ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από 28,5 έως 39,8 λεπτά/kWh οι τιμές των παρόχων τον Δεκέμβριο

0

Περιορισμένο είναι το αποτύπωμα της αποκλιμάκωσης των τιμών φυσικού αερίου και χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, αλλά και της δρομολογημένης με νομοθετική ρύθμιση φορολόγησης των υπερκερδών στα τιμολόγια του Δεκεμβρίου, που ανακοίνωσε η πλειονότητα των παρόχων τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Και τον πέμπτο κατά σειρά μήνα τιμολόγησης με το μοντέλο που αντικατέστησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό που φαίνεται να κυριάρχησε στις αποφάσεις των παρόχων είναι η ανησυχία για το ρίσκο της πρόβλεψης, με αποτέλεσμα οι τιμές να διαμορφώνονται τελικά ελαφρώς χαμηλότερα από αυτές του Νοεμβρίου, κάτι που με αυξημένες πιθανότητες θα οδηγήσει στην παραγωγή νέων υπερκερδών.

Με εξαίρεση την Elin, που έδωσε τη χαμηλότερη τιμή στα 28,5 λεπτά/κιλοβατώρα από 39,5 λεπτά τον Νοέμβριο και την Ελληνικό Φυσικό Αέριο με 29,8 λεπτά/κιλοβατώρα μετά την έκπτωση συνέπειας (31,8 λεπτά αρχική και στο άλλο άκρο τη Voltera με τιμή στα 39,8 λεπτά/κιλοβατώρα), οι τιμές στους λοιπούς παρόχους κυμαίνονται μεταξύ 30 και 38,9 λεπτά/κιλοβατώρα. Ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, η ΔΕΗ, τιμολογεί τις πρώτες 500 κιλοβατώρες στα 38 λεπτά και τις άνω των 500 στα 38,9 λεπτά.

Οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον Νοέμβριο ήταν στα 39,7 και 40,9 λεπτά/κιλοβατώρα. Η χρέωση της Protergia είναι στα 36,8 λεπτά/κιλοβατώρα, από 39,5 λεπτά τον Νοέμβριο.

Η Εlpedison χρεώνει την κιλοβατώρα στα 35 λεπτά από 38 τον Νοέμβριο και με την έκπτωση συνέπειας στα 32,27 λεπτά. Η Ηρων ανακοίνωσε το πρόγραμμα Generous Home, με αρχική τιμή στα 38 λεπτά/κιλοβατώρα και με την έκπτωση συνέπειας στα 30,4%.

Η ΝRG ανακοίνωσε σε όλα τα προγράμματα τιμή 38,9 λεπτά/κιλοβατώρα και στο nrg prime 31,9 λεπτά. Η Zeniθ ανακοίνωσε χρέωση στα 32,9 λεπτά/κιλοβατώρα, η Watt+Volt στα 38,9 και η Volton στα 36,7 λεπτά.

Οι τελικές τιμές για τον καταναλωτή θα διαμορφωθούν μετά τις επιδοτήσεις, οι οποίες με βάση τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της κυβέρνησηw θα συγκρατήσουν τα τιμολόγια γύρω στα 15-17 λεπτά/κιλοβατώρα. Δεδομένου ότι κάθε φορά η άσκηση των επιδοτήσεων ξεκινάει με σημείο αναφοράς το τιμολόγιο της ΔΕΗ, πελάτες των εταιρειών που τιμολογούν πολύ χαμηλότερα, όπως η Εlin και η Ελληνικό Φυσικό Αέριο και εταιρειών με τιμολόγια που ενσωματώνουν έκπτωση συνέπειας, όπως η Ηρων και η Elpedison, θα πληρώσουν την κιλοβατώρα στα 5,5 με 9 λεπτά, δηλαδή χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Η επιδότηση για τον Δεκέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από τα 23,8 λεπτά/κιλοβατώρα του Νοεμβρίου και αντίστοιχα ο συνολικός λογαριασμός, που τον Νοέμβριο ανήλθε στα 430 εκατ. ευρώ συνολικά και στα 270 εκατ. ευρώ για τις οικιακές καταναλώσεις.

Το κονδύλι είναι δύσκολο να καλυφθεί χωρίς τη συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού, αφού τα προς ανάκτηση έσοδα από τη χονδρεμπορική αγορά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης βαίνουν μειούμενα λόγω της αποκλιμάκωσης της οριακής τιμής.

Από τα 878 εκατ. ευρώ υπερέσοδα τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο μπήκαν στο ΤΕΜ 571 εκατ., τον Οκτώβριο 253 εκατ. και τις πρώτες 19 ημέρες του Νοεμβρίου μόλις 100,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά από τις 8 Ιουλίου που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου, το ΤΕΜ ενισχύθηκε με 2,423 δισ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στις επιδοτήσεις.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ