ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δεκάδες ακίνητα Ρεθεμνιωτών στο σφυρί

0

 ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΣΤΕΓΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Χωρίς έλεος προετοιμάζονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι θα στερήσουν τις περιουσίες χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων και αρκετών Ρεθεμνιωτών. Στην ιδιοκτησία των τραπεζών έχουν περάσει δεκάδες ακίνητα του Ρεθύμνου, διαδικασία που δεν γίνεται γνωστή, λόγω των ηλεκτρονικών διαδικασιών που ακολουθούνται αλλά και γιατί λόγω νόμου, οι μεταγραφές στα υποθηκοφυλακεία εμπίπτουν στα προσωπικά δεδομένα και επίσης δεν δίδονται πληροφορίες στο ευρύ κοινό. 

Ωστόσο, δομημένη και μη περιουσία, περνάει στα χέρια τραπεζών ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι διαφημίσεις διαφόρων γραφείων που προβάλουν την πώληση ακινήτων από πλειστηριασμό σε σχεδόν εξευτελιστικές τιμές. Μην σας κάμει εντύπωση να δείτε την πώληση διαμερίσματος στο Σφακάκι αντί 30.000  ή 40.000 ευρώ ή μονοκατοικία με 72.000. Επίσης μπορείτε να βρείτε οικόπεδο σε αντίστοιχα χαμηλές τιμές σε ολόκληρο το νομό. Έως και μικρές ή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που «αλλάζουν χέρια» μέσω των τραπεζών ή ρημάζουν γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται να τις αγοράσει.

Αυτό βεβαίως συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα με τους επιτηδείους να βάζουν κανονικά χέρι στις ιδιοκτησίες των οικονομικά ανήμπορων πολιτών, οι οποίοι όσο και αν θέλησαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις να υποστηρίξουν πως είχαν νομοθεσία προστασίας, δυστυχώς στην πράξη, όλοι οι μέχρι σήμερα νόμοι κάλυπταν λίγες κατηγορίες δανειοληπτών. Η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών «χτυπιέται» ανελέητα.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Για παράδειγμα, στο διαδίκτυο βγαίνουν στο σφυρί οικόπεδα σε περιοχές του Δήμου Ρεθύμνου αντί 52.000 ευρώ, στον Δήμο Μυλοποτάμου αντί 48.000 ευρώ και μια τεράστια περιουσία στον Δήμο Αγίου Βασιλείου αντί 227.000 ευρώ. Αυτά ως τιμές εκκίνησης.

Αντίστοιχα, βίλα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου πλειστηριάζεται αντί 265.000 ευρώ, διαμέρισμα στην ίδια περιοχή αντί 31.000 ευρώ και σε άλλο οικισμό 70.000 ευρώ. Πολλά ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί σε χωριά των περιφερειακών δήμων και κυρίως στον Μυλοπόταμο. Οι «αγγελίες» είναι με ημερομηνία διεξαγωγής του πλειστηριασμού και βέβαια με τιμή εκκίνησης και λεπτομέρειες ως προς την θέση του ακινήτου.

Ούτε μία, ούτε δύο, θα είναι οι οικογένειες του Ρεθύμνου που μέσα στις επόμενους μήνες θα μείνουν στον δρόμο, γεγονός, που σηματοδοτεί μια αδιανόητη κατάσταση μέσα σε μια χώρα που οικονομικά πλήττεται ανελέητα και χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση εδώ και δέκα χρόνια.

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα πολλών αθηναϊκών εφημερίδων, υπολογίζεται ότι 300.000 ακίνητα θα πλειστηριαστούν προσεχώς. Την ίδια ώρα καταγγέλθηκε από την εφημερίδα  «Δημοκρατία» ότι έχει δοθεί γραμμή στην δικαιοσύνη υπέρ των τραπεζών, θέμα που έφτασε στην βουλή και έχει προκληθεί σάλος, καθώς κανένας δεν το διέψευσε!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», πρόκειται για μια επονείδιστη εισήγηση, που προβλέπει ότι οι δανειολήπτες πήραν τα δάνεια με «δόλο», γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούν να τα αποπληρώσουν και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να έχουν την προστασία του νόμου. Απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις βουλευτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, σεβόμενη την προσωπική και τη λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών αλλά και την «ακαδημαϊκή ελευθερία» της Σχολής Δικαστών, δεν είναι δυνατόν να ελέγχει το περιεχόμενο των εισηγήσεων, επέμεινε ωστόσο ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν διάκειται ευνοϊκά ούτε προς τις τράπεζες ούτε προς τους δανειολήπτες.

Αναφορικά δε με το Πτωχευτικό Δίκαιο, ενημέρωσε ότι έχει ανοίξει ο διάλογος μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για την κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου ρύθμισης χρεών, πτώχευσης των φυσικών και των νομικών προσώπων και ταυτόχρονης απαλλαγής τους από χρέη, προαναγγέλλοντας ότι «πολύ σύντομα» η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νέο ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών και των νομικών προσώπων. Ο ερωτών βουλευτής Κωνσταντίνος Μπούμπας ωστόσο επέμεινε, επισημαίνοντας πως, εάν ο δικαστής βάζει τις τράπεζες πάνω από τον ανθρώπινο παράγοντα, τότε η κοινωνία «βιάζεται» και «κατακρεουργείται», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ανταπαντώντας, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε να εκμηδενίσει τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη έως το τέλος του επόμενου χρόνου, δηλώνοντας αποφασισμένος να προστατεύσει αποτελεσματικά τους δανειολήπτες. 

ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

 «Επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας προχθές στην Ολομέλεια της βουλής.

Όπως αναφέρθηκε, το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και πτώχευσης φυσικών προσώπων, θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, τη δυνατότητα απαλλαγής από όλες τις οφειλές, την παροχή δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, και θα λαμβάνει πρόνοια αφενός για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αφετέρου για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΕΦΥΡΑ»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Γέφυρα», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι αφού, για πρώτη φορά, επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, και μετά το τέλος του 2018.

Επίσης ενθαρρύνονται και ενισχύονται οι διμερείς συμφωνίες με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων, καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών με την έμπρακτη στήριξη του κράτους αφού επιδοτείται σημαντικό κομμάτι της μηνιαίας δόσης του δανείου.

Αποτρέπεται εξάλλου η κατάχρηση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές και περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία. Κυρίως ενισχύεται η κοινωνική συνοχή καθώς καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως είπε, το υπουργείο Οικονομικών ήρθε να στηρίξει την προσπάθεια των πολιτών να κάνουν συμφωνία ρύθμισης με την τράπεζα και να την τηρήσουν, για να διασώσουν την κατοικία τους.

Έτσι, με διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, επιδοτούνται, για 9 μήνες, όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

«Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι διευρυμένοι σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας της Πρώτης Κατοικίας που βρήκαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι στο πρόγραμμα εντάσσονται:

Φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.

Φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους.

Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους.

Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

«Για όλες αυτές τις κατηγορίες πληγέντων παρέχουμε επιδότηση, τόσο για τα εξυπηρετούμενα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ το πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης επιδοτούσε μόνο τα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα στο τέλος του 2018», είπε ο υπουργός και ανέφερε ενδεικτικά ότι επιδοτείται η μηνιαία δόση των εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό 90% κατά το 1ο τρίμηνο, 80% το 2ο τρίμηνο και 70% το 3ο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι διευρυμένα έναντι του προγράμματος της προηγούμενης Κυβέρνησης:

Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ (όπως ήταν και στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης).

Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ (έναντι 130.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης).

Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ (έναντι 36.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης).

Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ (έναντι 15.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης).

Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ (έναντι 280.000 ευρώ στο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης).

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, τα κριτήρια είναι έτι ευνοϊκότερα, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ