ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οδός “Αριστείδη Παραδεισανού” στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου

0

Με μια σεμνή τελετή, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία οδού προς τιμήν του Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Αριστείδη Παραδεισανού, στην γενέτειρά του, στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου (τηρουμένων των μέτρων λόγω Covid-19). Παρόντες τα παιδιά του Στέφανος και Καλλιόπη, τα εγγόνια του, καθώς συγγενείς και συγχωριανοί του.
Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Αριστείδη και της συζύγου του Ασπασίας. Φανερά συγκινημένος ο γιος τους, Στέφανος Παραδεισανος, Stephanos Paradissanos, αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες ενός υποδειγματικού και δίκαιου πατέρα-οικογενειάρχη, που μαζί με την αγαπημένη του συντρόφισσα, έδωσε τα πάντα στην οικογένειά του, στους συγγενείς του, στους φίλους του. Έκανε αναφορά επίσης στις μνήμες της Αντίστασης, Πρέβελη, Ψηλορείτη και παντού. Στις αξίες με τις οποίες πορεύτηκε ο πατέρας του: “Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ευημερία”.

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρίου για την ονοματοδοσία ανέγνωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Αδαμ Παραδεισανός.
Στη συνέχεια, προσφέρθηκε καφές-μακαρία απο την οικογένεια, στη μνημη Αριστείδη και Ασπασίας. Ακολούθησε η ονοματοδοσία της άνω περιφερειακής οδού που αγκαλιάζει το χωριό Αϊ-Γιάννης, όπου ευρίσκεται και το σπίτι του Αριστείδη Παραδεισανού, με την τοποθέτηση επιγραφής που αναφέρει: “Οδός Αριστείδη Παραδεισανού Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης”.
Ο Αριστείδης Παραδεισανός (1922-1994) υπήρξε ασυρμαστιστής την περίοδο της Κατοχής με σημαντική προσφορά στην Αντίσταση. Ως ασυρματιστής και αλεξιπτωτιστής είχε εκπαιδευτεί στο Κάιρο. Είχε το χειριστήριο του κεντρικού ασυρμάτου του Άγγλου Ταγματάρχη Τομ Νταμπάμπιν στη θέση “Πετραδολαάκια” του Ψηλορείτη. Απο εκεί μετέδωσε το μήνυμα στο Κάιρο για την απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε.
Αξιώθηκε να δει την πατρίδα ελεύθερη και να δημιουργήσει οικογένεια.
Στέφανε και Καλλιόπη, να είστε περήφανοι για τον πατέρα σας, όπως και όλοι εμείς! Αιώνια η μνήμη.

Αϊ-Γιάννης Αμαρίου
Καλοκαίρι 2020
Κώστας Αντ. Παραδεισανός

Ιστορικές αναφορές: από Σταύρο Φωτάκη
Φωτογραφίες:
Κώστας Αντ. Παραδεισανός
Στέφανος Αριστ. Παραδεισανός

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ