ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φαράτσι: το χωριό, στο οποίο «χορέψαμε με την ιστορία»!

0

Μπορεί μια πολιτιστική εκδήλωση να έρθει να σηματοδοτήσει μια καινούργια αρχή; Μπορεί να έρθει και να συνδράμει σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί η ιστορία ενός τόπου; Μπορεί να προκαλέσει το ανάχωμα της ελπίδας; Ο χρόνος θα δείξει και θα αποδείξει τα της ουσίας. Πάντως το εγχείρημα πέτυχε και στις 18 Αυγούστου, στο πλαίσιο της 32ης Παγκρήτιας Γιορτής Κίτρου, το Φαράτσι έλαμψε κυριολεκτικά, επισφραγίζοντας με μια λαμπρή εκδήλωση την προσπάθεια που εδώ και είκοσι χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου ο μικρός αυτός οικισμός της Κοινότητας Γαράζου του Δήμου Μυλοποτάμου, να παραμείνει ζωντανός.

Το κατάφυτο Φαράτσι, ανήκει στην κατηγορία των οικισμών της Κρητικής υπαίθρου, που ο  χρόνος και οι συγκυρίες, προκάλεσαν πληθυσμιακή ερήμωση και εγκατάλειψη. Εκεί που κάποτε οι κοινωνίες άκμαζαν και έγραφαν την δική τους ιστορία μέσα στους αιώνες, σήμερα κυριαρχεί η σιωπή. Πάνω στο όριο της φθοράς βρέθηκε και το Φαράτσι. Μέχρι που ένας μετανάστης του χωριού στην Αμερική, αποφάσισε να διαθέσει χρόνο, κυρίως δε χρήματα και πολύ αγάπη, για να προκαλέσει την αναγέννηση της γενέτειρας του.

Επιτυχημένος επιχειρηματίας στις ΗΠΑ ο Γεώργιος Σιγανός του Ιωάννη, παντρεμένος με παιδιά και εγγόνια σήμερα, συνεχίζει να εργάζεται στην «Νέα Ήπειρο». Όμως, οι σκέψεις του και η φροντίδα του για το Φαράτσι και γενικότερα για τον Μυλοπόταμο, τον κρατούν στερεά δεμένο με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Λίγο μετά την έλευση του νέου αιώνα αποφάσισε να παρέμβει δυναμικά και να προσφέρει ό,τι είναι δυνατόν για να μην κλείσουν τα φώτα στο μικρό αλλά τόσο όμορφο Φαράτσι. Χρηματοδότησε αναπλάσεις, έχτισε σπίτια, διαμόρφωσε κοινόχρηστους χώρους και με σεβασμό στο περιβάλλον, δημιούργησε τις συνθήκες για το Φαράτσι του μέλλοντος. Παράλληλα, οργάνωσε τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Φαρατσανών για να λειτουργήσει ως ο φορέας που θα κρατεί ενωμένους και αγαπημένους όλους όσοι έλκουν την καταγωγή τους από τον μικρό αυτό οικισμό. Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο δραστήριος και πολυπράγμων Κωστής Εμμ. Σιγανός, ο οποίος σήμερα αποτελεί τον μοναδικό κάτοικο του Φαρατσίου και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! 

Στο πλαίσιο αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου, έχοντας τον συγκεκριμένο συγχωριανό για βασικό χορηγό των εκδηλώσεων του, οργάνωσε και πραγματοποίησε την Πέμπτη 18 Αυγούστου μία από τις εκδηλώσεις της 32ης Παγκρήτιας Γιορτής Κίτρου. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Χορεύουμε με την ιστορία» και ήταν αφιερωμένη στην μητέρα του Γιώργη Σιγανού, την αείμνηστη Φωτούλα Σιγανού που είχε φύγει από την ζωή, πλήρης ημερών, στα μέσα του περασμένου Ιουλίου. Η μουσικοχορευτική παράσταση πραγματοποιήθηκε από τον χορευτικό σύλλογο «Τ’ αόρι» Αξού και την επιμελήθηκαν οι δάσκαλοι παραδοσιακών χορών και πρωτοχορευτές Στέλιος Πατελάρος και Κατερίνα Ανδρεαδάκη. Κρητική μουσική έπαιξαν ο Θανάσης Μαυρόκωστας με το συγκρότημα του και αφηγητής ήταν ο ηθοποιός Βαγγέλης Μαστορογιαννάκης.

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην πανέμορφη πλατεία του χωριού και απόλαυσαν την μοναδική, κατανυκτική και παράλληλα τόσο μαγευτική βραδιά! Ο Γιώργης Σιγανός, εκτάκτως είχε αναχωρήσει για την Αμερική αλλά είχε στείλει χίλιες πάστες σοκολάτας  – κυριολεκτικά – για να ευχαριστήσει με ευγένεια αυτός και η οικογένεια του, όλους τους επισκέπτες του χωριού και να κλείσει «γλυκά» εκείνη η αξέχαστη βραδιά, που καταγράφεται στην τοπική ιστορία ως η αρχή για πολλές επερχόμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Φαράτσι.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου απέμεινε τιμητική πλακέτα στον Γιώργο Σιγανό, την οποία παρέλαβαν τα αδέλφια του Μαρία και Στέλιος Σιγανός ενώ εκ μέρους των Φαρατσανών χαιρετισμό απεύθυνε η Μαρία Σιγανού – Λυρώνη, κόρη του αείμνηστου και θρυλικού «Χαϊντέρη» - το όνομα του επίσης ήταν Γιώργης Σιγανός – που για δεκαετίες μαζί με την Βηθλεέμ Σιγανού, είχαν κρατήσει ζωντανό το Φαράτσι.

Για όσους βίωσαν την εμπειρία της εκδήλωσης αυτής, ξέρουν πως ήταν μόνο η αρχή και εύχονται γρήγορα να ξανασμίξουν κάτω από τον βράχο της Παναγίας της Φαρατσανής με τα γάργαρα νερά και να ξαναζήσουν την μυσταγωγία του κρητικού πολιτισμού σε όλο του το μεγαλείο!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ