ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

0

 

Το πρόγραμμα των ταινιών, καθώς και των παράλληλων δράσεων, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στην διεύθυνση:

https://www.chaniafilmfestival.com

όπου μπορείτε να βρείτε και τον κατάλογο του Φεστιβάλ και σε ηλεκτρονική μορφή

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ CFF8

Δείτε επίσης το επίσημο τρέιλερ του #CCF8 με την υπογραφή της δημιουργική ομάδα του CFF  

Στην ιδιαίτερη συνθήκη που μοιραζόμαστε, το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καλεί τους φίλους του, για μια ακόμη χρονιά, σε μοναδικές εμπειρίες.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα με μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και animation εντάσσονται σ’ αυτό. Εκθέσεις, masterclasses, εκδόσεις.

Ειδικές προβολές, αφιερώματα και ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών και εργαστηρίων για την Εκπαιδευτική Κοινότητα.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν οι φίλοι του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα διαδικτυακά – σε προστατευμένο περιβάλλον – στο www.chaniafilmfestival.com.

Μέρος αυτού του προγράμματος θα παρουσιαστεί στο φυσικό χώρο του Φεστιβάλ, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων,  8.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ. καθημερινά, καθώς και σε ειδικές προβολές που έχουν προγραμματιστεί, για τις οποίες θα υπάρχει ειδική ενημέρωση στο  site του Φεστιβάλ.

Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός από εργαστήρια και masterclasses θα υλοποιηθεί σε φυσικό περιβάλλον, αλλά και διαδικτυακά.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αποτελεί η απόφαση των συντελεστών του η online έκδοση να ακολουθεί ροή αίθουσας και όχι on demand προβολή. Η επιλογή έγινε ως συμβολή στην διατήρηση του Φεστιβαλικού κλίματος.

 

Επίσης, μέσα από το κανάλι του 8ου CFF στο  Youtube  θα υπάρχει μια καθημερινή, ειδική, ζωντανή εκπομπή, η οποία θα δίνει τον παλμό του Φεστιβάλ με παρουσιάσεις, συζητήσεις και πολλές εκπλήξεις.

Το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων σχεδιάζεται και επαναπροσδιορίζεται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για την προστασία από τη διάδοση του  covid19.

Οι δράσεις του Φεστιβάλ δεν έχουν οικονομική υποχρέωση για τους συμμετέχοντες.

Για όλες τις δράσεις ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η δήλωση συμμετοχή μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικών φορμών που υπάρχουν στο site.

Για την παρακολούθηση προβολών στον φυσικό χώρο ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η κράτηση θέσης μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ κατά την είσοδο

των συμμετεχόντων στους χώρους του Φεστιβάλ θα γίνεται υποχρεωτικά και θερμομέτρηση.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων,

μεταξύ άλλων, θα ζήσουν εμπειρίες μοναδικές με:

  • την Πρεμιέρα

Με αφορμή τα 100  χρόνια  από την γέννηση της ΜΕΛΙΝΑΣ, το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ανοίγει το πρόγραμμά του με το ντοκιμαντέρ «Μελίνα, γεννήθηκα Ελληνίδα» του Πάνου Αγγελόπουλου, παραγωγής COSMOTE TV.

100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας. Η ηθοποιός που συνέδεσε το όνομά της με το διαχρονικό αποτύπωμα στον πολιτισμό ως πολιτικός. Μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 20ού αιώνα. Από τις πιο φημισμένες, λαμπρές και αναγνωρισμένες προσωπικότητες της Ελλάδας. Σύμβολο του πολιτισμού και του αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το 2007 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη θεσπίστηκε το “Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη” το οποίο απονέμεται ετησίως για την καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο. Το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί την αφετηρία για το ντοκιμαντέρ “Μελίνα, γεννήθηκα Ελληνίδα” του Πάνου Αγγελόπουλου. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν για τη Μελίνα και για το βραβείο που πήραν οι ηθοποιοί: Λένα Παπαληγούρα, Γιουλίκα Καφιδά, Ιωάννα Παπά, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Δροσάκη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρίνα Ασλάνογλου, Ηρώ Μπέζου, Έλενα Μαυρίδου, Ιωάννα Κολιοπούλου, Ανθή Ευστρατιάδου. Επίσης, μιλούν προσωπικότητες που τη γνώρισαν, όπως ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη, η Νίκη Λαλιώτη, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Βασίλης Βασιλικός το μέλος του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής και η παραγωγός Φρόσω Ράλλη.

Η βραδιά θα ανοίξει με τη μικρού μήκους ταινία «Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου.

  • Ταινίες μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ, που καθηλώνουν όπως …

Το πολυβραβευμένο  Dálava / Over The Hills του Τσέχου δημιουργού Martin Mareček.

Το Photographer of War του Boris Benjamin Bertram. Ο παγκοσμίου φήμης φωτογράφος πολέμου Jan Grarup, ξαφνικά, γίνεται ο μόνος γονέας για τα τέσσερα παιδιά του, όταν ο καρκίνος χτυπά την πρώην σύζυγό του.

Η Σιγή Ιχθύος των Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Ανδρέα Λουκάκου μας ταξιδεύει στην Μεσόγειο, ως την πλέον υπεραλιευμένη θάλασσα στον πλανήτη.

Η Persephone  του Χανιώτη Κώστα Αθουσάκη. Μια Ελληνο-Ιαπωνική Σινε-Οπερέττα που ακολουθεί το μύθο της Αρπαγής της Περσεφόνης.

Ο Τέταρτος Χαρακτήρας της Κατερίνας Πατρώνη. Μία πόλη που δέχεται τις ιστορίες των κατοίκων της και τις καθρεφτίζει στις όψεις της.

Η Πριμαρόλια του Παναγιώτη Κακαβιά ακολουθεί το ταξίδι της μαύρης σταφίδας, του «μαύρου χρυσού» της Ελλάδας, από το χθες μέχρι το σήμερα.

Μέχρι τη θάλασσα  του Marco Gastine. Ασθενείς που νοσηλεύονται, μετά από σοβαρά ατυχήματα, στην κλινική Φυσικής Αποκατάστασης του ΚΑΤ, προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Βαβέλ – Από την σιωπή στην έκρηξη του Μελέτη Μοίρα. Πώς μια παρέα ανθρώπων, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για την 9η Τέχνη, έμαθαν στο ελληνικό κοινό ότι τα κόμικς δεν είναι μόνο για παιδιά.

Πήγα Είδα Άκουσα της Μαίρη Μπουλή. Ένα ντοκιμαντέρ για το θέμα της προσβασιμότητας στην Ελλάδα και του πώς τα άτομα με αναπηρίες βιώνουν την πραγματικότητα. 

  • και μικρού μήκους ...

Human is my Name του Ευριπίδη Καρύδη.  Η διαδικασία παραγωγής ενός τραγουδιού με θέμα την Ελευθερία και την Ισότητα, βασισμένο στα διδάγματα του Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ. Το πρότζεκτ αυτό αποδεικνύει πως η μουσική μπορεί να υπηρετήσει την Κοινωνικής Δικαιοσύνη και να συντελέσει στο χτίσιμο κοινωνιών.

Refuge του Federico Spiazzi. Η ζωή περνά αργά μέσα σε έναν άδειο ελληνικό φούρνο, μέχρι που ξεσπάει μια απογευματινή καταιγίδα.

Mall του Jerry Hoffmann. Μια κλοπή με συνέπειες. Όταν ο εσωστρεφής Didi πιάστηκε να κλέβει μια γοργόνα παιχνίδι, ο υπερ-αρρενωπός πατέρας του δεν ξέρει πώς να το χειριστεί.

Ashmina  του Dekel Berenson. Η Ashmina, 13 ετών, ζει με την οικογένειά της στα περίχωρα του Ποκάρα Νεπάλ. Αναγκασμένη να παραιτηθεί από το σχολείο, η Ashmina βοηθάει την οικογένειά της να επιβιώσει δουλεύοντας στο πεδίο προσγείωσης, μαζεύοντας τα αλεξίπτωτα ξένων πιλότων για μικρό αντάλλαγμα.

Astarte  του Ευάγγελου Βροχίδη. Μέσα από ένα ταξίδι στον έρωτα, το μύθο, το παρόν και το παρελθόν, η Αργυρώ αναζητά τα κομμάτια που λείπουν, στην προσπάθειά της να αποκρυπτογραφήσει το Δίσκο της Φαιστού.

  • Πρόσωπα

Κλεονίκη της  Άννας Αντωνοπούλου. Η υπεραιωνόβια Κλεονίκη ζει στα βουνά της Ευρυτανίας, τραγουδώντας και λέγοντας ιστορίες από τα παλιά

Συλλέγοντας τον χρόνο του Χρήστου Σαγιά.  Ο Δημήτρης Πιστιόλας, συνταξιούχος των ΕΛΤΑ, είναι κάτοχος του μεγαλύτερου κινηματογραφικού Μουσείου παγκοσμίως. 

Give it back της Ruchama Ehrenhalt. Η Olivia είναι 12χρονη μετανάστης από τη Νέα Υόρκη. Προσπαθεί να βρει τη θέση της στον νέο κόσμο που μόλις προσγειώθηκε, στην ισραηλινή κοινωνία.

7 Χρόνια στη Γερμανία του Σίμου Κορεξενίδη. Η Γαρυφαλιά κι ο Γιάννης έφυγαν μετανάστες,  από το χωριό τους στη Δράμα, για τη Γερμανία, το 1970. Πήγαν να βγάλουν λεφτά. Έμειναν στο Esslingen am Neckar και στο Metzingen μέχρι το 1977. Τι κέρδισαν; Τι έχασαν; Πόσο καιρό κουβαλάει κανείς το βάρος των αποφάσεών του; Τι τίμημα έχει ο χρόνος που δεν αναπληρώνεται; Μια εξομολόγηση.

  • Ταινίες για Παιδιά και Νέους & γι’ όσους είναι κοντά στους Νέους

Binti  της Frederike Migom. Η δωδεκάχρονη Binti ονειρεύεται να γίνει διάσημη vlogger όπως το είδωλό της, Tatyana. Αλλά όταν η αστυνομία επιτίθεται στο σπίτι της και προσπαθούν να απελάσουν αυτήν και τον μπαμπά της, αναγκάζονται να φύγουν. Η Binti συναντά τον Elias και γίνονται φίλοι. Ενώ η Binti βοηθά τον Elias να τραβήξει βίντεο, καταστρώνει το τέλειο σχέδιο: ο μπαμπάς της πρέπει να παντρευτεί τη μαμά του Elias, ώστε να μπορούν να μείνουν στο Βέλγιο.

Chuskit της Priya Ramasubban. Το όνειρο της Sprightly Chuskit να πάει στο σχολείο καταστρέφεται όταν καθίσταται παραπληγική, μετά από ένα ατύχημα. Περιορίζεται να ζει μέσα στο σπίτι συντροφιά με τον αυστηρό παππού της, Dorje. Η Chuskit συνεχίζει να έχει ελπίδες για το σχολείο, αλλά ο Dorje προσπαθεί να την κάνει να καταλάβει ότι το σχολείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της. 

O αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους του Stefano Cipani. Ο Jack έχει έναν αδελφό, τον Gio, ο οποίος έχει σύνδρομο Down. Ως παιδί ο Jack πίστευε το τρυφερό ψέμα που του είχαν πει οι γονείς του, ότι δηλαδή ο Gio ήταν ένα ξεχωριστό παιδί με υπερδυνάμεις. Τώρα που σε λίγο θα πάει στο γυμνάσιο ο Τζακ δεν πιστεύει πια ότι ο αδελφός του είναι υπερήρωας, αλλά σχεδόν ντρέπεται για αυτόν, ειδικά από τότε που γνώρισε την Arianna.

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2020.

Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο της Katja Benrath. Θαρραλέα, αστεία και μοναδική: αυτή είναι η Rocca. Είναι έντεκα χρόνων και ζει μία, μάλλον, ιδιαίτερη ζωή. Όσο ο μπαμπάς της την κοιτάζει από ψηλά–αφού είναι αστροναύτης σε αποστολή στο διάστημα-, η Rocca ζει μόνη με το σκιουράκι της και πηγαίνει σε κανονικό σχολείο για πρώτη φορά στη ζωή της.

  • Επιστήμη …

Aristarchos Telescope του Ευάγγελου Επισκόπου.  Το τηλεσκόπιο "Αρίσταρχος" του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και η ευρύτερη περιοχή στο επίκεντρο…

Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού του Πάνου Ανέστη. Ο ετοιμοθάνατος Σερ Ισαάκ Νεύτων αφηγείται τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του στον πιστό του φίλο Τζον Κόντιουιτ.

 The Riemann Hypothesis του Δημήτρη Καρά. Μια ιδιοφυής μαθηματικός προσπαθεί να λύσει την υπόθεση Riemann, ένα σημαντικό άλυτο μαθηματικό πρόβλημα. Όταν φτάνει σε αδιέξοδο, αποφασίζει να δοκιμάσει κάποιες αντισυμβατικές μεθόδους για να καταλήξει στη λύση.

  • Μουσική και Μουσικούς

Η Μουσική και οι Άνθρωποί της αποτελούν πάντα αγαπημένη ενότητα του Φεστιβάλ, οπότε και στη φετινή διοργάνωση κατέχει ξεχωριστή θέση. Μεταξύ άλλων θα προβληθούν οι ταινίες:

Τα 4 επίπεδα της Ύπαρξης της Ηλιάνας Δανέζη. Ο Θανάσης, ο Χρήστος και ο Νίκος, τα εναπομείναντα μέλη του γκρουπ «Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης», δραπετεύουν για λίγο από τις υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής τους, συναντιούνται και «ροκάρουν» ξανά.

Όσον ζης Φαίνου  του Paul Duane. Ο Αμερικανός μουσικολόγος Christopher King είναι ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες δίσκων 78 στροφών στον κόσμο. Όταν ανακαλύπτει τη μουσική της Ηπείρου, η ζωή του αλλάζει δραματικά.

Με τον δικό σου τρόπο των Κωνσταντίνου Φωτιάδη και Mustafa Altintop. Ένα ζευγάρι περιπλανώμενων μουσικών από τη Γαλλία και το Βέλγιο, ο Μανού και η Oρφίς αποφασίζει να κάνει στάση στο Πλωμάρι και να μυηθεί στις μελωδίες από τη μουσική παράδοση της Λέσβου.

  • με την Ενότητα   «Παλεύοντας καθημερινά»

Οι ταινίες του σχετικού αφιερώματος αναφέρονται σε ανθρώπους που προσπαθούν, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους. Ανάπηροι, εθελοντές γιατροί, εργαζόμενοι σε σκληρές συνθήκες. Άνθρωποι που ζουν σε καθεστώς περιορισμών. Άνθρωποι που έμαθαν να παλεύουν. Και παλεύουν! Απλά, άνθρωποι που «Παλεύουν Καθημερινά».

Στο πλαίσιο της Ενότητας μεταξύ άλλων θα προβληθούν οι ταινίες :

ΚΕΘΕΑ Mosaic: 15 Χρόνια Ψηφιδωτό Συναισθημάτων του Γιάννη Ξυρουχάκη. Η  πορεία δράσης του ΚΕΘΕΑ (Θεραπευτικό Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων), κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων λειτουργίας του. 

Chromosome Brothers  του Hasan Kalender. Τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες με σύνδρομο Down προσπαθούν να γίνουν αποδεκτοί από την κοινωνία. Εν τω μεταξύ, οι ζωές των οικογενειών τους μετατρέπονται, επίσης, σε περιπέτεια.

Άνθρωποι μετά τη φωτιά της Χαράς Μπουργάνη.  Την επομένη της φωτιάς της 23ης Ιουλίου 2018 που ξέσπασε στο Μάτι και τις γύρω περιοχές, οι επιζώντες έρχονται αντιμέτωποι με τα τραύματά τους. Μία από αυτούς είναι η Πέννυ, που περνά πάνω από ένα χρόνο στα νοσοκομεία και στο κέντρο αποκατάστασης. Γιατροί και εθελοντές βοηθούν τους εγκαυματίες να προχωρήσουν, αλλά η πορεία μοιάζει με Οδύσσεια.

Όπου Υπάρχουν Άνθρωποι του Νίκου Μεγγρέλη. Με βάση το αποκλειστικό οπτικό υλικό των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας και τις συναισθηματικές ιστορίες των μελών του, ο σκηνοθέτης,  μας φέρνει σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, φτώχεια και πολέμους. 

  • Ειδικές Προβολές

Ενότητα «Ιστορική Μνήμη»

Η ιστορία – στις διάφορες εκφάνσεις της- αποτελεί κορμό στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο της σχετικής ενότητα μεταξύ άλλων θα προβληθούν στο #CFF8  οι ταινίες :

Το 317 του Εμμανουήλ Μαύρου εξιστορεί τη  σφαγή του χωριού Κομμένου, του Νομού Άρτας, από τους Ναζί της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών, την 16η Αυγούστου 1943.

Ένα δέντρο θυμάται του Κώστα Φόλλα. Η ιστορία του χωριού Λίντιτσε, που οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ. 

Στα Φτερά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου του Δημήτρη Χατζημαλλή.  

Μνήμες του Νίκου Καβουκίδη. Η Ιστορία της  Ελλάδας του προηγούμενου αιώνα μέσα από ένα μοναδικό αρχειακό υλικό. Έχει γνωρίσει την απολυτή αποδοχή του κοινού σε φεστιβαλικές και ανοιχτές προβολές ως μια απόλυτη καταγραφή της ιστορικής μνήμης την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς. Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944 του Ματθαίου Φραντζεσκάκη και της Βίκης Αρβελάκη.

  • Μεταμεσονύχτια Προβολή

Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καλεί τους φίλους του να ζήσουν την εμπειρία της μεταμεσονύχτιας προβολής. Αυτή την φορά online.

Το ραντεβού μας είναι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου 2020, στην πλατφόρμα προβολών του #CFF8 για να απολαύουμε  μια ταινία όπου ο Alain Delon κάνει τα γλυκά μάτια στην Marilyn Monroe, ο Jackie Chan σπεύδει να σώσει τη Jeanne Moreau, ο Daniel Craig συμπρωταγωνιστεί με την Greta Garbo κι η Sharon Stone με τον Marcello Mastroianni, ενώ ο φανταστικός ψηφιακός κόσμος του Τζέιμς Κάμερον συνυπάρχει με την ασπρόμαυρη νοσταλγία του Τσάρλι Τσάπλιν… Μια μοναδική εμπειρία πάντα με την υποστήριξη της fisher.

  • Φεστιβαλικές Συνεργασίες

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων πιστεύοντας σταθερά στις συνεργασίες και στις συνέργειες φιλοξενεί και στο πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων του τέσσερις  ενότητες από άλλα Φεστιβάλ:

  • Μαθητικές ταινίες των τελευταίων χρόνων από την camera zizanio του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
  • Ταινίες του μαθητικού διαγωνισμού σινεμά διάβασες;
  • Εκπαιδευτικές ταινίες από το Φεστιβάλ Synthesis
  • Μια επιλογή ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους, Très Court.

Και φυσικά, πολλές ακόμα ταινίες…

  • Συζητήσεις και Συν- Ομιλίες

Συν – Oμιλούμε για τις Τέχνες και την Κοινωνία. Μια βιωματική δράση που διοργανώνεται  για τρίτη  χρονιά από  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με φόντο την Μουσική, την  Φωτογραφία, τον Κινηματογράφο, τον  Χορό.

Για τρίτη χρονιά επίσης,  η ομάδα To Σκασιαρχείο” έρχεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων για μια  θεωρητική και πρακτική προσέγγιση της Παιδαγωγικής Φρενέ.

  • Ημερίδα

Συζητάμε για τον  «Κινηματογράφο στην Εκπαίδευση». Η ετήσια συνάντηση του Φεστιβάλ πραγματοποιείται το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020 με στόχο την διερεύνηση σε ένα από σημαντικά πεδία δραστηριότητας μας. Στο πλαίσιο της συνάντησης θα παρουσιαστεί έρευνα που αποτυπώνει τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες εκπαιδευτικών από την συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια.

  • τη δράση «Εκτός Των Τειχών» 

Καλεσμένοι και συνεργάτες του Φεστιβάλ επισκέπτονται για δράσεις τα σχολεία της ενδοχώρας των Χανίων…

  • Το Ραδιόφωνο … πάει  Σινεμά !

Για μια ακόμη χρονιά σε συνεργασία με το ΔΙΚΤΥΟ FM 91,5!

Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του ΔΙΚΤΥΟ FM 91,5, σε ειδική καθημερινή εκπομπή, συζητούν με τους φίλους και τους καλεσμένους του Φεστιβάλ και μας ταξιδεύουν ραδιοφωνικά στην 8η διοργάνωση. Μια ραδιοφωνική εκπομπή που για τις  ανάγκες του 8ου CFF φλερτάρει με την τηλεόραση.

  • Εκθέσεις  / Εγκαταστάσεις

Τρεις εκθέσεις και δυο εγκαταστάσεις φιλοξενεί το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

  • Τα 100 χρόνια από την γέννησης της ΜΕΛΙΝΑΣ είναι στο επίκεντρο της κεντρικής έκθεσης της διοργάνωσης. Σε τρία επίπεδα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων αναπτύσσεται η δράση της Μελίνας στον Πολιτισμό αλλά και στην Πολιτική. Μοναδικά τεκμήρια αποτυπώνουν την πλούσια δράση της…
  • Για μια ακόμη χρονιά συναντούμε τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Φέτος, με την διαδικτυακή  έκθεση με τίτλο «Ημερολόγιο Covid-19»  και θέμα-τι άλλο;- τον κορωναϊό και τις συνέπειές του στη ζωή μας. Στο https://cartoonfair2020.cartoonists.gr/
  • Το Δημόσιο ΙΕΚ Χανίων συμμετέχει στη διοργάνωση με δεκαπέντε (15) κινηματογραφικές αφίσες, που δημιούργησαν οι σπουδαστές του, εμπνευσμένοι από την επετειακή έκθεση του Φεστιβάλ για τα 100 χρόνια από την γέννηση της Μελίνας Μερκούρη.
  • Εκδόσεις

Δύο βιβλία με την υπογραφή του ηθοποιού – συλλέκτη Λευτέρη Λαμπράκη φέρνει  το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

  • Μελίνα Μερκούρη. 1920 -2020. 100 χρόνια από τη γέννησή της. Μια συλλεκτική έκδοση για την ΜΕΛΙΝΑ και την παρουσία της στην Πολιτική, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση.
  • Τα Κινηματογραφικά Τετράδια του Γιώργη Μανουσάκη. Ο Χανιώτης Ποιητής & η ιδιαίτερη σχέση του με τον Κινηματογράφο.
  • MasterclassesWorkshops – Εκδόσεις – Events
  • Εννιά ειδικά σχεδιασμένα masterclasses και εργαστήρια περιμένουν τους φίλους του Φεστιβάλ.
  • Επίσης το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, ειδικές εκδόσεις, πάρτι, γεύσεις…
  • Οι Εκπαιδευτικές Δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Κρήτης το Φεστιβάλ έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών και εργαστηρίων προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες επιδημιολογικές συνθήκες.

  • 13 ειδικές προβολές για περιλαμβάνει το πρόγραμμα, καθώς και ειδικά εργαστήρια με οπτικοακουστικά θέματα.
  • Επίσης εργαστήρια animation, δημιουργίας ταινίας, ραδιοφώνου, θεατρικού παιχνιδιού κ.α

Αυτά και πολλά ακόμα συνθέτουν

την  Γιορτή του Κινηματογράφου στην Κρήτη,

την εμπειρία που προσφέρει το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival.

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, με προαιρετική εισφορά Κοινωνικού Εισιτηρίου – ξηρά τροφή ή φάρμακα – που διανέμονται σε Κοινωνικές  Δομές των Χανίων, καθώς και φάρμακα και τροφή για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Το 8ο  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα

τελούν υπό την Αιγίδα:

των Υπουργείων

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τουρισμού

 και του

Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

Υποστηρίζονται από

Την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού

Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

σχεδιάζονται και υλοποιούνται

από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης,

αποτελούν συνδιοργάνωση

της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων,

του Πνευματικού Κέντρου Χανίων,

των Δήμων Χανίων και Πλατανιά

της ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ

Πραγματοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

έχουν τη συνέργεια των σημαντικότερων φορέων

 του Κινηματογράφου, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης.

 

Ολες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι με Ελεύθερη Είσοδο και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF)

21 – 31  Οκτωβρίου 2020, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

και  online στο

http://www.chaniafilmfestival.com

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ