- Ανοιχτές πληγές από την πρόσφατη θεομηνία
Οι αγρότες στην Δυτική Κρήτη συνεχίζουν να μετρούν πληγές μετά την θεομηνία που έπληξε Ρέθυμνο και Χανιά στις 25 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα άγνωστο παραμένει το τι ακριβώς θα γίνει με την αποζημίωση της παραγωγής τους, καθώς ναι μεν έχουν κληθεί να δηλώσουν τις ζημιές, όμως, ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει ή να διασαφηνίσει το τι ακριβώς δικαιούνται και πως θα χρηματοδοτηθούν για τις αποκαταστάσεις.
Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από καλλιέργεια αβοκάντο στην περιοχή Καλονύχτι Ρεθύμνου. Ο αγρότης Μανώλης Ηλιάκης έχει υποστεί ολική καταστροφή της καλλιέργειας του καθώς παρακείμενο ποτάμι παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμα του. Τέτοιες εικόνες αντικρίζουν οι αγρότες σε όλες τις περιοχές του Ρεθύμνου και των Χανίων.
Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική και η αγωνία των παραγωγών «χτυπά κόκκινο» καθώς η γραφειοκρατία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άμεση αποζημίωση ενώ παράλληλα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για το πώς και από πού θα βρεθούν τόσα χρήματα όχι μόνο για τις καλλιέργειες τους αλλά γενικότερα για τις υποδομές. Και αυτό γιατί σε πολλές περιοχές γεφύρια έχουν παρασυρθεί και αγροτικοί δρόμοι έχουν εξαφανιστεί, με αποτέλεσμα να προσεγγίζουν δύσκολα τις περιουσίες τους ή τα ποιμνιοστάσια τους ενώ δίκτυα άρδευσης έχουν εξαφανιστεί με ότι αυτό συνεπάγεται για το καλοκαίρι, αν και εφόσον έως τότε δεν έχουν γίνει καίριες παρεμβάσεις αποκατάστασης των καταστροφών.
Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία είναι ανήσυχοι και αγωνιούν. Καθίσταται σαφές προς οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να γίνουν σαφείς ως προς τις διαδικασίες αποζημίωσης αλλά και το χρονοδιάγραμμα έργων που πρέπει να γίνουν από την Περιφέρεια και τους Δήμους για το μεγάλο ζήτημα των υποδομών υποστήριξης της παραγωγικής διαδικασίες, κυρίως σε ό,τι αφορά το αγροτοκτηνοτροφικό οδικό δίκτυο και την άρδευση.



