ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Νοέμβριο η πρώτη έκθεση μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

0

Τον προσεχή Νοέμβριο θα δημοσιευθεί η πρώτη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ελλάδας, στην οποία θα βασιστεί η απόφαση του Eurogroup για την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, περίπου 750 εκατ. ευρώ, αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, στην οποία αναγγέλλεται επισήμως η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου.

Η έκθεση θα αξιολογήσει βασικά την υλοποίηση των 22 δεσμεύσεων, που έμειναν εκκρεμείς κατά την περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας και αποτελούν την «ουρά» της, κατά κάποιον τρόπο, καθώς η χώρα γυρίζει σελίδα και περνάει πλέον στο καθεστώς της απλής μεταπρογραμματικής εποπτείας. Το καθεστώς, δηλαδή, στο οποίο ανήκουν όλες οι χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα στην περίοδο της κρίσης χρέους (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος). Αυτό προβλέπει παρακολούθηση ανά εξάμηνο, αντί του τριμήνου που ίσχυε στο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, όπου μπήκε μόνο η Ελλάδα. Η παρακολούθηση θα συνεχιστεί μέχρι την εξόφληση του 75% του χρέους της χώρας, δηλαδή έως το 2059.

Οι 22 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη Δικαιοσύνη, την πρωτοβάθμια υγεία, το κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ειδικότερα, για τις τελευταίες προβλέπεται πλήρης εκκαθάριση των συντάξεων και ουσιαστική εκκαθάριση των λοιπών ληξιπρόθεσμων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Και πράγματι στον τομέα των συντάξεων ο στόχος έχει σχεδόν επιτευχθεί, αφού έχει εκκαθαριστεί το 93% των εκκρεμών αιτήσεων από το 2016 (βλ. «Κ» 4/8/22).Τον Νοέμβριο η πρώτη έκθεση μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας-1

Η πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση από τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 Οκτωβρίου και είναι προφανές ότι εκτός από τις 22 εκκρεμότητες της ενισχυμένης εποπτείας θα ασχοληθεί και με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου προϋπολογισμού στις 3 Οκτωβρίου.

Η χθεσινή μέρα, πάντως, ήταν μέρα συγχαρητηρίων προς την κυβέρνηση και την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

• Οι επιστολές Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, όταν αυτή λήξει στις 20 Αυγούστου», ξεκινάει η ανακοίνωση της Κομισιόν, κηρύσσοντας τη λήξη του ειδικού αυτού καθεστώτος για την Ελλάδα, που διήρκεσε 4 χρόνια, μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Ετσι, η εκκρεμότητα που απομένει για την ουσια-στική επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα είναι πλέον η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει θέσει ως στόχο για το 2023.

Για την πρόθεση αυτή της Επιτροπής, που ήταν αναμενόμενη μετά τη σχετική συζήτηση στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι είχαν ενημερώσει με επιστολή τους, στις 2 Αυγούστου, τον κ. Σταϊκούρα, τον οποίο και συνέχαιραν. Στην επιστολή σημειώνεται ότι «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής που ανέλαβε έναντι του Eurogroup κατά την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο του 2018 και ότι έχει επιτύχει την αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και υπό τις δυσχερείς συνθήκες που επέφεραν η πανδημία του κορωνοϊού και πιο πρόσφατα η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ως αποτέλεσμα, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και έχουν μειωθεί σημαντικά οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων για την οικονομία της Ευρωζώνης. Κατά συνέπεια, δεν δικαιολογείται πλέον η διατήρηση της Ελλάδας υπό ενισχυμένη εποπτεία».

• Η επιστολή Σταϊκούρα.

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε με επιστολή του στις 3 Αυγούστου, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια «αποτελούν μια στέρεη βάση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ήδη αποδίδουν καρπούς καθώς η ανάπτυξη της Ελλάδας σταδιακά επαναπροσανατολίζεται προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ενώ η απασχόληση αυξάνεται, κυρίως μεταξύ γυναικών και νέων, οι τραπεζικές συνθήκες βελτιώνονται με πιστωτική επέκταση στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά επέστρεψαν σε θετική πορεία.

Αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους και αβεβαιότητα, όπως και όλες οι εθνικές οικονομίες της Ε.Ε., ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι η αντίδραση της Ελλάδας θα στηριχθεί στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ