο κ. Δουλουμπέκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση στην περιοχή και γύρω από το Αρκαλοχώρι δεν είναι καθόλου καλή. Θα έλεγα ότι είναι χειρότερη από αυτή που παρουσιάζεται. Πολλά είναι τα κατεστραμμένα σπίτια και υπάρχουν χωριά που έχει καταστραφεί πάνω από το 90% των σπιτιών τους.

Όπως ο ίδιος ανέφερε: «Στη σύσκεψη που έγινε παρουσία του υπουργού στο Αρκαλοχώρι πληροφορηθήκαμε ότι η κατακόρυφη επιτάχυνση του σεισμού ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Στο δυτικό κομμάτι του ρήγματος εκεί που βρίσκεται το  Αρκαλοχώρι, όλη η περιοχή έχει υποβαθμιστεί κατά 14 εκατοστά περίπου».

Ο κ. Δουλουμπέκης επίσης τόνισε: «Ελπίζω και η πολιτεία να βρει χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε έλεγχο στα σπίτια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Και εξήγησε: «Να περάσουμε οι μηχανικοί από όλα τα κτίρια που κρίνουν οι ιδιοκτήτες τους ότι πιθανόν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε ενδεχόμενο σεισμό. Επίσης, είναι απαραίτητο να γίνει γρήγορα έλεγχος στα δημόσια κτίρια».

Και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό «να υπάρχει ένα εφαρμόσιμο σχέδιο για το τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν αύριο μεθαύριο συμβεί κάτι παρόμοιο και χρειαστεί σε κάποιο χώρο να μεταφερθούν 100 σκηνές, θα πρέπει ο δήμαρχος να ξέρει πού θα πάει να στήσει αυτές τις 100 σκηνές. Θα πρέπει να υπάρχουν χώροι συνάθροισης και να υπάρχει κι ένα σχέδιο διαφυγής. Επίσης θα πρέπει να θα προφυλάξει την περιουσία των κατοίκων από το πλιάτσικο». Και κατέληξε: «Βασικό για το Ρέθυμνο είναι να ελεγχθούν τα κτίρια της παλιάς πόλης. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα καλό σχέδιο, αφού μέχρι να καταφέρει να οργανωθεί το κεντρικό κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντική».

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΡΕΒΑΤΣΟΥΛΗΣ: «Οι έλεγχοι στατικότητας πρέπει να γίνουν σε περίοδο «σεισμικής ειρήνης»

Ο μηχανικός και πρόεδρος του Συλλόγου Οικοπεδούχων εκτός σχεδίου πόλης Μανωλης Κρεβατσούλης αναφέρει ότι στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, η εδαφική επιτάχυνση ήταν 0,60 g ενώ το μοντέλο με το οποίο υπολογίζουν οι μηχανικοί την αντισεισμικότητα των κτιρίων είναι μόλις 0,24. Δηλαδή 2,5 φορές πάνω!»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα προχώρησε σε ομαδοποίηση των κτιρίων με βάση το χρόνο κατασκευής τους. «Καθένας γνωρίζει πότε κατασκευάστηκε το κτίριο του, άρα θα έχει ένα μπούσουλα για τη στατικότατα του κτιρίου του».

«Η πρώτη κατηγορία: Αφορά τα πολύ παλιά κτίρια, τα λιθόκτιστα, που έχουν χτιστεί χωρίς κανέναν αντισεισμικό κανονισμό και χωρίς οπλισμένο σκυρόδεμα.

Κτίρια που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου αλλά και σε οικισμούς του Ρεθύμνου, κατά κανόνα δεν έχουν αντισεισμική μελέτη. Στα κτίρια αυτά πρέπει να γίνει αυτοψία από πολιτικό μηχανικό κι εφόσον απαιτείται να γίνει στατική ενίσχυση.

Η δεύτερη κατηγορία: Αφορά τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί από το 1954 έως και το 1985. Τα κτίρια αυτά συνήθως είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα αλλά έχουν ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές. Αυτά τα κτίρια πρέπει να εξεταστούν από πολιτικό μηχανικό και όπου απαιτείται να γίνει ενίσχυση.

Η τρίτη κατηγορία: Αφορά τα σπίτια που χτίστηκαν από το1985, όπου μπήκαν τα πρώτα άρθρα του αντισεισμικού κανονισμού, έως το 2000 όπου τότε είχαμε τις μεγάλες αλλαγές στον αντισεισμικό κανονισμό. Τα κτίρια αυτά, είναι ήδη 35 ετών και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται κάποιο έλεγχο, γιατί ίσως κάποια από αυτά να χρειαστούν ενισχύσεις.

Η τέταρτη κατηγορία αφορά όλα τα κτίρια που χτίστηκαν μετά το 2000 έως και σήμερα τα οποία εφόσον δεν έχουν αυθαίρετα κτίσματα και έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τη στατική μελέτη δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Τα νεότερα κτίρια δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σεισμικά άτρωτα, καθώς στην περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού ίσως παρουσιάσουν μικρές ρωγμές αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε κατάρρευση.

Αυτοί οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και να γίνουν σε περίοδο «σεισμικής ειρήνης».

Ανακοίνωση για το αναγκαίο κλείσιμο του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου

Κατόπιν αυτοψίας,  στο κτήριο του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης  από τον αρμόδιο μηχανικό του Δήμου Ρεθύμνης,  αποφασίστηκε από την αντιδήμαρχο Παιδείας δρ. Ελευθεριάδου – Γκίκα Άννα,  το κλείσιμο του λυκείου,   από την Πέμπτη 30/09/2021 έως και την Κυριακή 10/10/2021, όπως προτάθηκε από την αρμόδια υπηρεσία.

Το κλείσιμο θεωρήθηκε αναγκαίο για λόγους ασφαλείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, λόγω ανάγκης εκτέλεσης εκτάκτων εργασιών συντήρησης εξαιτίας των ζημιών που προέκυψαν από το σεισμό της Δευτέρας 21/09/2021.

 Σε περίπτωση ολοκλήρωσης των εργασιών νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο θα εκδοθεί σχετική απόφαση. 

 Κατόπιν σχετικής ενημερώσεως από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Ενημέρωση από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Ρ. για τις ζημιές σε κτίρια από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας  Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι οι ιδιοκτήτες κτηρίων που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου μπορούν να απευθυνθούν στον οικείο Δήμο, όπου και πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση.

Στην συνέχεια, ο κάθε Δήμος θα προωθήσει τις αιτήσεις στην Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών προκειμένου να διενεργηθούν αυτοψίες στα πληγέντα κτήρια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ