ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριετίες: Ποιοι θα δουν αύξηση στον μισθό τους το 2024

0

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ψηφιστεί η τροπολογία που θα ενταχθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο, για τα επιδόματα προϋπηρεσίας και κυρίως τις τριετίες  και «υπόσχεται» να φέρει αυξήσεις στους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο η αύξηση δεν θα είναι «άμεση» για όλους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογεί από 1η Ιανουαρίου 2024, όταν «αυτόματα» θα αρχίσει να μετράει και πάλι ο χρόνος προϋπηρεσίας για όσους εργαζόμενους είχε ανασταλλεί το 2012.

Αυτό σημαίνει πως κάποιος που χρειαζόταν 1 μήνα για να συμπληρώσει την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη τριετία θα δει την αναλογική αύξηση στον μισθό του, ήδη από τον επόμενο μήνα. Δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2024. Εφόσον αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή με μισθό χαμηλότερο του αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ήδη πληρώνεται με μισθό μεγαλύτερο από τον κατώτατο μισθό, συν το επίδομα πρώτης τριετίας (+10%), τότε θα γίνει συμψηφισμός και δεν θα εφαρμοστεί αύξηση.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, η τροπολογία αφορά 600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ που συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις και υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου.

Εργαζόμενοι που ξεκίνησαν να δουλεύουν το 2012 ή αργότερα

Οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά το 2012 θα αρχίσουν να «χτίζουν» την πρώτη τριετία τους από την 1η Ιανουαρίου 2024, ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό θα το κάνουν «γρηγορότερα».

«Δηλαδή αν περιμέναμε να φτάσουμε στην 1/1/24 όταν θα πληρούτο η προϋπόθεση των 4 συνεχομένων τριμήνων του κάτω από το 10%, αυτοί οι άνθρωποι θα άρχιζαν να χτίζουν το δικαίωμά τους μετά από δυο χρόνια. Άρα να πάρουν την αύξηση, το επίδομα ας πούμε της προϋπηρεσίας σε 5 χρόνια από σήμερα».

«Αντί να το πάρουν σε 5 χρόνια από σήμερα θα το πάρουν σε τρία χρόνια από σήμερα. Αυτή είναι η διαφορά», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ