ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σύσσωμο το Ρέθυμνο στους ‘Ατάκτους’ του Γ.Σταράκη

0

Με επιτυχία εστέφθη  η παρουσίαση του βιβλίου «Άτακτοι στο νομό Ρεθυμνης 1941-1945»,του ιστοριοδίφη Γεωργίου Σταράκη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Μαϊου στην όμορφη πόλη μας. Πλήθος συμπολιτών έσπευσε στο ‘Σπίτι του Πολιτισμού» για να παρακολουθήσει την εκδήλωση και, μολονότι τα καθίσματα γέμισαν, πολλοί έμειναν όρθιοι μέχρι τέλους, προκειμένου να απολαύσουν  τις ενδιαφέρουσες ομιλίες των  αξιόλογων εισηγητών.

 Ακολούθησε απονομή τιμητικών μεταλλίων  σε  σημαίνουσες προσωπικότητες που συμβάλλουν ουσιαστικά  στην προβολή και ανάδειξη των πράξεων  Εθνικής Αντίστασης , αλλά και σε αγωνιστές της Κατοχής  ή απογόνους τους,  από το «Σωματείο Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941 – 1945».
Ειδικότερα απενεμήθησαν μετάλλια:
-στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, ως εκπροσώπου της εκκλησίας της Κρήτης για τη συμβολή της στην αντίσταση
- στην Ιερά Μονή Βωσσάκου
- στον επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μανούσο Παραγιουδάκη για την αποκάλυψη της υπόθεσης με τον Χ.Ρίχτερ
- στον δικαστή Νικο Φανουργάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος λειτουργός της δικαιοσύνης που επιδίκασε το 1999 στον νομό Ρεθύμνης, με την ιδιότητα του ως Πρόεδρος Πρωτοδικών Ρέθυμνου, αποζημίωση στους συγγενείς θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
Παράλληλα υπήρχε έκθεση κατοχικού υλικού στον χώρο και προβολή διαφανειών με φωτογραφικό υλικό.

Ο Γιώργος Σταράκης, ο  αίτιος της εκδήλωσης και συγγραφέας  έλαβε τα καλύτερα σχόλια για το νέο του βιβλίο και καταχειροκροτήθηκε για την εν γένει συμβολή του στην ανάδειξη των αγώνων και των αγωνιστών που πάλεψαν στους χαλεπούς χρόνους της Κατοχής. Όσο για το βιβλίο του έγινε ανάρπαστο.

Τον συντονισμό είχε ανέλαβε ο Ιστορικός και Δημοσιογράφος Νικολέων Τσουπάκης, ενώ τον λόγο έλαβαν  οι ακόλουθοι ομιλητές που ασχολήθηκαν με τις εξής θεματικές ενότητες:

α) Γιάννης Θεοδωράκης, Ιστορικός, «Το ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς μέσα από τη μαρτυρία της Ειρήνης Κωστάκη».
β) Ηλίας Κοπανάκης, Διδάκτωρ στις επιστήμες Περιβάλλοντος, Χημικός Μηχανικός και Συγγραφέας, «Οι Δωσίλογοι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»


γ)Νίκος Κοτζαμπασάκης, Δικηγόρος, «Η συμβολή της ιστοριογραφίας στην άμυνα κατά του Αναθεωρητισμού και στην υπενθύμιση της ενότητας ως αξία και προϋπόθεση προόδου».
δ) Μαρία Μανουσάκη, Ιστοριοδίφης – Ερευνήτρια, «Η Αντίσταση στο Ροδάκινο»
ε) Δημήτρης Σταράκης, Ψυχολόγος «Η αλληλογραφία  Φρόιντ- Αϊνστάιν και η σημασία της Ιστορικής Μνήμης»
στ)Αριστομένης Συγγελάκης, Πανεπιστημιακός Συγγραματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα «Από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης στον ανυποχώρητο αγώνα για Μνήμη, Ειρήνη και Δικαιοσύνη».
ζ) Μιχαήλ Ταταράκης, Καθηγητής Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου «Από την ιστορική μνήμη στην κοινωνική συνείδηση του σήμερα».
η) Νικολέων Τσουπάκης, Φιλόλογος – Δάσκαλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημοσιογράφος, με θέμα «Νιθαυριανοί στην Αντίσταση»

Γράφει: Η Χρυσή Δασκαλάκη,  Ιατρός

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ