ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κρίσιμες ώρες για το Νοσοκομείο με φόντο την πανδημία

0

Μέτρα θωράκισης του ΕΣΥ σε συνθήκες πανδημίας, προσλήψεις προσωπικού και άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ζήτησαν και οι γιατροί του Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης τους, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής απεργίας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προκηρύσσει για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, εννέα μόνιμες θέσεις γιατρών, μετά την προκήρυξη των δεκατεσσάρων θέσεων του Φεβρουαρίου, από την οποία επαναπροκηρύσσονται οι τέσσερις σε ανώτερες βαθμίδες.

Ωστόσο, ενώ έχουμε φτάσει στο παραπέντε, πριν από την επικίνδυνη περίοδο της πιθανής έξαρσης της πανδημίας, το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, όχι μόνο δεν διαθέτει ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά κινδυνεύει να χάσει και κλίνες της εντατικής λόγω έλλειψης γιατρών. Συγχρόνως, η κλινική Covid δεν έχει ξεχωριστές βάρδιες γιατρών -με ότι αυτό συνεπάγεται- ενώ έχουν «αποκλειστεί» αναισθησιολόγοι από την προκήρυξη λόγω των κριτηρίων που προβλέπονται.  

Γιάννης Σαριδάκης: «Η απεργία έχει στόχο την εξασφάλιση της υγείας και της επιβίωσης του λαού»

«Σήμα κινδύνου» έστειλε ο πρόεδρος της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου Γιάννης Σαριδάκης, προς την κυβέρνηση τονίζοντας το κατεπείγον των προσλήψεων και υπογραμμίζοντας συγχρόνως τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στη κλινική covid του νοσοκομείου, αλλά και στη ΜΕΘ. «Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου τα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Νοσοκομείο Σωτηρία, Γενικό Κρατικό Νικαίας, Ευαγγελισμός εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν covid κλινικές εκπέμπουν επίσης σήμα κινδύνου. Η απεργία αυτή δεν είναι απλά μια κλαδική διεκδίκηση, είναι μια απεργία που έχει στόχο την εξασφάλιση της υγείας και της επιβίωσης του λαού. Ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση της υγείας του στα χέρια του. Χρειάζονται άμεσα κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μαζικά τεστ σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, επίταξη του ιδιωτικού τομέα εργαστηρίων και κλινών και ένταξή τους σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για την εξέλιξη της κρίσης αυτής».

Ο κ. Σαριδάκης αναφερόμενος στα προβλήματα του Νοσοκομείου υπογράμμισε: «Έχουμε σοβαρότατα προβλήματα και στη covid κλινική του νοσοκομείου, τα οποία έχουμε θίξει επανειλημμένως. Αφορούν την αδυναμία εκτέλεσης γρήγορου τεστ το οποίο ζητάμε εδώ και καιρό και δεν έχει πραγματοποιηθεί, τη μικρή χωρητικότητα της κλινικής, την υποστελέχωση που είναι και το βασικότερο πρόβλημα που δεν μας επιτρέπει να έχουμε ξεχωριστές βάρδιες για την κλινική αυτή, την αδυναμία νοσηλείας περιστατικών covid εφόσον χρειαστεί και επιπλέον, θέλω να τονίσω, ότι η μονάδα εντατικής θεραπείας του Ρεθύμνου έχει αποκλειστεί από την σύσταση νέων οργανικών θέσεων κάτι που υποθηκεύει την πορεία και το μέλλον της, αλλά και το μέλλον του νοσοκομείου».

Σχολιάζοντας ο ίδιος τις επικείμενες προσλήψεις είπε: «Είναι πολύ λίγα και πολύ αργά. Αυτή την στιγμή θα έπρεπε να είμαστε πανέτοιμοι και πλήρεις από προσωπικό ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον επόμενο κρίσιμο χειμώνα. Η κάθε προκήρυξη είναι καλοδεχούμενη αλλά δεν αντέχει το σύστημα υγείας αυτή την περίοδο τον συνήθη ρυθμό υλοποίησης των προκηρύξεων όπου χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να μπορέσει να έρθει ένας νέος συνάδελφος. Αυτή την στιγμή δεν έχει διοριστεί κανένας από την προκήρυξη του Φεβρουαρίου. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι την επόμενη κρίσιμη μάχη θα την δώσουμε οι λιγοστοί που έχουμε απομείνει στο Νοσοκομείο, το οποίο δεν δημιουργεί ασφαλείς συνθήκες, ούτε αισιοδοξία για την αντιμετώπισή της». 

Χαράλαμπος Μαρκάκης: «Ορατός ο κίνδυνος να απενεργοποιηθούν κρεβάτια στη ΜΕΘ»

Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο Διευθυντής της Μ.Ε.Θ κ. Χαράλαμπος Μαρκάκης, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να απενεργοποιηθούν κρεβάτια της ΜΕΘ: «Θα ήθελα να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια μου για την αντιμετώπιση που έχει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και ειδικά η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που τόσο καιρό τώρα έχουμε 9 κλίνες εκ των οποίων οι 2 δεν λειτουργούν. Είναι έτοιμες για λειτουργία οι 2 και ζητάμε να μας δώσουν 2 θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Ωστόσο, βλέπουμε ότι και στην τελευταία προκήρυξη ενώ έχουμε κενή οργανική θέση δεν μας την έδωσαν. Δεν κατηγορώ, και δεν είμαι αντίθετος στην δημιουργία των μονάδων του Πανεπιστημιακού, του Βενιζελείου και των Χανίων αλλά πιστεύω ότι σε τόσες θέσεις που δόθηκαν στην Κρήτη είναι τουλάχιστον προκλητικό να μην υπάρχει μια θέση για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ένα Νοσοκομείο του οποίου η εντατική μονάδα λειτουργεί τουλάχιστον 20 χρόνια, έχει προσφέρει τόσα πράγματα στο ρεθεμνιώτικο λαό, με 300 ασθενείς το χρόνο. Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι εκτός από τους 5 ειδικευμένους γιατρούς δεν έχω ειδικευόμενους και στο τέλος ούτε τα 7 κρεβάτια δεν θα μπορώ να λειτουργήσω και θα αναγκαστώ τα να κλείσω.»

Στη συνέχεια ο κ. Χ. Μαρκάκης εξήγησε: «Καταρχήν με την προκήρυξη που βγήκε σε όλη την Κρήτη φαντάζομαι ότι όλοι οι γιατροί θα προστεθούν στα διπλανά νοσοκομεία. Εγώ δεν θα πάρω τίποτα και θα μείνω με 5 επιμελητές. Δεν μπορεί να τα λειτουργήσει κανείς τα 7 κρεβάτια με 5 επιμελητές, χρειάζονται τουλάχιστον 7 ειδικευμένοι γιατροί, οπότε λογικά η επόμενη κίνηση είναι κάποια κρεβάτια να απενεργοποιηθούν. Όλο αυτό το διάστημα λειτουργούν οριακά και χάρη στην δουλειά των επιμελητών μου και τη δική μου που εφημερεύουμε μόνοι χωρίς βοηθούς και χωρίς ειδικευόμενους.»

«Αποκλείουν τους αναισθησιολόγους από τις προκηρύξεις των ΜΕΘ»

Ο κ. Σαριδάκης αναφερόμενος στο ζήτημα  που έχει προκύψει με τους αναισθησιολόγους υπογράμμισε: «Να πούμε κάτι που δεν πέρασε στο τοπικό τύπο, την διαμαρτυρία του συνόλου των αναισθησιολόγων της Κρήτης, την παραίτηση του Γεωργόπουλου του συντονιστή των ΜΕΘ της Κρήτης, την διαμαρτυρία της πανελλήνιας ένωσης αναισθησιολόγων γι’ αυτό που έγινε μόνο στην προκήρυξη της 7ηςΥΠΕ. Αποκλείουν τους αναισθησιολόγους από όλες τις προκηρύξεις των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Κάποιος μικρόνους είχε πιστέψει ότι αν αποκλείσουν τους αναισθησιολόγους από τις μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να βρεθεί κάποιος να τα κάνει στο Ρέθυμνο. Οι νέοι αναισθησιολόγοι της Κρήτης διαμαρτύρονται διότι σε αυτή την προκήρυξη δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια αίτηση. Δεν μπορούν να υποβάλλουν για τις 2 θέσεις διευθυντών που προκηρύσσονται εδώ, διότι απαιτούν προϋπηρεσία που δεν έχουν οι νέοι αναισθησιολόγοι. Αυτή την στιγμή 7 νέοι αναισθησιολόγοι της Κρήτης αποκλείονται από οποιαδήποτε προκήρυξη στην νήσο Κρήτη και αυτό συμβαίνει μόνο εδώ. Είναι προσβολή, βαρύτατη προσβολή απέναντι σε μια ειδικότητα που είναι κρίσιμη, που είναι στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου και που είναι λιγοστοί σε αριθμό και περιζήτητοι παντού. Είναι εγκληματικό γιατί θέλουμε να κρατήσουμε τους νέους γιατρούς και στην ουσία τους διώχνουμε. Ζητούν διευθυντές και οι νέοι που δεν έχουν 4 χρόνια προϋπηρεσία που είναι το minimum δεν μπορούν να υποβάλλουν χαρτιά σε καμία εντατική, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που τους χρειαζόμαστε. Είναι κρίσιμη ειδικότητα. Την προκήρυξη αυτή την έχουν αλλάξει 2 φορές σε μία μέρα, είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του συστήματος υγείας. Διώχνουνε τους νέους γιατρούς από το σύστημα υγείας της Κρήτης. Τους αφήνουν έξω από την προκήρυξη, γι αυτό έχει ξεσηκωθεί σάλος και πιθανότατα θα την ξαναλλάξουν».

 

ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΕΝΝΕΑ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Λευτέρης Μαρκάκης: «Αν καλυφθούν οι θέσεις, θα λυθεί το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό»

Οι εννέα από τις τριανταοκτώ θέσεις που προκηρύχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας  για τα Νοσοκομεία της Κρήτης, αφορούν θέσεις μόνιμων γιατρών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, οι οποίες στην περίπτωση που καλυφθούν θα βοηθήσουν αρκετά το ήδη υποστελεχωμένο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Λευτέρης Μαρκάκης μίλησε τόσο για τη νέα όσο και για την προηγούμενη προκήρυξη που είναι ακόμα σε εξέλιξη: «Μέτα από μια σειρά ενεργειών που έγιναν για την στήριξη του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπως προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς, μετακινήσεις, αποσπάσεις και μια προκήρυξη 14 θέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε και μια νέα προκήρυξη 9 θέσεων η οποία αποσκοπεί στην κάλυψη των άμεσων αναγκών του Νοσοκομείου, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε πολύ βασικά τμήματα για την λειτουργία του».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η βούληση για τη λύση του προβλήματος της υποστέλχωσης ανάφερε: «Από την εν λόγω προκήρυξη παράλληλα με την κάλυψη των αναγκών των υπόλοιπων Νοσοκομείων της Κρήτης γίνεται αντιληπτή η διάθεση και η βούληση να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Από την προκήρυξη μπορούμε να δούμε ότι έχουν δοθεί 4 θέσεις διευθυντών, κάτι που δείχνει και την πρόθεση για σαφέστατη λύση του προβλήματος».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρκάκης επεσήμανε ότι αυτή είναι η δεύτερη προκήρυξη που τρέχει σε λιγότερο από ένα χρόνο, και πρόσθεσε: «Αν οι θέσεις αυτές καταφέρουν να καλυφθούν θεωρώ ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό θα έχει αποκατασταθεί».

Για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχουν προκηρυχθεί:

2 θέσεις Διευθυντή Αναισθησιολογίας

2 θέσεις Διευθυντή Εσωτερικής Παθολογίας

1 ΕΑ΄ Εσωτερικής Παθολογίας

1 ΕΒ΄ Πνευμονολογίας-Φυματολογίας

1 ΕΑ΄ Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας, ή Χειρουργικής ή Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας ή Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας με εμπειρία στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στην ΜΕΘ ή Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής με εμπειρία στην επείγουσα ιατρική για το ΤΕΠ

1 ΕΒ΄ Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας, ή Χειρουργικής ή Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας ή Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας με εμπειρία στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στην ΜΕΘ ή Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής με εμπειρία στην επείγουσα ιατρική για το ΤΕΠ

1 EA΄ Ακτινολογίας

Η διαδικασία των αιτήσεων από τους γιατρούς θα διαρκέσει έως τις 7 Οκτωβρίου και αφού περάσουν από τα αρμόδια συμβούλια θα προχωρήσει η πλήρωση των θέσεων.

Τέσσερις θέσεις επαναπροκηρύσσονται

Στις εννέα νέες θέσεις της προκήρυξης υπάρχουν και τέσσερις οι οποίες επαναπροκηρύσσονται και πλέον αφορούν ανώτερες βαθμίδες κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για την πλήρωσής τους. «Έχουμε 4 θέσεις διευθυντών άρα μιλάμε για 4 θέσεις που έχουν επαναπροκηρυχθεί σε ανώτατη βαθμίδα με στόχο να αποτελέσει ένα κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις, είπε ο Διοικητής του Νοσοκομείου και πρόσθεσε: «Οι άλλες 5 θέσεις, με εξαίρεση του ακτινολόγου που κι εκείνη έχει προκηρυχτεί σε βαθμό επιμελητή Α’, είναι νέες θέσεις».

Μιλώντας για το στόχο επεσήμανε: «Αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι να μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα σε θέσεις άγονες στην πρώτη προκήρυξη. Αυτές οι θέσεις λοιπόν επαναπροκηρύσσονται με αυξημένα κίνητρα. Η προηγούμενη προκήρυξη είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης και περιμένουμε και από εκεί γιατρούς».

Ξεκίνησαν τα τακτικά χειρουργεία με αναπροσαρμογή της λίστας

Ο κ. Λευτέρης Μαρκάκης αναφερόμενος στα τακτικά χειρουργεία είπε μεταξύ άλλων: «Οι τελευταίες αποσπάσεις που έγιναν μας επιτρέπουν την διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων τον Σεπτέμβριο. Αναμένουμε να δούμε και τι ενδιαφέρον θα υπάρξει από τις καινούριες θέσεις για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνιμα. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουμε έναν αναισθησιολόγο από το Βενιζέλειο, μια αναισθησιολόγο από τα Χανιά και συνεχίζει να έρχεται καθημερινά με πρωινό ωράριο μια αναισθησιολόγος από το ΠΑΓΝΗ. Επίσης έχουμε 2 παθολόγους από Χανιά, 2 μόνιμες παθολόγους του Νοσοκομείου και 1 επικουρική δική μας. Στη μονάδα εντατικής θεραπείας υπάρχουν 6 οργανικές θέσεις, οι 5 είναι καλυμμένες, και υπάρχει κι ένας γιατρός από μετακίνηση από άλλη κλινική του Νοσοκομείου».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι καθημερινά γίνονται περίπου οκτώ χειρουργεία, τακτικά και έκτακτα, ενώ αυτή η στιγμή η λίστα αναμονής των ασθενών αναπροσαρμόζεται, αφού στο διάστημα των μηνών που μεσολάβησε κάποιοι επέλεξαν είτε άλλο νοσοκομείο είτε κάποιο ιδιωτικό κέντρο».

Ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

 Ο Διοικητής του Νοσοκομείου ανέφερε ότι η διοίκηση είναι στη φάση της κατάθεσης του φακέλου ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΡΑΑ: «Είμαστε στο τελικό στάδιο πριν την υποβολή του φακέλου. Το έργο αυτό θα συμβάλει πάρα πολύ και στην εξοικονόμηση ενέργειας του νοσοκομείου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Το έργο αυτό προβλέπει αντικαταστάσεις σε θέματα εξοπλισμού, παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου εξωτερικά, νέο εξοπλισμό και νέα ενεργειακά συστήματα. Η χρηματοδότηση είναι 5 εκατομμύρια ευρώ».

Επιχειρησιακό πλάνο σε εξέλιξη

Σε ερώτημα που αφορούσε την ετοιμότητα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας στο νομό ο κ. Μαρκάκης ανέφερε: «Παρά τα διαστήματα υποστελέχωσης που υπάρχουν στα νοσοκομεία όπως και διαχρονικά υπήρχαν, στην παρούσα περίοδο της πανδημίας από άποψη προσωπικού μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες προκειμένου το Νοσοκομείο να μπορέσει να στηρίξει τους ασθενείς που θα χρειαστούν τις παροχές υπηρεσιών υγείας. Υπάρχει ένα επιχειρησιακό πλάνο το οποίο είναι σε εξέλιξη. Το πλάνο αυτό χαρακτηρίζεται από μια δυναμικότητα, η οποία σχετίζεται και με την εξέλιξη της πανδημίας, οπότε αν προκύψει κάποια έξαρση των κρουσμάτων υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο να την αντιμετωπίσουμε».

Το ζήτημα της μεταστέγασης του Νοσοκομείου

«Υπάρχει θέμα κτιριακό» είπε ο διοικητής του Νοσοκομείου όταν ερωτήθηκε για το ζήτημα της μετεγκατάστασης του Νοσοκομείου και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι πως το κτίριο είναι αρκετά παλαιό. Υπάρχει μια δυσκολία με τους χώρους, δεν μπορούμε εύκολα να επεκταθούμε. Σίγουρα γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες για την βελτίωση του κτιριακού ζητήματος. μελλοντικά όμως θεωρώ ότι θα έπρεπε να τεθεί το ζήτημα για την μεταστέγαση του Νοσοκομείου σε ένα νέο μεγαλύτερο και σύγχρονο κτίριο. Σίγουρα αυτό είναι κάτι χρονοβόρο και μακροπρόθεσμο, βραχυπρόθεσμα όμως, προσπαθούμε να κάνουμε όσες ενέργειες είναι εφικτές προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τον ήδη υπάρχοντα χώρο».   

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νομό αποτελεί διαρκή μου προτεραιότητα»

Ως μια θετική εξέλιξη η οποία αντικατοπτρίζει την ουσιαστική βούληση από τη μεριά της κυβέρνησης για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης την προκήρυξη εννέα θέσεων μόνιμων γιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, η έγκριση για προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων γιατρών από το Υπουργείο Υγείας  για το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κατόπιν αιτήματος της Διοίκησης του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, αναμένεται να καλύψει κενά σε κρίσιμες για τη λειτουργία του ιδρύματος ειδικότητες. Η πλήρωση των παραπάνω θέσεων σε συνδυασμό με τους διορισμούς μόνιμων γιατρών οι οποίοι αναμένονται από την προκήρυξη του περασμένου Φεβρουαρίου διασφαλίζει στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού την αναγκαία στελέχωση, αναβαθμίζοντας στην πράξη τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.

Σε δήλωση του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν αιτήματος των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης ενέκρινε την προκήρυξη συνολικά 38 θέσεων για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης. Στο σχεδιασμό αυτό συμπεριλαμβάνονται 9 θέσεις μόνιμων γιατρών, διαφόρων κρίσιμων ειδικοτήτων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Η επαναπροκήρυξη των αναισθησιολόγων και των παθολόγων σε υψηλότερη βαθμίδα, αποδεικνύει έμπρακτα την ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει το ίδρυμα προκειμένου να επιτελέσει το έργο του. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Η πρωτοβουλία αυτή, σε συνδυασμό με τους διορισμούς μόνιμων γιατρών που αναμένονται από την προκήρυξη του περασμένου Φεβρουαρίου διασφαλίζει την αναγκαία στελέχωση, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προκηρύχθηκαν συνολικά 23 μόνιμες θέσεις γιατρών. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, όσο και τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι οποίοι αντιλήφθηκαν από την πρώτη στιγμή τη σοβαρότητα της κατάστασης. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω την Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, την κα. Ελένη Μπορμουδάκη και τον κ. Δημήτρη Αγαπίου για τη σταθερή στήριξη τους προς το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, οφείλουμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για τον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου μέσα από τον οποίο θα δίνεται οριστική λύση στις παθογένειες που οδηγούν σε υποστελέχωση. Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νομό αποτελεί διαρκή μου προτεραιότητα, η οποία παραμένει μακριά και πέρα από το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Αναφορά Αναισθησιολόγων Κρήτης για τις Θέσεις ΕΣΥ

Ακολουθεί η ανακοίνωση των αναισθησιολόγων των δημόσιων Νοσοκομείων της Κρήτης: «Με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι στην πρόσφατη προκήρυξη για την πλήρωση ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. επιλεκτικά και μόνο στην 7η ΥΠΕ για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε, οι Αναισθησιολόγοι αποκλείστηκαν από τις θέσεις για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ΥΠΕ. Η απόφαση αυτή αντίκειται στην αρχή της ισοτιμίας με την οποία η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τους πολίτες και κυρίως αποκλείει ικανούς Ιατρούς από νευραλγικές κλινικές/ τμήματα των νοσοκομείων όπου αντιμετωπίζονται ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι αναισθησιολόγοι είναι οι πρώτοι ιατροί που στελέχωσαν τις ΜΕΘ, είναι οι πρώτοι που καλούνται στα ΤΕΠ διότι από τη φύση της ειδικότητάς τους διαθέτουν σημαντικές δεξιότητες που τους καθιστούν ικανούς να διαχειριστούν και να σταθεροποιήσουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Ο αποκλεισμός τους τις ΜΕΘ και τα ΤΕΠ απλά υποβαθμίζει αυτά τα τμήματα. Ακόμα περισσότερο θίγονται όσοι Αναισθησιολόγοι διαθέτουν τον τίτλο της Εξειδίκευσης στην Εντατική ή την Επείγουσα Ιατρική και αυτό αποτελεί αντικίνητρο για τους νέους Ιατρούς ώστε να ακολουθήσουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας.

Για την αγροτικό - αναισθησιολόγο που έσωσε το παιδάκι από το θανατηφόρο τροχαίο στο Ρέθυμνο, την αναισθησιολόγο που νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ ώστε να έρθουν με ασφάλεια στο Ηράκλειο από τον Αγ Νικόλαο δίδυμα νεογνά, για την αναισθησιολόγο στην Ιεράπετρα που αντιμετώπισε ταυτόχρονα τέσσερις ασθενείς με σοβαρή δηλητηρίαση, για την ειδικευόμενη που έσωσε την ασθενή από επιπλοκή θυρεοειδεκτομής. Για τους αναισθησιολόγους που όλη νύχτα νοσήλευσαν την έγκυο σε αίθουσα χειρουργείου λόγω έλλειψης κλίνης ΜΕΘ, που διέσχισαν όλη την Κρήτη ώστε διασωληνωμένοι ασθενείς να διακομιστούν και να εισαχθούν σε ΜΕΘ, και για τους φοιτητές που αποφάσισαν να ειδικευτούν στην Αναισθησιολογία ώστε να εξειδικευτούν στην Εντατική Θεραπεία ή την Επείγουσα Ιατρική. Για όλους αυτούς που δεν έλαβαν την πρέπουσα αναγνώριση και θεωρούνται εμβαλώματα του συστήματος, για όλους αυτούς, διαμαρτυρόμαστε για την άδικη αυτή απόφαση – αντικίνητρο για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ