ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η παραμυθένια κοινότητα: Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών»

0

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ρεθύμνου θα είναι μαζί σας για μια τελευταία Πέμπτη, για να απολαύσουμε ένα ακόμη παραμύθι .
 «Ο ραφτάκος των λέξεων» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) του Αντώνη Παπαθεοδούλου με την όμορφη εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή , μιλά για έναν ράφτη και μια πόλη μικρή σα χωριό. Η πόλη ίσως να έμοιαζε με κάποια άλλη. Ο ράφτης όμως αυτός με κανέναν… ήταν μοναδικός. Αλλά πιο μοναδικό τον έκαναν τα υλικά με τα οποία έφτιανε τα ρούχα. Με λέξεις! Λέξεις από παραμύθια, από ποιήματα, από τραγούδια, από λεξικά… Οι πελάτες του δεν πρόσεχαν και πολύ από τι ήταν φτιαγμένα τα ρούχα, καθώς τους απασχολούσαν περισσότερο τα χρώματα, τα σχέδια και το νούμερό τους. Μα πέρασαν τα χρόνια, η πόλη γιγαντώθηκε κι ο ράφτης λησμονήθηκε μέσα σε δεκάδες άλλα πράγματα που οι μεγάλες πόλεις λησμονούν… κι ο ράφτης πήρε το δρόμο των ξεχασμένων πραγμάτων. Μα ένας χειμώνας πιο βαρύς από όσους είχε γνωρίσει ως τότε η πόλη, θα φέρει στη μνήμη κάποιων εκείνον τον παράξενο, παλιομοδίτη ραφτάκο…
Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε μας κάνει να βλέπουμε την πραγματικότητα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όλα σχετίζονται με την δύναμη των λέξεων. Οι λέξεις έχουν την δύναμη να αλλάξουν αυτό που σκεφτόμαστε, να μας δώσουν ένα νέο τρόπο για να κοιτάξουμε αυτό που είναι μπροστά στα μάτια μας, και πάνω από όλα τη θαυμάσια ικανότητα να μας δώσουν ανακούφιση και γαλήνη.
«Όλα είναι μέσα στη λέξη… Μια ολόκληρη ιδέα αλλάζει απλώς επειδή μια λέξη μετακινήθηκε ή επειδή δόθηκε σε μια άλλη μια σημασία που δεν περιμέναμε και στη συνέχεια υπάκουσε. Έχουν σκιές, διαφάνειες, βάρος, φτερά, μαλλιά, έχουν όλα όσα απέκτησαν καθώς κυλούσαν παράλληλα με το ποτάμι, ενώ μετανάστευσαν από τα σπίτια τους, από τις ρίζες τους σε  τόσα πράγματα… Είναι αρχαίες και νεογέννητες»
 Πάμπλο Νερούδα
Σας περιμένουμε και αυτή την Πέμπτη 21/05/2020 στη σελίδα μας στο Facebook να απολαύσουμε την αφήγηση του παραμυθιού με την κ. Μαρία Ζαχαράκη, εμψυχώτρια της Θεατρικής Ομάδας του Κέντρου για να πούμε αντίο και να μοιραστούμε μαζί σας λέξεις… λέξεις που θα μας ζεσταίνουν τον χειμώνα και θα μας δροσίζουν το καλοκαίρι….

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ