ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαισιόδοξο το 63% για την πορεία της οικονομίας το επόμενο εξάμηνο

0

Απαισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και προβληματισμό για έξοδα που σχετίζονται με την ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανσης κ.ά.) και τα βασικά είδη ανάγκης, όπως τα τρόφιμα, εκφράζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, με σχεδόν έναν στους δύο εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα να ανησυχεί για το μέλλον της εργασίας του τους επόμενους 6 μήνες.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας Αττικής της Pulse RC για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία το 63% των ερωτηθέντων δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε 9-13 Νοεμβρίου 2022, λιγότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες, με το 58% να ανησυχεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το 42% να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Τα παραπάνω ποσοστά είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Ιουνίου, κατά την οποία δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφραζε το 72% των επιχειρηματιών. Επίσης, σχεδόν ένας στους δύο υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα ανησυχεί για την εργασία του κατά τους επόμενους 6 μήνες, ενώ η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων προβληματίζει το 54% των επιχειρηματιών – επαγγελματιών.

Ο πληθωρισμός και η συνεπακόλουθη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος αναγκάζει τους καταναλωτές να κάνουν περικοπές, κυρίως στην ενέργεια (θέρμανση κ.λπ.), αλλά και σε καταναλωτικά αγαθά τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης (ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές), ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 21% έχει προχωρήσει σε περικοπές ακόμη και βασικών ειδών, όπως είναι τα τρόφιμα, γεγονός που δείχνει πως αρκετοί δεν μπορούν να επωμιστούν το τεράστιο βάρος της ακρίβειας. Μοιρασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με το 51% να εκτιμά πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση (το 41% όμως θεωρεί πως χρειάζονται και άλλα μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών), ενώ το 48% εκτιμά πως κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση. Από την πλευρά τους, σχεδόν 6 στους 10 επιχειρηματίες εκτιμούν πως οι επιδοτήσεις και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση έναντι 44% που διαφωνεί.

Σε ό,τι αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού», από το σύνολο όσων συμμετείχαν στην έρευνα, το 54% εκτιμά πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 44% των ερωτηθέντων. Στα ίδια επίπεδα κινούνται και τα ποσοστά των επιχειρηματιών – επαγγελματιών της Αθήνας. Τέλος, εξαιτίας και των πληθωριστικών πιέσεων, σχεδόν 7 στους 10 καταναλωτές στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ