ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Παροχές και ελαφρύνσεις 5,2 δισ. ευρώ

0

Φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ που ενδεχομένως να φθάσουν και τα 5,2 δισ. ευρώ ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης αλλά και της ακρίβειας προβλέπει ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος. Κάποια από τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα, ενώ άλλα θα εφαρμοστούν μόνο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, είναι τα μέτρα που κοστίζουν περισσότερο στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ενώ συμπεριλαμβάνονται και άλλα μικρότερου δημοσιονομικού κόστους όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» για νέους που ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα για το 2023 αφορούν:

• Τη μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του Δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023, με σκοπό την αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,24 δισ. ευρώ). Οσοι λοιπόν έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα έχουν όφελος από 22 ευρώ έως 676 ευρώ. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 22 ευρώ. Για εισόδημα 15.000 ευρώ η ελάφρυνση ανεβαίνει στα 66 ευρώ τον χρόνο. Για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 132 ευρώ ετησίως.

• Τη διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ. ευρώ).

• Τη συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο (δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ. ευρώ).

• Την αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024 (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ).

    Τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 56,748 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,833 δισ. ευρώ.

• Την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας (δημοσιονομικό κόστος 700 εκατ. ευρώ για το 2023) και την επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος «Ανακυκλώνω/Αλλάζω» (δημοσιονομικό κόστος 140 εκατ. ευρώ για το 2022).

• Την εισαγωγή του προγράμματος «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης για τους νέους (με δημοσιονομικό κόστος 350 εκατ. ευρώ για το 2023), με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

• Την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και τις μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (δημοσιονομικό κόστος 103 εκατ. ευρώ για το 2023).

• Την παροχή κινήτρων για την επέκταση της τουριστικής σεζόν και κατά τη χειμερινή περίοδο, κυρίως μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Τουρισμός για Ολους», με δημοσιονομικό κόστος 31 εκατ. ευρώ για το 2022 και 20 εκατ. ευρώ για το 2023.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η καλύτερη εκτιμώμενη πορεία του προϋπολογισμού θα στηρίξει τις ανωτέρω παρεμβάσεις. Τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 56,748 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1,833 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 789 εκατ. ευρώ και στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος κατά 916 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 2022 και συγκεκριμένα υπολογίζεται να εισπραχθούν περί τα 2,38 δισ. ευρώ.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ