ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΚΔΑΠ ΑμεΑ: Οι δομές που ευεργετούν τα παιδιά με αναπηρίες και τις οικογένειες τους

0

Η λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία, τα γνωστά ως «ΚΔΑΠ ΑμεΑ» είναι ακόμα μια ουσιαστική συμβολή των κονδυλίων που αξιοποιεί η χώρα μας από το ΕΣΠΑ και καταδεικνύει την χρησιμότητα του Ταμείου Συνοχής σε τομείς, για τους οποίους υπήρχε σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης ανάλογων πόρων.  Τα  Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ είναι κέντρα που εξυπηρετούν  δωρεάν ωφελούμενα παιδιά, εφήβους και νέους σε όλη την Ελλάδα μέσω προγραμμάτων ΈΣΠΑ με την εποπτεία της Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Είναι δομές εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων που φιλοξενούν παιδιά και άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία άνω του 67%. Εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας και έχουν την δυνατότητα να ενταχτούν στο πρόγραμμα Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία,  με την προϋπόθεση να τηρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας των απαιτούμενων χώρων και να πληρούν κάθε άλλη υποχρέωση απέναντι στις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.  , του χώρου βάσει της νομοθεσίας.

Η έναρξη του προγράμματος γίνεται μετά από αίτηση στην ΕΕΤΑΑ  και το πρόγραμμα διαρκεί 11 μήνες, δηλαδή, από 1 Σεπτεμβρίου ως 31 Ιουλίου, έκαστου σχολικού έτους.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι μικροί μας φίλοι με τις ειδικές δεξιότητες, καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο μέσα από την δική τους ικανότητα και κυρίως να ενταχθούν με πιο ομαλές συνθήκες σε μια πραγματικότητα που έως πρότινος δεν λειτουργούσε στην βάση της ισότητας και της συνοχής της κοινωνίας.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Τα ΚΔΑΠ – ΑμεΑ αναπτύσσουν μια σειρά από σημαντικές δραστηριότητες καθώς οι δομές αυτές είναι σχεδιασμένες για να βελτιώσουν την ζωή των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους. Μιλήσαμε για το ιδιαίτερο αυτό ζήτημα με την εκπαιδευτικό κ. Ειρήνη Κλάδου, η οποία είναι και μητέρα παιδιού που έχει ενταχθεί στην αντίστοιχη δομή, που λειτουργεί στην πόλη του Ρεθύμνου. Η κ. Κλάδου, αναφερόμενη στην λειτουργία των συγκεκριμένων ΚΔΑΠ και στο αποτέλεσμα που παράγουν, τόνισε, ότι «Κύριος στόχος των ΚΔΑΠ ΑμεΑ είναι να παρέχουν στα άτομα με αναπηρία αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και δημιουργική απασχόληση σε πρωινό ωράριο κυρίως με ένα προσαρμοσμένο ολιγομελές ομαδικό πρόγραμμα.

Απώτερος στόχος είναι  η κοινωνική ένταξη και ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία αλλά και η πολύπλευρη υποστήριξη της οικογένειας. Η δωρεάν παροχή ποιοτικής καθημερινότητας στα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συμβάλουν στην πολύπλευρη ανάπτυξη δεξιοτήτων τους και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής ολόκληρης της οικογένειας.»

ΤΟ ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» είναι μια δομή που δημιούργησε ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου.  Είναι το μοναδικό ΚΔΑΠ ΑμεΑ στο Νομό Ρεθύμνου και λειτουργεί  για 5η συνεχόμενη χρονιά φέτος (2020 – 2021). Φιλοξενείται με παραχώρηση στις εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου στην Οδό Παπανικολάου 23, στην Καλλιθέα Ρεθύμνου, με ωράριο καθημερινής απογευματινής απασχόλησης(14.00 μμ – 22.00 μμ). Η δυναμικότητα εξυπηρέτησης είναι 22 ωφελούμενα παιδιά και έφηβοι από 5 ως 18 ετών. Για τη μεταφορά των ωφελουμένων υπάρχει ιδιόκτητο λεωφορείο σε καθημερινά δρομολόγια μεταφορών.

Το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου, ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ αποτελεί ένα χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Δήμου Ρεθύμνου , όπου στα πλαίσια ενός δομημένου ψυχοπαιδαγωγικού προγράμματος, με στοχευμένες δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε παιδιού, προάγεται η γνωστική και ομαλή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Με αγάπη και στήριξη τα παιδιά αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, αναδεικνύουν τις ικανότητές τους, δημιουργούν και μας εμπνέουν με το χαμόγελό τους!

Στο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ εργάζονται πολλές ειδικότητες επαγγελματιών υγείας και εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ( 10 άτομα) με στόχο να εξυπηρετήσουν ατομικές και ομαδικές ανάγκες των παιδιών. Η στοχοθεσία, η οργάνωση των ομάδων, οι δραστηριότητες, οι δράσεις, οι εξωτερικές ομάδες κοινωνικοποίησης , η ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, η προ επαγγελματική ένταξη, η ενδυνάμωση, η αυτονομία και πολλά πεδία ακόμα δουλεύονται και επαναπροσδιορίζονται για το κάθε παιδί. Οι συναντήσεις με τους γονείς  είναι συχνές και στοχευμένες, οι ομάδες προσωπικού επίσης γίνονται σε εβδομαδιαία βάση. Συχνά γίνονται ομάδες εκπαίδευσης προσωπικού.

Το Κδαπ ΑμεΑ «ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ»  έχει συνεχή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και δέχεται εκατοντάδες φοιτητές για προγράμματα εθελοντισμού κα αμειβόμενης πρακτικής μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ. 

Η προσφορά του ΚΔΑΠ ΑμεΑ εντάσσεται συνολικά μέσα στο πλαίσιο της πολύχρονης προσπάθειας του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου να βοηθήσεις με κάθε τρόπο τα άτομα με αναπηρία όλων των ηλικιών ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ζουν ποιοτικά, να απολαμβάνουν τα προνόμια της ένταξή στην κοινωνία.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκε εκ μέρους της αντιδημάρχου ένα νέο περιβαλλοντικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με Αναπηρία, το οποίο σχεδίασε και προωθεί ο Δήμος Ρεθύμνης με τίτλο «Εργαστήρι ανακύκλωσης πλαστικού στο Κ.Δ.Α.Π. ΑμΕΑ Ρεθύμνου», παρουσιάστηκε πρόσφατα. Για το σκοπό αυτό, έγινε μάλιστα ειδική τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρεία του δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη και τη συμμετοχή της αντιδημάρχου Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δρ. Άννας Ελευθεριάδου-Γκίκα, της προέδρου του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αυτισμό κας Ειρήνης Κλάδου και των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου κ.κ. Γαβριήλ Τσουντάνη και Παύλου Μελισσηνού.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός αυτόνομου εργαστηρίου στο χώρο του Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ, το οποίο μετακομίζει σε νέο ανανεωμένο μεγαλύτερο χώρο, όπου τα παιδιά με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας θα μπορούν με μια μικρή επίβλεψη να κάνουν κάτι πολύπλευρα ενδιαφέρον και να νιώθουν τη χαρά της δημιουργίας. Σχετικά με αυτή την προοπτική η κ. Κλάδου είπε τα εξής: «Ζούμε σε μια ευλογημένη πόλη, στο Ρεθυμνάκι μας, με την ασφάλεια  και το νοιάξιμο για το συνάνθρωπο, αλλά και την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Η συμπαράσταση και συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ειναι δεδομένη κάθε στιγμή. Έρχεται όμως και η ωρα αυτή που μοιράζεσαι τα όνειρά σου και τους στόχους σου και νοιώθεις απλά ότι ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ. Σήμερα ξέρουμε οτι θα γινει το όραμα πραγματικότητα, για την εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία, με την δημιουργία του εργαστηρίου στο χώρο του Κοινωνικού Στεκιού ΑμεΑ.

Μια νέα αρχή για το Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, , μια νέα συνεργασία για το Δήμο Ρεθύμνου, μια νέα μέρα που ξημερώνει, μια νέα χρονιά που ανατέλλει σχεδιάζοντας  ένα κοινό μονοπάτι.

Υπάρχει το χέρι που σε κρατά να βαδίσετε μαζί στο δρόμο της νέας πρόκλησης, της δημιουργικής αναζήτησης νέων ιδεών.

Αυτό το μοίρασμα μας κάνει δυνατούς. Σήμερα μια ακόμα δύσκολη μέρα για την ανθρωπότητα εμείς μπορούμε να χαμογελάμε στο Ρέθυμνο. ΜΑΖΙ ολα τα ΜΠΟΡΟΥΜΕ! Σας ευχαριστούμε για την τιμή και την υποστήριξη!»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ