ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φλέβα χρυσού» για την ελληνική οικονομία οι πλούσιοι Γερμανοί συνταξιούχοι - Μπορούν να αγοράσουν 200.000 κατοικίες

0

«Η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των δέκα κορυφαίων προτιμήσεων των Γερμανών συνταξιούχων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια για εγκατάστασή τους στη χώρα και την αγορά δεύτερης κατοικίας», σύμφωνα με το πρόγραμμα "Happy Retirement" του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Αυτό προκύπτει σε ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο, ενώ προστίθεται πως «μπορεί να αποδειχθούν ως «Φλέβα Χρυσού» για την ελληνική οικονομία -και όχι μόνο- οι πλούσιοι Γερμανοί συνταξιούχοι, οι οποίοι θεωρούνται οι καλύτεροι πελάτες για αγορά δεύτερης εξοχικής κατοικίας στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου».
Στο σχετικό έγγραφο σημειώνονται ακόμη τα εξής:

«Η Ελλάδα εκτιμάται, από παράγοντες της κτηματαγοράς ότι μπορεί μετά το τέλος της κρίσης της πανδημίας να εξελιχθεί σε "πόλο έλξης" όσων πλησιάζουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου και αναζητούν κατοικίες στον Ευρωπαϊκό Νότο, χάρις στα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει, όπως όμορφο φυσικό περιβάλλον, πολύμηνη ηλιοφάνεια με ήπιο κλίμα, παραθαλάσσια μέρη, ομαλότητα και φιλόξενες κοινωνίες. Υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η ζήτηση για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από Γερμανούς θα αυξηθεί σημαντικά υπερβαίνοντας σε αξία τα 5 δισ. ευρώ. Τη τάση αυτή επιχειρεί να ενισχύσει το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο με το πρόγραμμα Happy Retirement.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοδοξεί να βοηθήσει τις συμμετέχουσες ελληνικές επιχειρήσεις να προβληθούν σε ένα ευρύ κοινό στη Γερμανία των 4,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων που παραδοσιακά έχουν θετική εικόνα και προτίμηση για την Ελλάδα. Κύριος στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η τοποθέτηση της Ελλάδος στο χάρτη των χωρών για ανθρώπους που έχουν φθάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, όπως και να παρουσιασθεί η Ελλάδα ως ένας καλός, εναλλακτικός προορισμός , απέναντι σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία που σήμερα καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος και αποκομίζουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών, οι οποίες θα την καταστήσουν ως έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς. Το πρόγραμμα προσέλκυσης Γερμανών συνταξιούχων στην Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο μοντέλο στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Η λεγόμενη "Ασημένια Οικονομία - Silver Economy", οι οικονομικές δηλαδή δραστηριότητες που απευθύνονται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο μοντέλο στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Βασικές προϋποθέσεις είναι η εφαρμογή ενός επιτελικού σχεδιασμού και η άσκηση συνδυασμένων πολιτικών σε διάφορους τομείς όπως του περιβάλλοντος, του τουρισμού, της τεχνολογίας, των επενδύσεων, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ασφάλισης και άλλους.

Μόνο στο πεδίο των κατασκευών και, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, προβλέπεται ότι μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό θα μπορούσαν να πωληθούν στη χώρα περί τις 200.000 νέες κατοικίες σε αλλοδαπούς αγοραστές, είτε ως μεμονωμένα ακίνητα είτε ως ιδιοκτησίες ενταγμένες σε συγκροτήματα κατοικιών, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κοινού της τρίτης ηλικίας. Υπολογίζεται ότι η "Ασημένια Οικονομία" μέχρι το 2025 θα φθάσει να συμβάλλει με 6,4 τρισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και θα οδηγήσει στη δημιουργία 88 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό ισοδυναμεί με το 32% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 38% της απασχόλησης.

Επιπλέον, μέχρι το 2030, η συνολική ετήσια κατανάλωση από άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 39%, υπερβαίνοντας τα 5 τρισ. ευρώ, ενώ πληθυσμιακά θα αυξηθούν κατά 18% φθάνοντας στα 221 εκατομμύρια».

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ