ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Την 6η θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ρομποτικής κατάκτησε το 2/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αξού

0

Το 2/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αξού κατάφερε να κατακτήσει την 6η θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 15 Μαρτίου 2019 με την κατασκευή «Έξυπνο Μιτάτο». Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία καθώς συναγωνίστηκε συνολικά 1177 σχολεία της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων, μεγάλα ιδιωτικά κολέγια και φροντιστήρια ρομποτικής. Ένα μικρό επαρχιακό σχολείο, μεταξύ των πρώτων της χώρας σε ένα τομέα σύγχρονης τεχνολογίας και εξειδίκευσης. Αυτό και μόνο αποτελεί μια τεράστια επιτυχία!

Ο Διευθυντής του σχολείου και πρωτεργάτης του έργου αυτού κ. Ηρακλής Κατσάρης μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού δήλωσε τα εξής: «Η 6η θέση στον Πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής της Wro!!!! Το διθέσιο δημοτικό σχολείο της Αξού 6ο ανάμεσα σε 1177 σχολεία όλης της χώρας. Το μοναδικό ολιγοθέσιο που έχει φτάσει τόσο ψηλά!! Υπερήφανος γι αυτούς τους υπέροχους μαθητές που μέσα σε τρεις μήνες κατέκτησαν τόσα πολλά σε όλα τα επίπεδα: ρομποτικής, ομαδικότητας, συνεργασίας....Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους γονείς και σε όλο το χωριό της Αξού που είναι πάντα δίπλα μας και μας στηρίζουν σε όλες μας τις ενέργειες. Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Μυλοποτάμου που με την οικονομική τους βοήθεια και γενική στήριξη γίνονται πράξη τα όνειρα μας.»

Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Μανούσος Κλάδος δήλωσε τα εξής: «Η επιτυχία του 2/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Αξού έρχεται να δικαιώσει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, που κάτω από αντίξοες συνθήκες, δίδουν τον δικό τους άνισο αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης. Άνισο, γιατί ο νομοθέτης και οι επαΐοντες της παιδείας, όχι μόνο δεν στηρίζουν όσο θα έπρεπε αλλά δεν δίδουν κανένα ουσιαστικό κίνητρο για να εκσυγχρονιστεί ο τομέας της παιδείας στα χωριά της επαρχίας. Αρκεί να τονίσω, πως από το 2011 έως και σήμερα, η επίσημη πολιτεία δεν έχει δώσει ούτε ένα λεπτό του ευρώ για την υλικοτεχνική υποδομή και το εκσυγχρονισμό των σχολείων. Στο δε Δήμο Μυλοποτάμου, ό,τι αφορά αυτή την ουσιώδη υποδομή την έχει χρηματοδοτήσει με δικά του κονδύλια ο Δήμος Μυλοποτάμου, έχει συνδράμει έμπρακτα η Περιφέρεια Κρήτης και ειδικά για τα Δημοτικά Σχολεία ήταν καταλυτική η συμβολή του Ελληνοαμερικανού Επιχειρηματία Γεώργιου Σιγανού από το Φαράτσι.  Ο Δήμος Μυλοποτάμου στήριξε έμπρακτα και την συγκεκριμένη προσπάθεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Αξού, όπως άλλωστε έχει κάνει με όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν τα σχολεία της περιοχής. Και θα συνεχίσει να το κάνει. Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον, είναι η ελπίδα, είναι το αύριο. Είμαστε βέβαιοι, πως το «Έξυπνο Μιτάτο» θα το δούμε κάποτε στην πράξη. Γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Τα παιδιά έδειξαν μας έδειξαν το δρόμο. Συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.»

ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΜΙΤΑΤΟ

Λόγω του ότι ζούμε στην Αξό  που είναι στον ορεινό  Ψηλορείτη, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το «έξυπνο Μιτάτο». Το Μιτάτο είναι ένα πολύ μικρό κτίσμα φτιαγμένο με πέτρες στην ύπαιθρο και αποτελεί το σπίτι του βοσκού. Ακόμη χρησιμοποιείται και ως τυροκομείο. Οι κάτοικοι του χωριού μας ασχολούνταιμε την κτηνοτροφία και τη γεωργία, γι’ αυτό αποφασίσαμε να τους βοηθήσουμε.

Ο πρώτος μηχανισμός είναι ένα αυτόματο μαντρί. Όταν τα πρόβατα πλησιάζουν στο μαντρί τα εντοπίζει ο αισθητήρας απόστασης και η πόρτα ανοίγει. Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός του κοπαδιού  το μαντρί κλειδώνει για το βράδυ.

Έπειτα ο βοσκός πάει το γάλα στο τυροκομείο όπου με έναν αισθητήρα απόστασης μπορεί και μετράει πόσα κιλά γάλα έχει. Εκεί το γάλα βράζεται και ανακατεύεται. Σε αυτή τηδιαδικασία γίνεται το τυρί και ημυζήθρα. Στη συνέχεια μεταφέρεται με ένα διάδρομο στη συσκευή διαλογής.

Εκεί η συσκευή διαλογής χωρίζει το τυρί και την μυζήθρα με τη βοήθεια του αισθητήρα απόστασης. Η μυζήθραθα μείνει στο Μιτάτο για ωρίμαση.

Ύστερα ο βοσκός θα πάρει το τυρί και θα το τοποθετήσει στο φορτηγάκι 4x4 για να το μεταφέρει στο Ρέθυμνογια εξαγωγή. Όταν το φορτηγάκι φτάσει στο λιμάνι του Ρεθύμνου θα αφήσει-πετάξει (σύστημα καταπέλτη με αισθητήρα κλίσης) το τυρί στο καράβι για την Αθήνα.

Τέλος έχουμε κατασκευάσει ένα θερμοκήπιο όπου έχουμε φυτέψει σε αυλάκια μαρούλια και κρεμμύδια, τα οποία ποτίζονται αυτόματα. Ανάλογα με την τιμή από τον αισθητήρα απόστασης ποτίζεται η αντίστοιχη καλλιέργεια.

        Το Δημοτικό Σχολείο της Αξού είναι ένα μικρό διθέσιο σχολείο  αλλά με μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς γεμάτους όρεξη για δημιουργία και καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης. Χρησιμοποιώντας την Εκπαιδευτική Ρομποτική ο δάσκαλος Κατσάρης Ηρακλής εισήγαγε τους μαθητές του στον νέο αυτό κόσμο. Το σχολείο έγινε σταδιακά ένας χώρος όπου καθημερινά νέες ιδέες γινόταν πράξη μέσα από τα τουβλάκια, τους κινητήρες τους αισθητήρες και τους υπολογιστές. Οι μαθητές δημιούργησαν απλές αλλά και σύνθετες ρομποτικές κατασκευές όπως ένα ομοίωμα του ηλιακού συστήματος.

Η συμμετοχή στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ήταν το επόμενο βήμα. Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης και του ΔήμουΜυλοποτάμου που συνέβαλαν στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και τη συνεχή στήριξη από τους ενθουσιώδεις γονείς, κατάφεραν να παρουσιάσουν μία διαφορετική μακέτα που έδινε σημασία στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και πρότεινε τρόπους σύνδεσης της παράδοσης με την νέα εποχή. Η τέταρτη θέση και η συμμετοχή τους στους τελικούς της Αθήνας ήταν το επιστέγασμα αυτή τους της προσπάθειας.

Το αποτέλεσμα αυτής τους της προσπάθειας δεν είναι μόνο η μοναδικά αυτή εμπειρία της συμμετοχής στον τελικό γύρο αλλά και η ενθάρρυνση των μαθητών να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να δουν το σχολείο με μία διαφορετική ματιά. Ως ένα χώρο φαντασίας, δημιουργίας και ανακάλυψης συνδυασμένο με τις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Μαθητές:

Αλεξανδράκη Μαρία

Δαφέρμου Όλγα

ΜανιάΧρυσοβαλάντου

Παραγιουδάκης Αντώνης

ΠατελάρουΕμμανουέλα

Σφακιανάκη Μαρία

Αποστολάκης Ιωσήφ

Καμαρίτης Άγγελος

Κουτάντου Ροζαλία

Νικηφόρου Αντιγόνη

Σφακιανάκης Ιωάννης

Φετοκάκης Γιώργος

Δάσκαλος:

Κατσάρης Ηρακλής

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ