ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Άννα Ελευθεριάδου: «Οι εξάρσεις των ιώσεων θα προκαλέσουν πανικό»

0

«Δεν φοβάμαι την πρώτη μέρα των σχολείων, φοβάμαι τον Οκτώβριο», είπε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής και Διά Βίου Μάθησης Άννα Ελευθεριάδου και πρόσθεσε: «Φοβάμαι πως δεν θα έχουμε καλές εξελίξεις και αυτό που με προβληματίζει είναι ότι το φθινόπωρο θα φέρει κι άλλες ιώσεις, όπως κάθε χρόνο και τα παιδάκια θα είναι τα μισά άρρωστα στο σπίτι». Απαντώντας σε ερώτημα για το αν πιστεύει ότι τα σχολεία θα κλείσουν το χειμώνα υπογράμμισε: «Είναι σίγουρο ότι θα κλείσουν τα σχολεία. Καταρχήν θα δημιουργηθεί σύγχυση με τις εμπύρετες ιώσεις. Ποιος μπορεί να μας πει ότι είναι κορωνοϊός ή είναι μια απλή γρίπη από κρυολόγημα. Ούτε οι ίδιοι οι παιδίατροι. Επειδή δεν γίνεται να κάνουμε τεστ σε κάθε εμπύρετη περίπτωση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πανικός και να μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα τα παιδιά και οι οικογένειές τους. Όλο αυτό θα δημιουργήσει ένα χάος, γιατί οι ιώσεις είναι πάρα πολλές. Οι εξάρσεις των ιώσεων με το άνοιγμα των σχολείων είναι πραγματικά χαοτικές. Την ίδια στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των θεμάτων ατομικής υγιεινής, να υπάρξει τρομακτικά γρήγορη διασπορά».

Στη συνέχεια η κ. Ελευθεριάδου μίλησε…

Για το κίνημα κατά της μάσκας και την ευθύνη των εκπαιδευτικών:

«Ένα πολύ σοβαρό θέμα είναι το κίνημα κατά της μάσκας που είναι εγκληματικό. Όταν στην κοινωνία μπει ένα τέτοιο σαράκι και την ταλανίζει, την βάζει σε αμφισβητήσεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Ωστόσο, όπως ενημερώθηκα υπάρχει θέμα και στους εκπαιδευτικούς και αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν άνθρωποι μορφωμένοι, που τελείωσαν το πανεπιστήμιο να μην μπορούν να διακρίνουν την αξιόπιστη πληροφορία από τα fake news. Θα έχουμε πάρα πολλά θέματα εξαιτίας της κακής συνεργασίας των εκπαιδευτικών. Αν ένα πράγμα δεν το αγκαλιάσεις πως θα το υποστηρίξεις στην πράξη;  Αν οι ίδιοι δεν έχουν τον νου τους στα παιδάκια και είναι χαλαροί θα γεμίσουμε κορωνοιό».

Για την καθαριότητα των σχολείων:

«Ο διευθυντής του κάθε σχολείου είναι υπεύθυνος να φροντίζει οι καθαρίστριες να είναι σχολαστικές και τυπικές. Οι καθαρίστριες ήταν φοβερά επίμονες και πιεστικές να έρθουν τα ατομικά είδη προστασίας. Ήρθαν και τώρα θα πρέπει να τα φοράνε. Έχουμε δώσει  12 ατομικά είδη προστασίας σε όλες τις καθαρίστριες, έτσι ώστε να μπορούν να πάνε στο σχολείο και να είναι απόλυτα ασφαλείς. Έχουν επίσης και δύο είδη υπόδησης, γαλότσες και παπούτσια. Δεν γίνεται μια καθαρίστρια να φοράει μια απλή ποδιά και από κάτω τζιν ή σορτσάκι και να καθαρίζει. Καταρχήν έχει να κάνει με την εικόνα του σχολείου, όταν θα έρθει ο γονιός, πρέπει να του εμπνέει ασφάλεια. Σ’ αυτό είμαι κάθετη και οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας πρέπει να είναι και αυτοί αυστηροί. Πήραμε 75 καθαρίστριες την ώρα που ο δήμος Χανίων πήρε 74. Πιστεύω ότι ο αριθμός είναι ικανοποιητικός και με μια καλή διαχείριση θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες και να είμαστε πραγματικά συνεπείς στην καθαριότητα». 

Για την προβολή χρήσιμου υλικού στις τάξεις:

«Αγιασμός στο προαύλιο και ανά τάξη θα πραγματοποιηθεί εφέτος στα σχολεία, στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί́ στον αύλειο χώρο των σχολείων και στη συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί́ όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, οπού θα παρευρίσκονται οι υπόλοιποι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί́. Κατά τη διάρκεια που τα παιδιά θα περιμένουν στις τάξεις θα φροντίσουμε να βάλουμε βιντεοπροβολείς και προτζέκτορες που θα προβάλλουν βιντεάκια από τον ΕΟΔΥ με υλικό χρήσιμο, εύπεπτο και ευχάριστα φτιαγμένο, ώστε να είναι εποικοδομητική η πρώτη τους μέρα».

Για την καραντίνα και τα τεστ:

«Όταν εμφανίζεται ένας άνθρωπος θετικός στον κορωνοϊό, σε καραντίνα μπαίνει ο στενός του περίγυρος, η οικογένεια του και όποιος τον έχει συναναστραφεί άμεσα τις τελευταίες μέρες για πάνω από ένα τέταρτο σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα χωρίς μάσκες. Το μπαίνω σε καραντίνα και είμαι ασυμπτωματικός, θέλω να εξηγήσω, δεν σημαίνει κάνουμε τεστ για κορωνοϊό. Δυστυχώς, αυτή είναι η οδηγία του ΕΟΔΥ. Προφανώς δεν επιτρέπουν τα οικονομικά μας να γίνονται τόσα πολλά τεστ προληπτικά, οπότε μένουν στο σπίτι για 2 εβδομάδες και κάνουν το τεστ μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα. Λειτουργούν δηλαδή σαν να είναι θετικοί αλλά προληπτικά και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών».  

Για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση:

«Επίσης, είναι επιβεβλημένο, όποια υπηρεσία είναι ανοιχτή στους πολίτες, αυτομάτως οι υπάλληλοι πρέπει να φοράνε μάσκα. Προέτρεψα τους υπαλλήλους στις δημοτικές υπηρεσίες να κρατάνε ένα ωράριο για το κοινό και να δουλεύουν περισσότερο με τηλέφωνο, με ραντεβού καθορισμένα και με διεκπεραίωση ηλεκτρονικά.

Αυτή την στιγμή ο δήμος έχει φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο και ο δημότης μπορεί να κάνει απίστευτα πολλές απ’ τις δουλειές του ηλεκτρονικά. Σε ότι αφορά την διακίνηση εγγράφων, πρέπει να γίνεται πίσω από γκισέ. Ο υπάλληλος που έρχεται σε επαφή με πολίτες και ανταλλάσσει έγγραφα πρέπει να φοράει γάντια και να είναι πίσω από πλεξιγκλάς».

Για τους ελέγχους των εκπαιδευτικών σε παιδικούς:

«Οι παιδικοί μας με παρακάλεσαν να τους βοηθήσω και προσπάθησα να εξηγήσω στον ΕΟΔΥ ότι θα ήταν καλό, επειδή πάρα πολλοί υπάλληλοι έφυγαν ταξίδια εντός και εκτός Κρήτης αλλά και στο εξωτερικό, να μπαίνανε στα σχολεία και να γινόταν έλεγχος των εκπαιδευτικών για να είμαστε ασφαλείς. Θα γίνει αυτό μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται. Ευχαριστώ τον ΕΟΔΥ που μας εξυπηρετεί και έχουμε μια άριστη συνεργασία».

Για την καμπάνια ενημέρωσης:

«Μια καμπάνια ενημέρωσης, θα βοηθήσει πάρα πολύ γι’ αυτό το λόγο θα επικοινωνήσω με τον Ιατρικό Σύλλογο ώστε κάποιοι συνάδελφοι (και εγώ μέσα) εθελοντικά να μιλήσουν σε κάποιο σχολείο. Είναι σημαντικό αυτά να ακουστούν από το στόμα γιατρού. Παρόλο που μπορεί κάποιος να βρει πολλές πληροφορίες στο ίντερνετ, δυστυχώς κι εκεί τα μισά είναι ψέματα. Είναι πραγματικά τρομακτικό, το τι ψέματα κυκλοφορούν και πως διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν άπειρο κόσμο στο λαιμό τους».

Για τη βοήθεια για το κοινωνικό παντοπωλείο και τα συσσίτια την πρώτη εβδομάδα του σχολείου:

«Έχουμε κάνει μια συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων, ώστε όποιος γονιός μπορεί να στείλει τρόφιμα μακράς διάρκειας. Κάθε σχολείο θα φτιάξει ένα καλάθι βοήθειας προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Συσσίτιο. Είναι δυστυχώς πάρα πολλές οι νέες αιτήσεις και πάρα πολλοί οι συμπολίτες μας που είναι εντελώς άνεργοι και δεν έχουν δυνατότητα να μπουν στο ταμείο ανεργίας γιατί δεν δούλεψαν. Οι οικογένειας αυτές έχουν μεγάλες ανάγκες, έχουν μικρά παιδιά, είναι πραγματικά κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ο δήμος Ρεθύμνου έχει ενισχύσει με ένα μεγάλο κονδύλι τον κωδικό του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Συσσιτίου, παρόλα αυτά δεν φτάνουνε, χρειάζεται και την αλληλεγγύη μας. Εμείς, πάντα σαν δήμος, κάναμε μια εκδήλωση το καλοκαίρι που απέφερε κέρδη σε είδη (τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης) όμως τώρα λόγω κορωνοϊού δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αυτό. Την ημέρα του αγιασμού και όλη εκείνη την εβδομάδα μπορούν οι γονείς να στέλνουν τρόφιμα μακράς διαρκείας που θα πάνε σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

Για την ξαφνική φτωχοποίηση συνδημοτών μας:

«Μιλάμε για πολλές οικογένειες, πάνω από 300, ενώ πέρυσι ήταν πολύ λιγότερες. Γίνονται συνέχεια αιτήσεις και στο Συσσίτιο. Δυστυχώς οικογένειες ολόκληρες κάνουν αίτηση για το Συσσίτιο.  Επίσης σαν δράση αλληλεγγύης κάναμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι πολύ καλά στελεχωμένες, υπάρχει κοινωνική λειτουργός στο συσσίτιο και κοινωνική λειτουργός στο παντοπωλείο. Κυρίως αυτές, που είναι πραγματικά πολύ καλές, κάνανε μια προεργασία να δούνε ποιες οικογένειες που είναι ωφελούμενες του συσσιτίου και του παντοπωλείου, έχουν ανάγκη από φροντιστήρια τα παιδιά τους. Σκεφτείτε ότι όταν τα παιδιά δίνουν πανελλήνιες είναι μια κρίσιμη καμπή, μπορεί όλο τους το μέλλον να αλλάξει πορεία εξαιτίας αυτού. Κάνουμε πραγματικά μια πολύ καλή δουλειά».

Για τη δωρεάν φροντιστηριακή υποστήριξη:

«Μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα που το ανέλαβε το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και θα κάνει μικρές φροντιστηριακές ομάδες, για τα παιδιά των ωφελούμενων του ΤΕΒΑ, τις οποίες στεγάσουμε στο Πειραματικό Λύκειο το απόγευμα και τα παιδιά θα έχουν φροντιστηριακή υποστήριξη.  

Συγχρόνως υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα από οικογένειες που ωφελούνται από το Παντοπωλείο και το Συσσίτιο του δήμου μας, που αποδεδειγμένα έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Τα παιδιά τους είναι σε διάφορες βαθμίδες και έχουν διάφορες εκπαιδευτικές ανάγκες για ενισχυτική διδασκαλία.

Γι’ αυτά τα παιδιά έχουμε κάνει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με το Σύλλογο Φροντιστών Ενισχυτικής Διδασκαλίας και τον πρόεδρο τους κ. Χαμαράκη, αλλά και με το Σύλλογο Των Φροντιστών Πάλσο Ξένων Γλωσσών και το πρόεδρο τους κ. Γιαννουλάκο. Όλοι ήταν θετικοί από την πρώτη στιγμή, το συζήτησαν στα διοικητικά τους συμβούλια και τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Όταν θα καταλήξουμε και θα έχουμε και τα στοιχεία με νούμερα θα προβούμε σε ένα δημόσιο ευχαριστώ, αναφέροντας αναλυτικά τα φροντιστήρια. Τα παιδιά των ωφελούμενων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Συσσίτιο διακριτικά θα μοιραστούν ανάμεσα στα υπόλοιπα χωρίς να φανεί. Κι έτσι δεν έμεινε κανένα παιδάκι απ’ έξω και στις ξένες γλώσσες και στα φροντιστήρια».

Δημόσια Έκκληση για φιλόλογο, μαθηματικό και φυσικό

«Το μοναδικό πρόβλημα που έχουμε είναι 6 παιδιά τα οποία είναι παιδιά της Γ’ λυκείου, είναι όλα θετική κατεύθυνση και δυστυχώς δεν έχουν κάνει το καλοκαίρι καμία προετοιμασία και τα φροντιστήρια δεν μπορούν να τα εντάξουν στα τμήματα τους, αφού όλα τα φροντιστήρια το καλοκαίρι κάνουν προετοιμασία στα παιδιά. Εκεί υπάρχει ένα «αγκάθι» και προσπαθούμε να βρούμε τη λύση. Κάνω δημόσια έκκληση στους εκπαιδευτικούς του Ρεθύμνου και τους παρακαλώ ν’ ανταποκριθούν. Για τα έξι αυτά παιδιά ψάχνουμε φιλόλογο, μαθηματικό και φυσικό». 

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ