ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Συνθήκες πολέμου» στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου λόγω της υποστελέχωσης

0

Για το μόνιμο «αγκάθι» του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, μίλησε η γιατρός και αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ρεθύμνου Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, τονίζοντας ότι το ζήτημα της άρνησης των γιατρών να υπηρετήσουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου είναι πολυπαραγοντικό, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι είναι ώρα το Νοσοκομείο να κάνει την αυτοκριτική του. Μάλιστα, χωρίς να «μασήσει» τα λόγια της ανέφερε ότι «είναι εμφανές ότι οι γιατροί δεν θέλουν να έρχονται σε συγκεκριμένα τμήματα του Νοσοκομείου, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως «συνθήκες πολέμου» αυτό που βιώνουν οι γιατροί στην κλινική Covid, λόγω της υποστελέχωσης».

Η κ. Ελευθεριάδου ξεκίνησε μιλώντας για τα δύο κομβικά προβλήματα του Νοσοκομείου όπως τα χαρακτήρισε, την υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και το κενό που υπάρχει στο κομμάτι της διαλογής των ασθενών. «Έχουμε κενό που συνεχίζει να μην μπορεί να καλυφθεί. Χρειαζόμαστε παθολόγους και πνευμονολόγους, γιατί αυτές οι ειδικότητες διαχειρίζονται τα επείγοντα. Φανταστείτε ότι μένουν στη θέση τους γιατροί και δεν βγαίνουν στη σύνταξη μήπως μπορέσουμε και σώσουμε κάτι». Και πρόσθεσε: «Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) έχει κενά. Για παράδειγμα, εγώ προ ημερών εφημέρευα  χωρίς γιατρό στη διαλογή και στις πρώτες βοήθειες. Αυτό υποβιβάζει πολύ τη δουλειά που κάνει ένα νοσοκομείο. Δεν υπήρχε γιατρός να ξεχωρίσει τα σοβαρά περιστατικά, ώστε να προχωρήσουν στα επείγοντα από τα λιγότερο σοβαρά που θα έπρεπε να εξεταστούν και να φύγουν. Αυτό το σημαντικό κομμάτι της διαλογής το Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν το έχει κάθε μέρα. Με αποτέλεσμα να περιμένουν όλα τα περιστατικά μαζί, ο κόσμος να ταλαιπωρείται και να περιμένει ώρες».

 «Θα πρέπει να γίνει αυτοκριτική από το Νοσοκομείο»

Για το γιατί τελικά αρνούνται οι γιατροί να έρθουν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου η κ. Ελευθεριάδου είπε: «Αυτό είναι πολυπαραγοντικό. Πληρώνουμε την κακή διοικητική διαχείριση των προηγούμενων ετών. Δηλαδή, ακόμα και οι τοποθετήσεις ανθρώπων σε κομβικά πόστα, έχουν σαν αποτέλεσμα μια κακή εικόνα προς τα έξω». Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να γίνει μια αυτοκριτική στο Νοσοκομείο, τι κάνουμε λάθος. Πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό που αποτρέπει τους γιατρούς να έρθουν. Είναι πάντως εμφανές ότι οι γιατροί δεν θέλουν να έρχονται σε συγκεκριμένα τμήματα», είπε  ή ίδια ενώ στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Σε άλλες θέσεις γιατί έρχονται; Γιατί κάποτε η Παθολογική κλινική «πετούσε»; Γιατί για γυναικολόγους και οφθαλμίατρους είχαμε πολλούς υποψήφιους; » Πάντως όπως επεσήμανε, αυτή την κατάσταση την πληρώνουν οι γιατροί και ο κόσμος, αφού τη δουλειά έξι παθολόγων δεν μπορούν να τη βγάζουν τρεις. «Οι γιατροί είναι υπερβολικά κουρασμένοι γιατί αυτό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό».

«Τα Κέντρα Υγείας στην επαρχία έχουν καλύτερη περίθαλψη από την πόλη»

Η αντιδήμαρχος αναφερόμενη στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου τόνισε ότι οι παθολόγοι είναι τόσοι λίγοι, που έχουν να κάνουν πάνω από χρόνο εξωτερικά ιατρεία. «Οι άνθρωποι παλεύουν να βγάλουν την εφημερία, το επείγον, να διαχειριστούν τις εισαγωγές… Αυτό είναι μεγάλη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και μιλάμε για έναν ολόκληρο νομό. Αυτή τη στιγμή τα Κέντρα Υγείας στην επαρχία έχουν καλύτερη περίθαλψη από την πόλη, γιατί έχουνε τους γιατρούς τους και οι περισσότεροι είναι οικογενειακοί ειδικοί γιατροί, καταρτισμένοι σοβαροί που έχουν τον πληθυσμό σε μια σειρά και τον παρακολουθούν. Τα Κέντρα Υγείας κάνουν και επείγοντα και τακτικά ιατρεία. Εδώ στην πόλη δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο. Είναι μόνο το ΤΟΜΥ το οποίο απ’ όσο βλέπω, δεν έχει καλύψει αυτή την ανάγκη. Δεν βγήκε μπροστά σαν δομή γιατί δεν το αγκάλιασε και ο πολίτης κι έχει περιοριστεί στη συνταγογράφηση. Δεν το είδε δηλαδή σαν τη λύση του οικογενειακού γιατρού, οπότε στην πόλη υπάρχει ένα τεράστιο κενό. Το να πηγαίνει ένας γενικός γιατρός στο πρώην ΙΚΑ δεν μπορεί ούτε γι’ αστείο να καλύψει τον αστικό ιστό της πόλης. Θέλει δίκτυο γιατρών».

«Δεν θα λειτουργήσει η ΜΕΘ Covid γιατί δεν υπάρχει προσφορά»

Στο αν υπάρχει κάποια λύση ώστε να στελεχωθεί και να λειτουργήσει η ΜΕΘ Covid, η κ. Ελευθεριάδου τόνισε: «Μόνο αν στελεχωθεί με αυτούς τους έκτακτους τρόπους που έχει πει το υπουργείο, δηλαδή με ιδιώτες που μπορούν να κάνουν σύμβαση. Δυστυχώς όμως το Ρέθυμνο δεν έχει αντίστοιχες ειδικότητες στον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν έχουμε ιδιωτικό τομέα, δεν έχουμε κλινική. Άρα, θα πρέπει να έρθουν από άλλες πόλεις. Όμως σκεφθείτε, ποιος γιατρός που ιδιωτεύει θα έρθει για δύο μήνες και τρεις μήνες, αφήνοντας τη βασική του εργασία; Κανείς.»

Με αυτά τα δεδομένα κατέληξε στο συμπέρασμα: «Δεν θα λειτουργήσει η ΜΕΘ Covid γιατί δεν υπάρχει προσφορά, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να έρθουν για να τη στελεχώσουν. Μπορεί να υπάρχουν δύο κρεβάτια όμως για να λειτουργήσει η ΜΕΘ  Covid στο Ρέθυμνο θέλει δύο εντατικολόγους και αντίστοιχους νοσηλευτές. Πέρα από τον εξοπλισμό το πιο σημαντικό είναι το ανθρώπινο δυναμικό».

«Με εφημερίες τομέα καλύπτεται η κλινική Covid»

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι απλές κλίνες Covid «Ήδη να ξέρετε ότι η εφημερίες στην Κλινική Covid καλύπτονται με εφημερίες τομέα. Δηλαδή, δεν αρκούν οι πνευμονολόγοι και ο μήνας βγαίνει με εφημερίες που προσφέρουν άλλες παθολογικές ειδικότητες. Εφημερεύουν ο καρδιολόγος, ο ογκολόγος … Αυτές είναι συνθήκες πολέμου γιατί όταν έναν άνθρωπο που έχει εξειδικευθεί τον βάζεις να κάνει τη βασική αρχική ειδικότητα, την παθολογία, είναι πολύ δύσκολο. Παρόλα αυτά όμως, αυτό γίνεται».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ