ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος στον Κισσό Ρεθύμνης

0

Το χωριό Κισσός βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του όρους Κέδρος, στο 35ο χλμ του δρόμου Ρέθυμνο – Σπήλι – Κάμπος Κισσού – Αγ. Γαλήνη

Έξω από το χωριό βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος. Συνεχίζοντας τη διαδρομή  κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, ο οποίος είναι ασφαλτοστρωμένος, μετά το τέλος του χωριού ο επισκέπτης  καταλήγει στο μοναστήρι. Το μοναστήρι αποτέλεσε σημαντικότατο φορέα εκπαίδευσης κατά την Τουρκοκρατία και η ίδρυση του  χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Λειτουργούσε ως αυτόνομη ενοριακή Μονή από την ίδρυσή της μέχρι την 15η Ιουνίου 1821. Την ημέρα εκείνη  γνώρισε την τουρκική θηριωδία, αφού  Αμπαδιώτες Τούρκοι σε επέλαση τους σφαγίασαν τους μοναχούς  που βρίσκονταν εκεί και πυρπόλησαν το κτιριακό συγκρότημα. Υπήρξε, μάλιστα, η πρώτη Μονή, η οποία καταστράφηκε από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1821 στην Κρήτη. Οι μοναχοί, οι οποίοι έχουν ενταφιαστεί στην αυλή πίσω από το Ιερό Βήμα του Καθολικού, έχουν ανακηρυχτεί Ιερομάρτυρες και η μνήμη τους τιμάται κάθε 15 Ιουνίου.

Στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής υπάρχει  ένα μνημείο πεσόντων προς τιμήν των διακοσίων εθελοντών αγωνιστών που έπεσαν ηρωικά πολεμώντας τους Τούρκους στις 5 Δεκεμβρίου 1868. Ήταν το στρατιωτικό σώμα του Δημητρίου Πετροπουλάκη, που ήρθαν στην Κρήτη  με σκοπό να βοηθήσουν τους επαναστατημένους Κρητικούς.

Από το έτος 1836 υπό την καθοδήγηση του Επισκόπου Λάμπης Νικοδήμου Σουμπασάκη ιδρύθηκε και λειτούργησε στο Άγιο Πνεύμα η περιώνυμη «Σχολή του Αγίου Πνεύματος», η οποία αναδείχθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα πνευματικά κέντρα της τουρκοκρατούμενης Κρήτης κατά το 19ο αιώνα.

Με την επίβλεψη της Αρχαιολογίας έχει αναστηλωθεί  ένα μεγάλο μέρος του κτιριακού συγκροτήματος, στο οποίο εγκαταβιεί ο Ηγούμενος και υποδέχεται τους προσκυνητές, καθώς επίσης το καθολικό, στο οποίο τιμάται το Άγιο Πνεύμα και ο Άγιος Νικόλαος και στην αυλή του βρίσκεται η περίτεχνη κρήνη με  το τρεχούμενο νερό.

Το 2ήμερο 7 και 8 Ιουνίου το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος γιορτάζει και πλήθος κόσμου παραβρίσκεται εκεί για να λάβει την ευλογία του Αγίου Πνεύματος, αλλά και των Αγίων της Μονής. Η φιλοξενία τόσο από τον Ηγούμενο όσο και από τους κατοίκους της περιοχής ήταν άψογη.  Βέβαια  μπορούμε να επισκεφτούμε το μοναστήρι οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε για να θαυμάσουμε το υπέροχο φυσικό τοπίο και να λάβουμε την ευλογία των Αγίων. Μακάρι το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει  τις σκέψεις όλων μας.


e-mesara.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ