ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σεμινάριο Feldenkrais στον Τεχνοχώρο Τζεπέτο

0

Κυριακή  2  Φεβρουαρίου

Ώρα  18:00 με 20:00

To σεμινάριο έχει θέμα :

ΑΥΧΕΝΑΣ-ΩΜΟΠΛΑΤΕΣ-ΣΤΕΡΝΟ: ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Το σεμινάριο αυτό επικεντρώνει στην βελτίωση της κίνησης του επάνω μέρους του κορμού.

Το βάρος του κεφαλιού συχνά κουράζει τους ώμους και αναγκάζει το στέρνο να υποχωρεί προς τα ΠΊΣΩ. Πως μπορεί το κεφάλι να βρει στήριξη χαμηλότερα;

Με ποιους τρόπους μπορούν χέρια και ωμοπλάτες να προσφέρουν περισσότερη ευελιξία στην σπονδυλική στήλη και τον θώρακα;

Όταν όλα τα παραπάνω μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και αυτόνομα, η αναπνοή φτάνει ανεμπόδιστα σε όλους τους χώρους του θώρακα, (ΜΠΡΟΣ-ΠΙΣΩ- ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ), οι ώμοι ξαναβρίσκουν το εύρος τους και η διοργάνωση του σώματος στην όρθια θέση βελτιώνεται τόσο ώστε η μετακίνηση και το περπάτημα να ΕΙΝΑΙ απόλαυση.

Σχετικά με τη μέθοδο

Η  μέθοδος Feldenkrais που εμπνεύστηκε, ανέπτυξε και διέδωσε ο Dr.Moshe Feldenkrais (1904-1984), μηχανικός, αθλητής πολεμικών τεχνών και ερευνητής της ανθρώπινης ανάπτυξης, είναι ένα είδος σωματικής (επαν)εκπαίδευσης που μέσω της κίνησης εστιάζει στην λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των πρακτικών Somatics. Βασίζεται στην αυτό-παρατήρηση, στην εμπειρική γνώση και στην αναπτυξιακή πορεία της κίνησης(developmental movement). Προσφέρει μια ιδιαίτερη προσέγγιση της μαθησιακής διαδικασίας, όπου ο μαθητής δεν καλείται να μιμηθεί το δάσκαλο, αλλά να διδάξει  ο ίδιος στον εαυτό του σχετικά με τις δυνατότητές του και την εξέλιξή τους.

Προάγει την εξισορρόπηση μεταξύ του μυο-σκελετικού και νευρικού συστήματος του οργανισμού, με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία τους και την βελτίωση της ποιότητας και συνειδητότητας της στάσης και κίνησης ενός σώματος, όποια κι αν είναι η καθημερινότητα  και οι συνήθειες του.

Στόχος της μεθόδου είναι να δημιουργήσει όχι μόνο πιο ευέλικτο σώμα που κινείται πιο έξυπνα και με εργονομία αλλά και πιο ευέλικτο μυαλό και το πετυχαίνει μέσα από την αρχή ότι κάθε δράση του ανθρώπινου σώματος προϋποθέτει την αλληλεξάρτηση των εννοιών: σκέψη-αίσθηση-συναίσθηση-κίνηση.

Βιογραφικό

Η Όλια Λυδάκη είναι χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα κίνησης και πιστοποιημένη δασκάλα της μεθόδου Feldenkrais, που καλλιεργεί την διαχείριση και την ανάπτυξη των σωματικών και εγκεφαλικών δυνατοτήτων του ανθρώπου (Feldenkrais International Training Program “Greece 1” 2012-15).

Είναι απόφοιτος των κρατικών γαλλικών Ανώτερων σχολών χορού CND-Paris, CNDC-Angers, CDI -Cannes και κάτοχος των γαλλικών κρατικών πτυχίων διδασκαλίας σύγχρονου και κλασσικού χορού.

Το 2013 ίδρυσε το FELDENKRAIS HERAKLION, την πρώτη έδρα διδασκαλίας της μεθόδου στο Ηράκλειο και στην Κρήτη, το 2013.

Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με πολλές ομάδες χορού σε Ελλάδα και Γαλλία, ενώ ήταν χορεύτρια της ομάδας χορού ARIADONE και βοηθός της χορογράφου-χορεύτριας Carlotta Ikeda, από το 1998 έως το 2014, συνοδεύοντάς την σε πολλά μέρη του κόσμου.

Έχει διδάξει κίνηση και Feldenkrais στους: ομάδα «2» του Δ. Παπαϊωάννου, Θερινή Ακαδημία Εθνικού Θεάτρου, Κέντρο Αρχαίου Δράματος, θεατρική ομάδα πανεπιστημίου Κρήτης, Κέντρο Σύγχρονου Χορού Ντάνκαν, Ανώτερη Δραματική Σχολή Νότος κ.α

Ήταν ερμηνεύτρια, βοηθός χορογραφίας και εκπαιδεύτρια κίνησης εθελοντών στις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Κόστος σεμιναρίου : 25€

Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ