ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Ημέρες Ρεθύμνου" οι νέες διαδικτυακές παραστάσεις

0

Το δεύτερο και τελευταίο  μέρος για το 2020 του διαδικτυακού φεστιβάλ Ημέρες Ρεθύμνου με την ελπίδα στο επόμενο  να έχουμε επανέλθει  στο φυσικό τρόπο παρουσίασης  . Η ιδιαίτερη επιτυχία που είχαν οι προηγούμενες εκδηλώσεις , η άμεση ανταπόκριση από τους καλλιτέχνες  και ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που τις παρακολούθησαν  μας ώθησαν να οργανώσουμε  μια ακόμα εβδομάδα  με ξεναγήσεις , «χειροποίητες  σπιτικές συναυλίες και θεατρικά». Η τέχνη τελικά και εξ αποστάσεως μπορεί να μας ενώσει   να άρει , εστω και περιστασιακά, την κοινωνική μας απομόνωση .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ξενάγηση : Γιαπιτσόγλου Κώστας , Ιχνηλατώντας το βενετσιάνικο παρελθόν της Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου: Δημόσια κτήρια και ναοί.

 

Με το φακό της κάμερας και μέσα στην εκκωφαντική σιωπή της πόλης, την περίοδο αυτή, θα εξερευνήσουμε το πλούσιο παρελθόν της. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από τη Λότζια, που βρισκόταν, κατά την ενετική περίοδο, στην κεντρική πλατεία  και θα συνεχίσει αποκαλύπτοντας ορισμένα από τα πιο σημαντικά κτήρια και ναούς του Ρεθύμνου: το ναό της Παναγίας των Αυγουστινιανών μοναχών (μετέπειτα τζαμί του Γαζή Χουσείν πασά), το καθολικό της μονής των Φραγκισκανών, το ναό της κυρίας των Αγγέλων, την πιθανή κατοικία του καθολικού επισκόπου, την κρήνη Ριμόντι….  

Ώρα : 18:30

ΣΑΒΒΑΤΟ  25  ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Κινηματογράφος :Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συναντά τις  Ημέρες Ρεθύμνου
Ταυτόχρονη ειδική προβολή για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου
Συντονιστείτε Το Σάββατο 25 Απριλίου 2020 στις 9:00 μμ στα κανάλια
https://www.facebook.com/rethymnodays/
https://www.facebook.com/chaniafilmfestival/
και παρακολουθήστε τις 3 ταινίες μικρού μήκους
Dolls / 5΄ / Σκηνοθεσία Μανώλης Λεβεντέλης
Τα κορδόνια μου /10΄ / Σκηνοθεσία Γυμνάσιο Αλικιανού
Με λένε Γιώργο / 15΄/ Σκηνοθεσία Κωνσταντίνα Τσαμπρούνη
 

 Ώρα : 21:00

ΔΕΥΤΕΡΑ  27   ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ξενάγηση : Ειρήνη Γρατσία  Αθήνα, ένα ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής

Η MONUMENTA, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, καταγράφει από το 2013 τα παλιά κτήρια και τις ιστορίες τους. Συχνά οργανώνει περιηγήσεις στην Αθήνα, στην πόλη που διατηρούνται 10.600 κτήρια της περιόδου 1830-1940, με σκοπό να γνωρίσουμε τον αρχιτεκτονικό της πλούτο. Την Δευτέρα οργανώνει μια διαδικτυακή περιήγηση σε κτήρια της Αθήνας, του 19ου και 20ού αιώνα, όλων των μορφολογικών τύπων, νεοκλασικά, εκλεκτικιστικά και μοντέρνα. Παρέα με τη συντονίστρια της MONUMENTA, την αρχαιολόγο Ειρήνη Γρατσία θα γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης, αρχιτέκτονες που εργάστηκαν σε αυτή και τις μικροϊστορίες των κτηρίων.

 Ώρα : 19:30

ΤΡΙΤΗ 28   ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Μουσική :Θανάσης  Παπαθανασίου, αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκη

Όταν οι λέξεις έρχονται σ’ επαφή μ’ αυτό που λέμε Μουσική, πριν απ’ όλα λιποθυμούν, ξαπλώνουν, παραδίδονται και χάνουν κάθε από φυσικού τους ενέργεια, κίνηση, ζωή. Κι ύστερα αρχίζει η περιπέτεια της μελωδίας.

Μάνος Χατζιδάκις.

Ας προσφέρω λοιπόν κι εγώ λίγες δικές του νότες στο πιάνο κι ας αφεθούμε στην αγκαλιά του ονείρου όπως εκείνος μας διδάσκει:

Απλά

Ερωτικά

Ολοκληρωτικά.

Θανάσης Παπαθανασίου

Ώρα : 21:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 29  ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ξενάγηση :  Χάρης Στρατιδάκης ,Ιστορικός περίπατος στο Ρέθυμνο των χρόνων της χολέρας (1340-1951)

Ποιές ήταν οι επιδημικές ασθένειες που ταλαιπώρησαν ιστορικά το Ρέθυμνο, από τον 13ο αιώνα που συγκροτήθηκε σε πόλη μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα; Τι ήταν ο μαύρος και ο λευκός θάνατος, η πανώγλα, η λώβα, το χτικιό, η ινφλουέντζα και ο δάγκειος πυρετός; Με ποιες, προληπτικές, ιατρικές, λατρευτικές και υγιεινιστικές μεθόδους τις αντιμετώπισαν οι Ρεθεμνιώτες; Ποια ήταν τα πιο γνωστά θύματά τους και πώς συνέχισαν τη ζωή τους όσοι προσβλήθηκαν και κατόρθωσαν να επιβιώσουν; Στα ερωτήματα αυτά και σε μερικά άλλα επιχειρεί να απαντήσει η ηλεκτρονική μας -αυτή τη φορά- περιήγηση.

 Ώρα : 19:30

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Μουσική: Απόστολος Ρίζος "Το σπίτι που μεγάλωσες"

Για μένα οι συναυλίες, έχουν ένα μαγικό χαρακτηριστικό: Την επαφή με τα μάτια των ανθρώπων. Ήταν πάντα μια συνθήκη αναγκαία και ζωτική. Κάτω από τις συνθήκες των ημερών όμως, μαθαίνουμε να ζούμε πέρα από τα γνώριμα. Έτσι θα είναι και αυτή η διαδικτυακή μουσική εμπειρία – πρωτόγνωρη, αλλά αληθινή. Εύχομαι να μας συντονίσει σε κάτι καινούργιο και όμορφο. Ευχαριστώ το Φεστιβάλ "Ημέρες Ρεθύμνου" για την πρόσκληση και εύχομαι σύντομα να βρεθούμε ξανά στην όμορφη πόλη που μας έχει φιλοξενήσει προηγούμενες χρονιές! Καλή αντάμωση, «Στο σπίτι που μεγάλωσες» .

Ώρα : 21:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΜΑΙΟΥ

Θεάτρο : Κατερίνα Μπιρικάκη και Γιώργος Ξενικάκης Απλώς μαζί

από το θεατρικό έργο του Άκη Δήμου Αν αργήσω, κοιμήσου

Ένας σύντομος, εξαιρετικά έξυπνος και ξεχωριστός διάλογος ανάμεσα σε ένα υποψήφιο ζευγάρι που θίγει με καυστικό τρόπο τη σύγχρονη αντιμετώπιση των ερωτικών σχέσεων. Σε μια κοινωνία που αποξενώνεται, που τα μέλη της φοβούνται να αφεθούν στον έρωτα και που η μη δέσμευση είναι πάντα η εύκολη λύση, το θεατρικό αυτό κείμενο έρχεται να θυμίσει πως το σημαντικό στις ζωές μας είναι πάντα το «μαζί».

Ερμηνεία: Κατερίνα Μπιρικάκη και Γιώργος Ξενικάκης

Σκηνοθετική επιμέλεια:  Ελένη Δάγκα

The Garage 2020

Ώρα : 21:00

   Οι  Ημέρες Ρεθύμνου  οργανώνονται από τον Σύλλογο κατοίκων Παλιάς Πόλης σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου  και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης  και της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ