ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εν Εσόπτρω

0

Το Εν Εσόπτρω είναι τακτική περιοδική έκδοση της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης  και Αρκαδίας. Εκδίδεται κάθε τρεις μήνες και διατίθεται δωρεάν, καθώς στηρίζεται οικονομικά από το Επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας Κρήτης  Απόστολος Τίτος.  Προβαίνει, όμως, και έκτακτα, σε ειδικές εκδόσεις, όπως η παρουσιαζόμενη α΄ ειδική έκδοση του έτους 2021, όπου δημοσιεύεται η Ποιητική Συλλογή της  Οσιολογιοτάτης Μοναχής Αικατερίνας Μαρκουλάκη Δάκρυ και Φως, η οποία αποτελείται από 28 εξαιρετικά ποιήματα, ολόγεμα και ολόφωτα, από δάκρυ και φως, προσευχή κι ελπίδα!

Η Μοναχή Αικατερίνα (Μαρκουλάκη) γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έλαβε την εγκύκλια μόρφωση.  Στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκλήρωσε τις σπουδές της και διορίστηκε ως Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Κατά το χρονικό διάστημα που υπηρετούσε στις Μοίρες Ηρακλείου προσέφερε παράλληλα τη διακονία της στο πνευματικό έργο της Παναγίας Καλυβιανής, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Επισκόπου Γορτύνης και Αρκαδίας, μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμοθέου (Παπουτσάκη).  Σειρές  δοκιμιακών κειμένων, ποιητικές συλλογές και η βιογραφία του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου συνθέτουν το πολύ ενδιαφέρον έργο της φωτισμένης Μοναχής Αικατερίνας (Μαρκουλάκη), η οποία σήμερα μονάζει στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίας Φωτεινής Σαμαρείτιδας, ΒΑ της παραλίας της Παντάνασσας Ηρακλείου, το οποίο ιδρύθηκε το 1991, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο.

 Η Ποιητική   Συλλογή  Δάκρυ και Φως  δημοσιεύεται στον χώρο που της άξιζε και της έπρεπε, στην περιοδική, μάλιστα ειδική, έκδοση της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης  και Αρκαδίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με τον τίτλο Εν Εσόπτρω    (μπροστά στον καθρέπτη). Είναι μια ποίηση ολοκάθαρη! Εξομολογητική, De profundis (εκ βαθέων).  Πορεία μεταξύ Γης και Ουρανού…  Διαβατάρισσα στον ΑΙΩΝΑ! Ένας Μακάριος Απόπλους!  Συνείδηση και φως!  Η σιωπή της ταπείνωσης! Η μοναξιά του Σταυρού! Η Άχραντη Αγκάλη! Η Αγία Μετάσταση! Ολόφωτη Γαλήνη! Ανεξίτηλη Μορφή! Η Ελπίδα του Κόσμου!  Η Πλατυτέρα!  Ο Μυστικός Διάλογος! Το  Ρίγος της Αφθαρσίας! Ο Αλάλητος Στεναγμός! Η Ασημένια Καμπάνα! Οι Λέξεις Δάκρυ και Φως! Λόγος λίαν Γλυκός! Αέναη Δοξολογία! Λέξεις Ανείπωτες!  Πατέρα! Προσευχή Στον Όσιο Γέροντα Ιάκωβο, Στον Όσιο Γέροντα Παΐσιο, Στον Γέροντα Πορφύριο, τον Καυσοκαλυβίτη, Στον Όσιο Γέροντα Αμφιλόχιο, που λάμπουν όπως   το Φως του Ήλιου.  Αλλά και Στους Αγίους Νέους Ιερομάρτυρες Κρήτης  Επισκόπους και Στους Συν Αυτοίς!  Όλα μαζί, τα ενεπίγραφα και ανεπίγραφα, που επικαλύπτονται από την «περιδιάβαση του Ιησού, την εξαίσια…»,  είναι τρόπος  ζωής για τη Μοναχή Αικατερίνα, μια βιωματική κατάσταση, μια γιορτή συναισθημάτων, που, όταν ωριμάσουν ζητούν, μόνα τους, να εξωτερικευτούν και να εκφραστούν  ελεύθερα, ταπεινά και προσευχητικά!

Αυτή είναι η ποίηση που ξέρει να κάνει καλύτερους τους Ανθρώπους και προσφέρεται για τόσες αναγνώσεις όσοι και οι Άνθρωποι που τη μελετούν!!!

 

Μιχάλης Τρούλης

Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ