ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Έθιμο του «Κλήδονα» σε Κρήτη και Ιωνία

0

Σημείωμα της Προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνης και «ευχαριστώ» για την παράσταση «Στο Γλυκασμό τση Πίκρας» το Έθιμο του Κλήδονα σε Κρήτη και Μικρά ΑσίαΑφιέρωμα στα 100 χρόνια από τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

 

Σκύβοντας το κεφάλι με συντριβή στον βίαιο ξεσπιτωμό και τον υπέρτατο πόνο των αδελφών μας από την Πανάρχαια γή της Ιωνίας των Ελλήνων, το Λύκειο των Ελληνίδων,  ατενίζοντας τον Ουρανό και προσβλέποντας στο Φώς, αποφάσισε αυτήν την χρονιά να αντισκαρώσει στον καϋμό και την απελπισιά και να θυμίσει το λαμπρό πρόσωπο του Ιερού εκείνου τόπου και των ανθρώπων του, αναβιώνοντας ένα από τα πανάρχαια Ελληνικά έθιμα που μας ενώνουν σαν Έθνος,  τονίζοντας όλα τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν και που είναι κοινά παντού σε κάθε Ελληνική γη!

  Το έθιμο αυτό είναι ο «Κλήδονας».

Από το 1962 το Λύκειο των Ελληνίδων αναβιώνει την συνήθεια αυτή με μεράκι και σέβας.

Φέτος,  μαζί με τον Σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών αφιερώνομε την αναπαράσταση αυτή στα 100 χρόνια από τον μεγάλο ξεριζωμό, θυμίζοντας μια Μικρά Ασία βαθιά Ελληνική που δοκιμάστηκε με μια φρικτή γενοκτονία κι έχασε τα πάντα εκτός από την Ελληνική της ταυτότητα και την Πίστη της !

Ας ελπίσομε πως απόψε, τουλάχιστον, η πικρή ανάμνηση θα γίνει γλυκιά νοσταλγία μιας Ιωνίας όμορφης, πλούσιας, κοσμοπολίτικης, καλλιεργημένης και δημιουργικής, όπως υπήρξε και άνθισε επί πολλές χιλιετίες μέχρι πριν από 100 χρόνια.

Μιας Ιωνίας που οραματιζόμαστε να ξαναζωντανέψει στα χρόνια τα μελλούμενα αφού τα παιδιά της κατόρθωσαν να προκόψουν και πάλι, να ορθωθούν και πάλι και δεν ξεχνούν, δεν λησμονούν, δεν χαλαλίζουν.

Έτσι αυτήν την μαγική βραδιά θ’ανάψουν δύο φωτιές παρόμοιες, θα γίνουν δύο Κλήδονες παρόμοιοι, θα χορευτούν χοροί από τα δύο μέρη: Της Κρήτης μας και της Μικράς Ασίας μας.

Και όλα αυτά συνταιριαστά, μονοιασμένα, με μια ψυχή και  μια καρδιά που φωνάζουν μία λέξη που συγκλονίζει κι εμπνέει αιώνια τους απανταχού Έλληνες και όχι μόνον. 

Την λέξη,   «Ελλάδα»! 

Για την επίτευξη αυτής της εκδήλωσης χρωστούμε θερμές ευχαριστίες :

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, στον Δήμο Ρεθύμνης, στον Σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών ο οποίος μέσω του Προέδρου του κ.Κώστα Καψαλάκη, με συγκίνηση βράβευσε το Λύκειό μας για την προσφορά του στην περίθαλψη  και στήριξη επί σειρά ετών, των Μικρασιατών Προσφύγων το 1922 και o οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση και με την Χορωδία- την Ορχήστρα και τον Χοράρχη τους κ.Ανδρέα Γιακουμάκη, στους χορευτές του Λυκείου μας όλων των Κρητικών και Μικρασιάτικων χορών καθώς και τους δασκάλους τους κ.Μαρία Παλάση, κ.Λάμπη Νικολουδάκη, κ.Γιάννη Ματζοράκη, στους ηθοποιούς και κυρίως στην κ.Νάνσυ Διομανταράκη, κ.Κώστα Μεργέμογλου, κ.Γιώργο και κ.Ανδρέα Αποκορωνιωτάκη, κ.Μάρκο Πελαντάκη,κ. Κώστα Κοντογιάννη, κ.Ισίδωρο Μαρίνο, κ.Αμαλία Ανδρουλιδάκη, τους μουσικούς κ.Χρήστο  ( λύρα) και κ.Παναγιώτη (λαούτο) Μαρκαντώνη,                                       τον ζωγράφο κ.Μανώλη Κουνδουράκη που πριν χρόνια φιλοτέχνησε τον υπέροχο πίνακα του «Κλήδονα Πανάρχαιος Οιωνός» για το Λύκειό μας και που χρησιμοποιήσαμε στο εξώφυλλο του φετεινού προγράμματος, τον κ.Παρασκευά Συριανόγλου για την καθοδήγησή του στον Μικρασιάτικο Κλήδονα, την εκπληκτική σκηνοθέτιδα και πολύτιμη συνεργάτιδα κ.Μαρία Σακκαδάκη-Σακαράκη που έστησε όλη την παράσταση κι έκανε την διασκευή-σενάριο, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Ρεθύμνου, όλες τις τοπικές εφημερίδες και τους ραδιοσταθμούς «Μεγαλόνησος», «Τeam FM», 9-80 FM Stereo  και τέλος όλους τους Ρεθεμνιώτες που με τόση προσοχή και προθυμία γέμισαν την μεγάλη πλατεία και παρακολούθησαν μέχρι το τέλος την Παράσταση με ενθουσιασμό και έκδηλη αγάπη!

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς, όλους!

 

Βίαια μας ξερίζωσαν από εστίες προαιώνιες.

Μας έδιωξαν και φύγαμε κυνηγημένοι, χωρίς αποσκευές και διαβατήρια.

 Τα κύματα του Αιγαίου στη λεύτερη πατρίδα, μας σκορπίσανε.  Κι εκείνη έκοψε από τα κουρέλια της για να μας ντύσει, έβγαλε την μπουκιά από το στόμα της και μας τάισε.

Μετρηθήκαμε κι έλειπαν οι μισοί.

Σε ξύλο πικροδάφνης τις πίκρες μας σκαλίσαμε.

Ναι!  Σταυρωθήκαμε!

Όμως τη δεύτερη γενιά την αναστήσαμε κι εκείνη ρίζωσε κι άνθισε και κάρπισε σε τούτο τον τόπο τον βλογημένο.

Έκαμε τα πικρά γλυκά και ορκίστηκε να μην ξεχαστεί ποτέ ότι η Μικρασία δεν είναι μια χαμένη Ατλαντίδα…Είναι μια γλυκειά πατρίδα που μόλις χθές την σκέπασε η λάβα του κεμαλισμού!

 Σ.Ρ.Μ.

 

Ευχαριστούμε θερμά

Την Αντιπεριφερειάρχη κ.Μαίρη Λιονή, 

Τον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ.Γιώργο Μαρινάκη και τους Αντιδημάρχους κ.Θωμά  Κρεβετζάκη και κ.Στέλιο Σπανουδάκη καθώς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου για μεταφορές κ.α.

Τον Ζωγράφο κ. Μανώλη Κουνδουράκη για τον πίνακα του εξωφύλλου

Τον Ε.Ε.Σ. για την Υγειονομική κάλυψη

Τον κ.Ρωμανό Σκουμπουρδή για την ηλεκτρονική υποστήριξη

Τον κ.Νίκο Τσουπάκη για μία σειρά φωτογραφιών Μικράς Ασίας

Και τον αγαπητό μας κ. Παρασκευά Συριανόγλου για την καθοδήγησή του στο Μικρασιάτικο έθιμο του Κλήδονα και την πολύτιμη βοήθειά του εν γένει.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ