ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με επιτυχία συνεχίζεται το πρότζεκτ «Βεγγέρα» στην Ελεύθερνα

0

Το πρότζεκτ «Βεγγέρα» είναι μια πρωτοβουλία με στόχο να δραστηριοποιήσει τη γυναικεία κοινότητα ενός κρητικού χωριού, να εστιάσει στις ιδιαίτερες εμπειρίες των γυναικών και να αναδείξει δυνατότητες και ταλέντα, με στόχο να δημιουργηθεί μια συνθήκη διαγενεακής ανταλλαγής και υποστήριξης. Το πρόγραμμα από 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται με επιτυχία στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου με τη συμμετοχή των γυναικών του χωριού, ενώ είναι ανοιχτό και για συμμετοχές από άλλα χωριά και το Ρέθυμνο.  

Πιο συγκεκριμένα, το πρότζεκτ «Βεγγέρα» είναι μια πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδας και πολιτιστικής διαχειρίστριας Ειρήνης Αμπουμόγλι που πλαισιώνεται από τις ανθρωπολόγους Μαρία Μπαρέλη και Εφροσύνη Κουτσούτη, την κοινωνιολόγο και χορογράφο Θάλεια Δήτσα και την κινηματογραφίστρια Sibylle Meder. Στο πρόγραμμα που πραγματοποιείται στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου συνεργάζονται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας και το Κέντρο Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Ειρήνη Αμπουμόγλι που έχει καταγωγή από τη μητέρα της από τις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου και τα τελευταία τρία χρόνια κατοικεί μόνιμα στην Κρήτη, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Βεγγέρα θέλει να ενθαρρύνει τη συνθήκη της διαγενεακής ανταλλαγής και του δημιουργικού μοιράσματος μεταξύ των γυναικών του χωριού. Ταυτόχρονα, στοχεύει και στη δημιουργία ενός αρχείου προφορικών αφηγήσεων για τη ζωή και τις εμπειρίες των γυναικών του χωριού, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει για την εξέλιξη και την αλλαγή στις ζωές μας η γνώση και ο αναστοχασμός πάνω στην ιστορία, ειδικά στην ιστορία που δε θα βρούμε γραμμένη στα βιβλία».

Οι συναντήσεις και οι δράσεις των γυναικών της Ελευθερνας

«Συναντιόμαστε στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ελεύθερνας, τον οποίο με μεγάλη χαρά και προθυμία μάς παραχώρησε ο Σύλλογος, είπε η κ. Αμπουμόγλι και πρόσθεσε: «Έχουμε δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο που προσκαλεί τις γυναίκες όλων των ηλικιών να συμμετέχουν, να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες και να μοιραστούν χρόνο έξω από τις υποχρεώσεις και απαιτήσεις της καθημερινότητας τους. Η πρώτη συνάντηση έγινε το Φεβρουάριο του 2020, όπου, με ένα ανοιχτό κάλεσμα, προσκαλέσαμε τις γυναίκες του χωριού να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για τις ανάγκες μας και τις ιδιαιτερότητες της ζωής των γυναικών στα χωριά μέσα στην κρητική πραγματικότητα. Στη συνέχεια προτείναμε όλες και αποφασίσαμε τις δράσεις που κάναμε στις συναντήσεις μας. Συναντιόμαστε λοιπόν, κάθε εβδομάδα, οι γυναίκες του χωριού - από τις εγγόνες μέχρι τις γιαγιάδες (γυναίκες από 15- 75 ετών) - στο ίδιο τραπέζι, πίνουμε καφέ, καλαμπουρίζουμε, γελάμε, και υλοποιούμε τις δράσεις που έχουμε σχεδιάσει από κοινού. Παράλληλα, το πρόγραμμα της Βεγγέρας προσφέρει σταθερά δημιουργική απασχόληση από θεατροπαιδαγωγούς στα παιδιά της κοινότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της απρόσκοπτης συμμετοχής όλων των γυναικών. Οι δράσεις ποικίλουν από τη συλλογή και καταγραφή άγριων χόρτων και προφορικής ιστορίας, μέχρι μαθήματα φωτογραφίας με τα smartphones».

Αλληλοδισκαλία και αξιοποίηση γνώσεων και ταλέντων

Η υπεύθυνη του προγράμματος μιλώντας για τα μελλοντικά τους σχέδια επεσήμανε: «Έχουμε στα σχέδια επίσης μάθημα τυροκομίας και παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, με κύριο χαρακτηριστικό όλων των δράσεων την αλληλοδιδασκαλία και την αξιοποίηση των γνώσεων και των ταλέντων των ίδιων των γυναικών, τόσο των μεγαλύτερων, όσο και των νεότερων. Ταυτόχρονα απολαμβάνουμε την παρέα μας, ανιστορούμε τις ζωές μας, αναστοχαζόμαστε για το πως αλλάζουν οι συνθήκες των γυναικών από γενιά σε γενιά· συζητάμε και επεξεργαζόμαστε τρόπους εξωστρέφειας και ανάδειξης της σημασίας της συμμετοχής των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Η ανταλλαγή αυτή, συνιστά πηγή ενδυνάμωσης για όλες μας. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης δομής για τη συνάντηση αυτών των γυναικών και η διάχυση της πρακτικής και σε άλλες κοινότητες».

Η εκδήλωση για τη μέρα της γυναίκας

Για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8 του Μάρτη κ. Είρηνη Αμπουμόγλι ανέφερε: «Οι συναντήσεις της Βεγγέρας ξεκίνησαν 8 Φεβρουαρίου 2020 και συνέχισαν μέχρι τις 8 Μάρτη, που γιορτάσαμε όλες μαζί την ημέρα της γυναίκας. Στην εκδήλωση μας, που μαζευτήκαμε περίπου 50 γυναίκες από την Ελεύθερνα, τα γύρω χωριά και το Ρέθυμνο, μιλήσαμε για την ιστορία της Παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας και τις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος τόσο διεθνώς και στην Ελλάδα. Κουβεντιάσαμε για τη θέση των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία, τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Παρουσιάσαμε επίσης έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή των γυναικών στο χωριό της Ελεύθερνας με θεματικές όπως ο γάμος, οι εποχιακές εργασίες, η εκπαίδευση κ.α. Η έκθεση αυτή παραμένει στον χώρο του Συλλόγου. Τέλος, χορέψαμε, τραγουδήσαμε και γλεντήσαμε όλες μαζί, αφού φάγαμε το φαγητό που είχαν μαγειρέψει οι ίδιες. Μέχρι τις 8 Μάρτη είχαμε επίσης ολοκληρώσει το εγχείρημα της καταγραφής και συλλογής των κυρίων χόρτων του χωριού, και της δημιουργίας φυτολογίου».

Την περίοδο της καραντίνας

Η επικοινωνία κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν διαδικτυακή: «Μετά τη γιορτή μας, χρειάστηκε να διακόψουμε τις συναντήσεις μας απότομα λόγω του κορωνοϊού. Την περίοδο της απομάκρυνσης και της καραντίνας καταφέραμε να κρατήσουμε μία επικοινωνία με τις γυναίκες και πραγματοποιήσαμε ένα online σεμινάριο φωτογραφίας με smartphone, μέσω βίντεο που ετοίμασε η Sibylle Meder και ανεβάζαμε στο youtube, με πολύ θετικά και όμορφα αποτελέσματα», είπε η ίδια και πρόσθεσε: «Μετά από σχεδόν τρεις μήνες απόστασης οι συναντήσεις ξεκίνησαν και πάλι και θα διαρκέσουν  τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου όπου το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μια γιορτή».

Η κ. Αμπουμόγλι κλείνοντας υπογράμμισε: «Το πρότζεκτ και ο χώρος μας είναι ανοιχτός στο να τον επισκεφτούν και να βεγγερίσουν μαζί μας γυναίκες και από άλλες περιοχές και είναι ένα από τα 15 projects σε όλη την Ελλάδα που επιλέχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “Start - Create Cultural Change”.

Με την υποστήριξη του Start - Create Cultural Change.

Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Λίγα λόγια για το START:

Το START – Create Cultural Change είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα. Υποστηρίζει νέες και νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες προσφέρουν ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και ενισχύουν το τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον κοινωνικο-πολιτιστικό τομέα και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα START είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.startgreece.net

Πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Facebook: theveggeraproject

Instagram: the_veggera_project

Youtube: The veggera project crete channel

Website: www.theveggeraproject.gr (υπό κατασκευή)

Ειρήνη Αμπουμόγλι – Σύντομο βιογραφικό

Η Ειρήνη είναι ηθοποιός με ΜΑ στη Σκηνοθεσία Θεάτρου. (Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ και Lassaâd École Internationale de Théâtre, Βρυξέλλες). Το ενδιαφέρον της για τον διαθεματικό φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες την οδήγησε στο να παρακολουθήσει μεταπτυχιακά μαθήματα στην Κοινωνιολογία (Πανεπιστήμιο Κρήτης). 

Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και θεατρολόγος και έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς και ιδρύματα (ΚΘΒΕ, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Εργαστήριο Φύλου Πανεπιστημίου Κρήτης κ.α.) Πεπεισμένη για την ανάγκη του φεμινισμού στις σύγχρονες κοινωνίες και τη μεταμορφωτική δύναμη του θεάτρου, χρησιμοποιεί την εμπειρία της και το ακαδημαϊκό της υπόβαθρο για να δημιουργεί προγράμματα και παραστάσεις με σκοπό την ενδυνάμωση ενάντια στο ρατσισμό και τα έμφυλα στερεότυπα σε παιδιά και ενήλικες.

Η υποτροφία της στο START το 2019 ήρθε σαν μια εξαιρετική ευκαιρία να αποκτήσει εμπειρία και να διευρύνει τα εργαλεία της στην διαχείριση κοινωνικοπολιτιστικών προγραμμάτων, με στόχο να τα αξιοποιήσει μαζί με φεμινιστικές πρακτικές για την ενδυνάμωση γυναικών σε μικρές κοινότητες στην Κρήτη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ