ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια καινοτόμα θεατρική δράση στο Ρέθυμνο για τα άτομα με αναπηρία

0

Ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου συνηθίζει να προκαλεί την κοινωνία του Ρεθύμνου με ευχάριστες εκπλήξεις. Η ένταξη των ενήλικων ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο είναι κύριο μέλημά του. Η συνεργασία που προέκυψε μέσα από πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού για την καθολικότητα στην προσβασιμότητα μέσω της τέχνης, δημιούργησε μια ομάδα ατόμων με αναπηρία με καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Συνεργάτες και συν-δημιουργοί σε αυτό το πόνημα ήταν η επιτυχημένη  συνεργασία με τον Σκηνοθέτη Γιάννη Μπλέτα και την εταιρία ΣΗΜΕΙΟ By Ble Productions και με την θεατροπαιδαγωγό Φλώρα Ασουμανάκη.  Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020 με την προετοιμασία μια Ταινίας μικρού μήκους με γενικό τίτλο: «Πώς να εκπαιδεύσεις ένα αντιήρωα – How to train an antihero». Οι πρωταγωνιστές είναι 12 έφηβοι και νέοι με αναπηρίες, άτομα με νοητική στέρηση, με αυτισμό , με σύνδρομο Down και με κινητικές αναπηρίες. Πρωτόγνωρο κι σημαντικό αυτό που ζουν και βίωσαν μέσα από την ομάδα, πολύ αληθινό και γεμάτο πραγματική χαρά. Το πρόγραμμα  ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2020. Η ταινία μικρού μήκους έχει την τιμή και την ευθύνη να ντυθεί με την πρωτότυπη μουσική επένδυση από τον διακεκριμένο μουσικό διεθνούς εμβέλειας, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Λυρικής Σκηνής  Κουμεντάκη Γιώργο και  έχει λάβει την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Ελληνικόυ Κέντρου Κινηματογράφου.

 Απώτερος στόχος είναι να γίνει γνωστή η ταινία και να παρουσιαστεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ. Η ταινία έχει ήδη πάρει το δρόμο με μια προέγκριση σε διεθνές Διαβαλκανικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.

Η ανάγκη όμως του να δίνουμε το παρόν στο θέατρο οδηγεί σε συνέχιση αυτής της ομάδας με όραμα και προοπτική. Μέσα από την προβολή  στο φακό, μέσα από την υποκριτική τέχνη δίνονται πραγματικές ευκαιρίες αυτονομίας και ισοτιμίας.  Επόμενο αίτημα και στόχος  της ομάδας καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι να συνεχιστεί και να δώσει νέους καρπούς και ένα κοινό αποτέλεσμα. Η φωνή του καθένα  έχει τη δική της δύναμη και ακούγεται πιο δυνατά με την σύμπραξη της ομάδας. Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά στην κοινωνία. Μια ιδέα που υλοποιείται εκ νέου , καλύπτεται από τους ίδιους παραπάνω συνεργαζόμενους  φορείς και έρχεται δυναμικά για να γεφυρώσει διαφορές και  να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας. Μια ομάδα που δίνει χέρι συμφιλίωσης με τη διαφορετικότητα, που εξυμνεί την τέχνη του θεάτρου γεννήθηκε και μεγαλώνει για να αγκαλιάσει την ανάγκη της κοινής πράξης, του δράματος, της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας.

Γίνεται μια νέα αρχή με το κλείσιμο της προηγουμένης συνεργασίας. Η ομάδα θα φιλοξενείται στο Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ , στον πολυχώρο ΣΗΜΕΙΟ.

Το κάλεσμα έχει φέρει σε επικοινωνία περισσότερους συμμετέχοντες και έχει δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον στην κοινωνία του Ρεθύμνου.

Η νέα δράση που θα ξεκινήσει φέτος έχει φέρει νέες πνευματικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Μείνετε συντονισμένοι…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ