ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μυλοπόταμος του Ρεθύμνου

0

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται η επαρχία Μυλοποτάμου, η διοικητική οργάνωση και πληθυσμιακή εξέλιξή της, από την περίοδο της βενετοκρατίας μέχρι σήμερα.

Επίσης οι τοπικές κοινότητες, με αλφαβητική σειρά, και οι οικισμοί τους, με όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, περιληπτικά και αναλυτικά. Στην περιληπτική παρουσίασή τους αναφέρονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις από το Ρέθυμνο, η υψομετρική θέση και ο πληθυσμός τους. Στην αναλυτική παρουσίασή τους δίνεται έμφαση στην κοινωνική και οικονομική ζωή όλων των οικισμών. Καταγράφονται οι σημαντικοί ιστορικοί  σταθμοί, τα σπουδαία γεγονότα και μνημονεύονται οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στους χώρους που διασώζουν τις πιο ζωντανές μνήμες: στα ηρώα, στα σχολεία και στους ναούς, τα πιο σημαντικά σημεία αναφοράς,  συνάντησης, ανάμνησης, στοχασμού και αναστοχασμού των κατοίκων κάθε οικισμού.  Τα μνημεία υπενθυμίζουν τη συμμετοχή των πεσόντων Ηρώων τους στην πολυτάραχη ιστορία του τόπου και την προσφορά τους στους ατέλειωτους αγώνες για τη λευτεριά του.

Ο Μυλοπόταμος του Ρεθύμνου είναι ένας, ενιαίος και αδιαίρετος.Η τοπογραφία και η γεωγραφία δεν αλλάζουν, ούτε με τον χρόνο!

Σ’ αυτόν τον Τόπο, ανάμεσα στον Ψηλορείτη και στα Ταλαία, υπάρχει ένας ασύγκριτος, φυσικός και ανθρώπινος πλούτος,  μια μακραίωνη ιστορία  και ένας ανεξάντλητος πολιτισμός, που κυριαρχούν παντού. Τα ίχνη όσων πέρασαν απ’ αυτόν τον Τόπο, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, είναι ολοφάνερα.

Πεντακόσιες περίπου έγχρωμες φωτό, με πολύ εύστοχες λεζάντες, που συμπληρώνουν τα κείμενα του βιβλίου και δεκαπέντε χρήσιμοι πίνακες δίνουν τη δυνατότητα και για άλλες αναγνώσεις, στις οποίες προσφέρουν τη δική τους συνδρομή οι χίλιες διακόσιες περίπου παραπομπές και η εκτενέστατη βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη.

Το εξώφυλλο κοσμεί χάρτης του Μυλοποτάμου, από τον Άτλαντα της Μεγαλονήσου Κρήτης, ο οποίος συντάχθηκε από τον εκ Μόσχας φιλέλληνα Ιωάννη Πετρώφ και εκδόθηκε από το Ελληνικό Χαρτογραφείο  Δ. Ν., το 1887.

 

Μιχάλης Τρούλης

Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ