ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έθιμα της Κρήτης

0

ΑΤΑΛΑΝΤΗ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ-ΚΑΡΑΒΕΛΑΚΗ

Στον εορταστικό κύκλο του χρόνου, Ηράκλειο 2021

Σπουδαία η πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης, ιδιαίτερα η μοναδική παράδοσή της, την οποία οφείλουμε συνεχώς να αναδεικνύουμε και να προβάλουμε.  Αυτό πράττει και η συγγραφέας με τα έθιμα της Κρήτης, στον εορταστικό κύκλο του χρόνου.  Κι, «ο χρόνος παίξει μαζί της κρύπτες, από κρύσταλλα μνήμης αιωρούμενα πάνω  από τους αιώνες σαν σταλαχτίτες». «Επί πτερύγων ανέμων».

Στο πλαίσιο αυτό γεννήθηκε και τούτο το βιβλίο, σαν ένας ζωντανός οργανισμός με ψυχή και σώμα, και λέξεις όπως Υγεία, Ζωή, Χαρά, Ειρήνη, Ευθυμία, Ελπίδα, έννοιες βαθιά ριζωμένες και στον πανάρχαιο κόσμο των Εθίμων της Κρήτης, όπως μεταφέρονται στο εξώφυλλο από μωσαϊκό δαπέδου του 4ουαι. π.χ., το οποίο αποκαλύφθηκε το 1857 στην Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Προσεγγίζοντας τα Έθιμα της Κρήτης «πλησιάζουμε» περισσότερο τον θεό και τον Άνθρωπο. Έθιμα της Κρήτης και παραδοσιακή πιστή είναι ένας αλληλένδετος πνευματικός και υλικός κόσμος, οι κοινοί αξιακοί άξονες στον θρησκευτικό και εθιμικό βίο των Κρητών. 

 Η μέρα το καλεί στον εορταστικό κύκλο του χρόνου. Εθιμικές συνήθειες και σταθερές γιορτές, στους δώδεκα μήνες, απο τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο. Κι έπειτα, τα γαστρονομικά έθιμα της Κρήτης. Οι εθιμικές συνήθειες και κινητές εορτές. Απόκριες, Σαρακοστή, Πάσχα, Ανάληψη, Πεντηκοστή, Περίοδος Αποκριάς. Γαστρονομικά έθιμα της Κρήτης. Παραδοσιακές συνταγές στο κρητικό γιορτινό τραπέζι. Στην εθιμική ζωή και στους κόλπους της παραδοσιακής πίστης, πάντα η καθημερινότητα λειτουργούσε μέσα στον κύκλο της ζωής και στον γιορταστικό κύκλο του χρόνου κι όχι έξω από αυτόν. Ζωή και εθιμικές συνήθειες, μοιάζει να βρίσκονται σε «διάλογο», κατά το διάβα της ζωής μας και της επικοινωνίας μας με τους άλλους. Τα κείμενα και οι φωτογραφίες της συγγραφέας δίνουν τόσες αναγνώσεις όσες ο αριθμός του κύκλου της ζωής και του χρόνου, όπως αυτός περιγράφεται στη σειρά των μηνών.

 

Μιχάλης Τρούλης

Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρέθυμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ