ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη συμβολή της επαρχίας Αγ. Βασιλείου στον αγώνα του 1821

0

Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποίησε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου  την Κυριακή με 18 Ιουλίου μπροστά από το Δημαρχείο Σπηλίου με αφορμή τους εορτασμούς της Επετείου των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αφιερωμένη «Στη Συμβολή της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου στον Αγώνα του 1821» (Περίοδος 1821-1830).  

Η συγκεκριμένη εσπερίδα ήταν μια εμβληματική εκδήλωση του Δήμου από μια σειρά ξεχωριστών επετειακών αφιερωμάτων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που θα ξεδιπλωθούν μέσα από ένα δυναμικό πολιτιστικό πρόγραμμα μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021.

 «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις  την συμβολή των Αγιοβασιλιώτων στον Εθνικοαπαλευθερωτικό Αγώνα φωτίζοντας πτυχές τις τοπικής μας ιστορίας. Θα ακούσουμε για τοπικά ιστορικά ορόσημα, πρόσωπα και συμβάντα, τα οποία καθόρισαν και χαρακτήρισαν τον αγώνα της  εθνικής  μας ανεξαρτησίας. Ο τόπος μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά τους αγώνες του για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας με πολλά ηρωικά παραδείγματα.» Σημείωσε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης  στον χαιρετισμό του.

Από την πλευρά ο Συντονιστής της εκδήλωσης και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Χαραλαμπάκης ανέφερε: « Με την παρούσα ημερίδα δεν τιμάμε απλά τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, σαν Δήμος Αγίου Βασιλείου, αλλά όπως είχε γίνει και στα διεθνή μας συνέδρια , θα συλλέξουμε  την επιστημονική γνώση των άξιων αυτών λειτουργών του Πνεύματος και των Γραμμάτων στο συγκεκριμένο θέμα για να την  αποτυπώσουμε στη συνέχεια και τα παραδώσουμε τα έγκριτα συμπεράσματά τους στις επόμενες γενιές» και ακολούθησε η ανάγνωση από τον κ Χαραλαμπάκη του χαιρετισμού που απέστειλε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης καθώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγο ανειλημμένων υποχρεώσεων .

Στην συνέχεια, με ένα μοναδικό και εντυπωσιακό χρονολόγιο, καταξιωμένοι ομιλητές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι,  φιλόλογοι και σκαπανείς της ιστορικής έρευνας επιχείρησαν να αναδείξουν την καίρια συμβολή των Αγιοβασιλιωτών στον Αγώνα. Ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης απένειμε τιμητικές πλακέτες στους  εξαίρετους ομιλητές και διαπρεπείς Αγιοβασιλιώτες για το πλούσιο ερευνητικό τους έργο και την σημαντική προσφορά στα ελληνικά γράμματα  οι οποίοι με την σειρά που μίλησαν ήταν:

  • Κωστής Παπαδάκης Συνταξιούχος Φιλόλογος Καθηγητής, Θεολόγος και Συγγραφέας

«Η Συμβολή της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου στον Αγώνα του 1821» (Περίοδος 1821- 1830)

  • Γεώργιος Τσιγδινός Συνταξιούχος Δάσκαλος-Συγγραφέας –Ιστορικός Ερευνητής.

«Η Προεπαναστατική Δράση της Ιεράς Μονής Πρέβελη .Η Έναρξη του αγώνα και οι πρώτες νικηφόρες Μάχες στην Επαρχία Αγίου Βασιλείου»

  • Ιωάννης Ανδρουλιδάκης Φιλόλογος-Συγγραφεας

«Το Ροδάκινο στην Τουρκοκρατία: Γεγονότα ερμηνείες και πρόσωπα».

  • Αντώνης Στιβακτάκης Δάσκαλος-Συγγραφέας

«Τα Σακτούρια Αγίου Βασιλείου στην Τουρκοκρατία- Συμβολή των Σακτουριανών στις Επαναστάσεις για την Ελευθερία»

  • Νικόλαος Ξεξάκης Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Η συμβολή των Νεομαρτύρων στην Εθνική τόνωση και Πνευματική Ανακαίνιση του υπόδουλου Ελληνικού Λαού»

  • Θεόδωρος Πελαντάκης Φιλόλογος-Ερευνητής

«Η Μάχη στο Κακό Ρυάκι Μελάμπων 12-13 Απριλίου 1822 – Ο Χανιάλης και ο Ασουμανής»

  • Θανάσης Απανωμεριτάκης Επίτιμος Αναπληρωτής Διευθυντής  Α/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνης. «Το Ολοκαύτωμα της Λαμπηνης 20 Ιανουαρίου 1829»
  • Γεώργιος Μαυροτσουπάκης Φιλόλογος Καθηγητής

«Η Επανάσταση του 1821 στην επαρχία Αγίου Βασιλείου μέσα από τη δημοτική και την επώνυμη ποίηση».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος  δεσμεύτηκε για την συλλογή και την έκδοση των πρακτικών της εσπερίδας με στόχο την ανάδειξη και διάσωση της τοπικής ιστορίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νίκος Κακογιαννάκης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πρέβελη, Αρχιμ. Ιάκωβος Λυκάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Πνεύματος Κισσού Αρχιμ. Βαρθολομαίος Ξερουδάκης, ο Διοικητής του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου Σπύρος Γερμανάκης καθώς και ο  Λιμενάρχης Αγιάς Γαλήνης Αντώνης Σαραντουλάκης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ