ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης - "Η αβάσταχτη μελαγχολία της κλεψύδρας"

0

Η καθημερινότητα είναι, ασφαλώς, και μικρές στιγμές.  Μ.Τ.

         Ο Γεώργιος  Νικ. Σχορετσανίτης, γιατρός–χειρουργός αλλά και αρθρογράφος–συγγραφέας, μοιράζεται τον χρόνο του, πάντα μπροστά στην κλεψύδρα!  Γι’ αυτό και φαντάζομαι, πως ποτέ δεν τον φτάνει να πραγματοποιήσει ή και να ικανοποιήσει τα προσωπικά ενδιαφέροντά του. Δεν γνωρίζω πολλούς ανθρώπους να διαβάζουν, να ταξιδεύουν και να γράφουν τόσο, όσο εκείνος, που μπορεί και να συνδυάζει και να προάγει όλες αυτές τις ιδιότητες, ενίοτε και να τις εμπλουτίζει με δικό του μοναδικό φωτογραφικό υλικό!

          Στη δομή του νέου βιβλίου του, του πρώτου στο 2021, ακολουθεί την προσφιλή του μέθοδο.  Επιλέγει 74 άρθρα και κείμενά του, όλα γραμμένα  και δημοσιευμένα, το 2017, στον ημερήσιο Τοπικό και Αθηναϊκό Τύπο, στα οποία σχολιάζει μικρά ή μεγάλα γεγονότα της επικαιρότητας, με βλέμμα κριτικό, ενίοτε και επικριτικό!

          Πολλά από τα θέματα που σχολιάζονται δεν τελειώνουν ποτέ! Κυρίως, όταν αυτά αφορούν στην κοινωνία, στην οικονομία, στην πολιτική, και σε ό,τι συνέχει και συνδέει αυτές τις παραμέτρους…

          Κι όμως, ο συγγραφέας, όλα αυτά τα παρουσιάζει με τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική καλλιέπεια που τον χαρακτηρίζει και αφήνει το αποτύπωμά του, ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς αναζητητές μιας ικανοποιητικής απάντησης…  στο γιατί; του καθενός θέματος!

          Τα ταξίδια, μικρά ή μεγάλα, το περιβάλλον, η αχαρτογράφητη πορεία, τα τροχαία ατυχήματα, τα θύματα των πολέμων, κηρυγμένων και ακήρυκτων, η αφόρητη υποκρισία των μεγάλων, τα Ολοκαυτώματα, η Σιωπή, η χειρότερη μορφή έλλειψης κουλτούρας… και τόσα άλλα, όσο κι αν ορθώνεται μπροστά τους η αβάσταχτη μελαγχολία της κλεψύδρας, κάνουν τον χρόνο και μικρές στιγμές, που, σίγουρα, μπορούν να αντιμετωπιστούν με περισσότερη αποτελεσματικότητα…

          Αυτό είναι το «θαύμα» της λογοτεχνίας, που ό,τι δώσει στον αναγνώστη τον κάνει καλύτερο, και το σημαντικότερο, δεν τον αφήνει ποτέ! Αυτό το «θαύμα» φαίνεται και εδώ από τον τρόπο που ο συγγραφέας συνδέει όχι μόνο τους τίτλους αλλά και τα περιεχόμενά τους και δημιουργεί μια σφιχτή ενότητα, έναν ποιοτικό εναγκαλισμό όλων των κειμένων.  Έτσι, ο γιατρός μας δεν θεραπεύει μόνο με το χειρουργικό νυστέρι, αλλά και τη λογοτεχνική γραφίδα!

          Το συνολικό έργο του είναι πλουσιότατο και καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της λογοτεχνικής παραγωγής. Διακρίνονται τα σχόλιά του στη καθημερινότητα, η πλούσια αρθρογραφία, τα δοκίμια, η λογοτεχνική κριτική, οι ταξιδιωτικές περιγραφές…  ο καθαρός λόγος του.     

Μιχάλης Τρούλης

Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ