ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αδελφοί Ριτζάκη: Οι ναυαγοσώστες που σηκώνουν το βάρος των διασώσεων στις νότιες παραλίες του Ρεθύμνου

0

Τρία αδέρφια και οι τρεις ναυαγοσώστες σηκώνουν κυριολεκτικά το βάρος των διασώσεων στις νότιες παραλίες του Ρεθύμνου. Πρόκειται για τους: Νίκο, Μιχάλη και Μάριο Ριτζάκη που εδώ και 20 χρόνια εργάζονται ως ναυαγοσώστες στο Πλακιά και το Δαμνόνι, ενώ συμμετέχουν και σε διασώσεις που γίνονται κατά καιρούς στον Πρέβελη, στο Ροδάκινο, στη Σούδα και τα Σχοινάρια, όπου δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες.

Αιτία για τη συζήτηση που αφορά στο έργο των τριών αδελφών, ήταν οι δώδεκα διασώσεις που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή (22/08), όταν παλεύοντας κυριολεκτικά με τη δύναμη του αέρα και των ρευμάτων διέδωσαν λουόμενους που παρασύρθηκαν μακριά από την ακτή.

Ο μεγαλύτερος από τους τρεις αδελφούς και ναυαγοσώστες ο Νίκος Ριτζάκης περιέγραψε την αγωνία και την προσπάθεια των ναυαγοσωστών, προκειμένου να φτάσουν κοντά στους ανθρώπους που κινδύνευαν και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια πίσω. Μεταξύ άλλων είπε για τα περιστατικά της περασμένης Κυριακής: «Δεχτήκαμε τηλεφωνήματα και από επαγγελματίες στη Σούδα, αλλά και από το Λιμεναρχείο ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος που κινδυνεύει. Μας είπαν ότι φαίνεται να είναι σε ημιλιπόθυμη  κατάσταση κι ότι βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από την ακτή στα βράχια και δεν μπορεί να επιστρέψει. Ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε αργότερα, έξι ακόμα λουόμενοι επεχείρησαν να πλησιάσουν τα βράχια με σκοπό να τον βοηθήσουν, οι οποίοι επίσης εγκλωβίστηκαν από τα ισχυρά ρεύματα και δεν μπορούσαν, ούτε να τον βοηθήσουν ούτε να επιστρέψουν. Ο αέρας ήταν τόσο δυνατός που η επιχείρηση της διάσωσης δεν μπορούσε να γίνει με σκάφος. Χρησιμοποιήσαμε τζετ σκι και προσεγγίσαμε το σημείο. Όταν φτάσαμε διαπιστώσαμε ότι ο άνθρωπος για τον οποίο είχαμε ειδοποιηθεί είχε υποστεί υπογλυκαιμικό σοκ.  Άμεσα επέστρεψα στην ακτή προκειμένου να φέρω ζάχαρη και νερό, ώστε να επανέλθει και να μπορέσει να ανέβει το τζετ σκι. Στη συνέχεια κι αφού όλα πήγαν καλά, εν μέσω ισχυρών ανέμων ένας – ένας, μεταφέρθηκαν στην ακτή, δηλαδή τόσο ο πρώτος που κινδύνεψε, όσο και οι έξι που είχαν σπεύσει για βοήθεια». 

Ο Νίκος Ριτζάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε πέντε ακόμα διασώσεις, τρεις στο Δαμνόνι και δύο στον Πλακιά, οι οποίες έγιναν την ίδια μέρα, ανεβάζοντας τις ημερήσιες διασώσεις στις δώδεκα. «Μόλις ολοκληρώθηκε αυτή διάσωση, χρειάστηκε η επέμβαση σε άλλες τρεις περιπτώσεις στο Δαμνόνι, στη μία εκ των οποίων επρόκειτο για μια γυναίκα έγκυο που παρασύρθηκε από το ρεύμα και πιάστηκε πάνω σε βράχο. Οι άλλες δύο περιπτώσεις αφορούσαν τουρίστες που παρασύρθηκαν και δεν μπορούσαν να βγουν. Ωστόσο ακολούθησαν άλλες δύο διασώσεις στον Πλακιά και πάλι σε τουρίστες που ανοίχτηκαν κολυμπώντας και δεν μπορούσαν, λόγω των ισχυρών ρευμάτων, να επιστρέψουν.»     

Αναφερόμενος στις δυσκολίες λόγω των ανέμων ο Νίκος Ριτζάκης υπογράμμισε: «Από τις 120 μέρες του καλοκαιριού στο νότιο Ρέθυμνο φυσάει τις 90. Με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή σας στο νότιο Ρέθυμνο φυσάει περισσότερο από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Οι ριπές των ανέμων που έχουμε στον Πλακιά είναι οι μεγαλύτερες σε ένταση στον ελλαδικό χώρο».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε: «Οι διασώσεις που γίνονται είναι πάρα πολλές, δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένο νούμερο. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω, είναι η χαρά και η ψυχική γαλήνη που νιώθουμε όταν η διάσωση έχει αίσιο τέλος. Το συναίσθημα αυτό πραγματικά δεν περιγράφεται, είναι κάτι που δεν συγκρίνεται ούτε με όλα τα λεφτά του κόσμου…»

Ωστόσο, όπως επίσης ανέφερε ο κ. Ριτζάκης, μετά από μια περιπετειώδη διάσωση του 2019, που αφορούσε μια γυναίκα, σε επαφές που είχαν με το υπουργείο, οι αρμόδιοι είχαν αναφερθεί σε μια βράβευση προκειμένου να τιμηθούν οι ναυαγοσώστες των νότιων παραλιών του Ρεθύμνου. Όμως, όπως σχολίασε και ο ίδιος «μετά ήρθε ο κορωνοϊός και το θέμα έμεινε στάσιμο».      

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Η θάλασσα χρειάζεται σεβασμό, είναι μια τεράστια δύναμη που δεν την γνωρίζουμε». Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς οι κολυμβητές δεν μας ακούνε όταν λόγω των ισχυρών ανέμων τους λέμε να μην μπουν στη θάλασσα. Κυρίως οι Έλληνες, θίγονται και αντιδρούν απότομα.»

Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι είναι αρκετοί οι δύο ναυαγοσωστικοί πύργοι που υπάρχουν στον Πλακιά και ο ένας που υπάρχει στο Δαμνόνι, για να καλύψουν την περιοχή απάντησε ότι: «Καλό θα ήταν οι αρμόδιοι φορείς να επανεξετάσουν το θέμα και να τοποθετήσουν πύργους κυρίως στις παραλίες που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό λουομένων, όπως η Σούδα, ο Πρέβελης, το Ροδάκινο και τα Σχοινάρια».     

Κλείνοντας, ο ίδιος, θέλησε να δώσει χρήσιμες οδηγίες για τους λουόμενους: «Οι κολυμβητές θα πρέπει να έχουν στο νου τους και να κολυμπούν παράλληλα με την ακτή και όχι κάθετα, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, πράγμα που συμβαίνει πάρα πολύ συχνά στις νότιες παραλίες του Ρεθύμνου. Όταν ο κολυμβητής παρασυρθεί από κάποιο ρεύμα δεν θα πρέπει να προσπαθεί και να παλεύει ενώ βρίσκεται εντός του ρεύματος. Πρέπει να ηρεμήσει, να αφεθεί για λίγο και να βγει από το ρεύμα διαγώνια. Με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτουμε το ρεύμα, και απομακρυνόμαστε από αυτό, διαφορετικά θα εξαντληθούμε από την προσπάθεια και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι άσχημο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ