ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα νέο βιβλίο: «Δεν μόχθησαν ματαίως»

0

Δεν μόχθησαν ματαίως. Φόρος τιμής στον αφανή δάσκαλο και δασκάλα της Κρήτης, έκδοση Σχολικού Μουσείου Δήμου Ρεθύμνης, Ρέθυμνο 2021.

Σταμάτης Αποστολάκης[1]

Επιμελητής της έκδοσης αυτής είναι ο ακαταπόνητος Χάρης Στρατιδάκης. Διαβάζοντας προσεκτικά τα περιεχόμενα του τεύχους, συμπεραίνεις το μόχθο που χρειάστηκε για να στηθεί αυτό το ζηλευτό Μουσείο, να λειτουργήσει και να προσφέρει έργο. Εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, ξεναγήσεις κ.λπ. σχετικά, συνιστούν έργο βράβευσης και γενικής αναγνώρισης.

Κι ερχόμαστε στον τομέα Συνέδρια. Όποιοι από τους αναγνώστες μας έχουν ασχοληθεί κι έχουν προσφέρει σ’ αυτά εκτιμούν, γνωρίζουν. Ας αφήσουμε τη σελίδα των περιεχομένων του τεύχους, να μας τα ειπεί:

Στέλιος Σπανουδάκης, Πρόλογος

Χάρης Στρατιδάκης, Εισαγωγή

Σταμάτης Αποστολάκης, Η προσφορά των Δημοδιδασκάλων, Ιεροδιδασκάλων και Μονοθεσιτών Διδασκάλων και Διδασκαλισσών στη Χανιώτικη Εκπαίδευση

Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Παναγιωτάκης, Η συμβολή των ιεροδιδασκάλων στη μόρφωση του κρητικού λαού

Γιώργος Πατεράκης, Ο άγνωστος δημοδιδάσκαλος του 19ου αιώνα στην Κρήτη, σε ένα άγνωστο – διαρκώς μεταβαλλόμενο- εκπαιδευτικό σύστημα

Μανόλης Μακράκης, Η προσφορά των ελληνοδιδασκάλων στην εκπαίδευση των Κρητών

Χάρης Στρατιδάκης, Το σχολείο ως κέντρο των τοπικών κοινωνιών της ελληνικής υπαίθρου

Μαρία Αποστολάκη – Τσικνάκη, Η προσφορά της δασκάλας στον αλφαβητισμό και την εκπαίδευση της Κρήτης

Αντώνης Δαφέρμος, Ο μονοθεσίτης Δάσκαλος και οι αγώνες του

Έπεται παράρτημα, όπου ο ανεξάντλητος Χάρης Στρατιδάκης μας κάνει τον Απολογισμό έργου του Μουσείου δύο δεκαετιών, και έπονται: Βιαννίτικα Νέα, Ο θετικός ρόλος μιας επαρχιακής εφημερίδας και Στυλ. Χαρατσής, Ο Δάσκαλος της Γαύδου. Και τα Πρακτικά έκλεισαν με τη βιβλιογραφία, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις ξεναγήσεις και τις εκδόσεις του Μουσείου.

Προσωπικά θεωρώ μεγάλη την τιμή, να συμμετέχω στο συνέδριο καλεσμένος από καιρό, να ’χω ετοιμάσει την εισήγησή μου, και τις μέρες του συνεδρίου να ασθενώ και μη μπορώ να μετέχω. Και σήμερα, μελετώντας τον ενδιαφέροντα τόμο να χαίρομαι πρώτη πρώτη την εισήγησή μου εκείνη.

Όσες ευχαριστίες, όσες ευχές και να στέλνω στον πολύτιμο φίλο Χάρη Στρατιδάκη και στους άξιους συνεργάτες του, είναι λίγες. Χίλιες χιλιάδες τα ευχαριστώ μου και στους άλλους εκλεκτούς εισηγητές θεμάτων: Αρχιμ. π. Τιμόθεο Παναγιωτάκη, Γιώργο Πατεράκη, Μανόλη Μακράκη, Χάρη Στρατιδάκη, Μαρία Αποστολάκη – Τσικνάκη, Αντώνη Δαφέρμο.

Ένας πλήρης τόμος, απόκτημα για όλους

 


[1] Ο Σταμάτης Αποστολάκης είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός και λαογράφος. Έχει επανειλημμένα βραβευτεί για το λαογραφικό και ιστορικό του έργο (Ακαδημία Αθηνών, Πατριαρχείο κ.λπ.). Στις 19 Μαρτίου 2018 τιμήθηκε και από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή του «1ου Συνεδρίου Ιστορίας της Κρητικής Εκπαίδευσης» από το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ