ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οδηγίες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕΡ για τους σπόρους εισαγωγής

0

Από το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνονται τα εξής, όσον αφορά  την  ταχυδρομική  αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από τρίτες χώρες  και ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Βανουάτου και Μαλαισία.

Οι συγκεκριμένοι σπόροι αποστέλλονται στους ιδιώτες χωρίς να τους έχουν παραγγείλει, δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευση τους είναι άγνωστα, ενώ στην συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους.

Επισημαίνεται ότι οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίστανται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ένωσης (Κανονισμός 2016/2031, άρθρα 72 και 73).

Οι ιδιώτες, που λαμβάνουν «ύποπτους σπόρους» θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα τις φυτοϋγειονομικές αρχές της περιοχής τους (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων (τμήματα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) και Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών ή στο τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ για επιπλέον οδηγίες.

Οι ιδιώτες θα πρέπει να παραδίδουν τα πακέτα των σπόρων στις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των περιοχών τους μαζί με την συσκευασία αποστολής τους.

Οι ιδιώτες, που λαμβάνουν πακέτα ύποπτων σπόρων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ