ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρεοκοπία της χώρας απολογισμός – υποχρεώσεις - ευθύνες

0

Σε μια συζήτηση υποστηρίχτηκε πως η αρπαγή της περιουσίας με πρόσχημα τους  δασικούς χάρτες, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση για την οποία ευθύνονται κυρίως οι πολίτες..!
Ισχύει άραγε αυτή η άποψη;

Ας το εξετάσουμε.

Ιστορική αναδρομή:
-- Κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης στη Χώρα εισρέουν ιλιγγιώδη ποσά…
-- Στις 23 Απριλίου 2010 ανακοινώνεται από το Καστελόριζο, η προσφυγή στο (ΔΝΤ).
--Στις 16/03/2021, ο Δικηγόρος και Περιφερειακός σύμβουλος Ν. Σκουλάς, γράφει με αφορμή τους δασικούς χάρτες: <… Υπενθυμίζουμε ότι η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου είναι υποθηκευμένη για 99 χρόνια λόγω μνημονιακών  υποχρεώσεων και εξωτερικού δανεισμού…
…Άραγε, αυτή η γη που  αποξενώνεται από τους κατέχοντες ιδιώτες θα δοθεί ως εγγύηση στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας ή σε αλλογενείς εκμεταλλεύσεις;… Στην περιουσία αυτή θα συμπεριληφθούν, ως δασικά, μεγάλα τμήματα του αμπελουργικού και ελαιοκομικού μητρώου και άλλα βοσκήσιμα που επιδοτούνται…>.
--Τέλος δημοσιεύτηκε (Καθημερινή, 4 – 5 – 2021), ότι η χώρα έχει δανειστεί τρείς φορές από την αρχή του έτους…!

Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως μετά τη λεηλασία της δημόσιας ακολουθεί (με πρόσχημα τους δασικούς χάρτες) και η λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας …
Μετά όλα τα παραπάνω διατυπώνεται το ερώτημα:

Είναι άραγε αποκλειστικά υπεύθυνοι οι Έλληνες πολίτες; Πρέπει δε να τιμωρηθούν, με την απώλεια της Δημόσιας και της ιδιωτικής τους περιουσίας…;

Οι συμμετέχοντες σε αυτό το δράμα της χρεοκοπίας είναι:
Α) Οι <Δανειστές> (ΕΕ, αγορές, κλπ). Β) Οι Ελληνικές κυβερνήσεις και Γ) Οι πολίτες.

Α) Οι <Δανειστές>
Υπενθυμίζουμε ότι το 2012 ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χάνες Άντρος (1970-1983), σε εφημερίδα της χώρας του ανέφερε: <… Οι Έλληνες τιμωρούνται αδίκως και καλούνται να πληρώσουν για κάτι που δεν προκάλεσαν οι ίδιοι…>  και ακόμη πως  <…όταν ένας δανειστής δανείζει σε μία χώρα 372 δισ. ευρώ, τότε ο δανειστής είναι εξίσου υπεύθυνος εάν ο δανειολήπτης δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια…>.

  Οι Δανειστές δηλαδή δεν έχουν μόνο απαιτήσεις αλλά και ευθύνες - υποχρεώσεις.
Γνωρίζουμε πως μια τράπεζα που χρηματοδοτεί (δανείζει) ένα έργο, οφείλει να εκταμιεύει σταδιακά και σύμφωνα με την πρόοδο των εργασιών.
Αν εκταμιεύει χωρίς πιστοποίηση της προόδου των εργασιών, τότε παρανομεί.
Ερωτάται ποιος από τους δανειστές ήρθε ποτέ να διαπιστώσει που πήγαιναν τα εκταμιευόμενα ποσά; Αν πχ. η ΕΕ ερχόταν το τέλος κάθε έτους δανεισμού – στήριξης να ελέγξει, αν τα τεράστια ποσά που έδιδε είχαν χρησιμοποιηθεί σωστά, θα είχαμε οδηγηθεί ποτέ σε χρεωκοπία; Ασφαλώς και όχι…!

0Β) Οι Ελληνικές κυβερνήσεις.                                                                                                    
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις, δεν είναι ιδιοκτήτες της χώρας αλλά μόνον εκπρόσωποι του λαού και διαχειριστές, με συγκεκριμένες εντολές. Τα καταστατικά, τα προγράμματα και οι προεκλογικές τους εξαγγελίες είχαν πάντα μόνο θετικό πρόσημο.                                                         
Οποιαδήποτε παρέκκλιση  (κακοδιαχείριση) από αυτά τους βαραίνει απόλυτα.                                                               
Αν ασκούσαν χρηστή διαχείριση ως όφειλαν και οι δανειστές θα ικανοποιούνταν και η χώρα θα ευημερούσε.…

Γ) Οι πολίτες.
Η ψήφος αποτελεί πληρεξουσιότητα – εξουσιοδότηση, για εφαρμογή συγκεκριμένων θετικών προεκλογικών προγραμμάτων – υποσχέσεων και μόνον γιαυτά.  Αυτά ψήφιζαν και μόνο γιαυτά ευθύνονται οι πολίτες.                                                                                     
Η ψήφος συνεπώς (εκτός από την επιλογή προσώπων), αποτελεί και εντολή –αποκλειστικά και μόνο για θετική, επωφελή και χρηστή διαχείριση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

1.    Το γεγονός ότι η χώρα έφτασε στη χρεοκοπία αποδεικνύει ότι οι <Δανειστές> δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ στη βασική τους υποχρέωση για έλεγχο & παρακολούθηση, συνεπώς ευθύνονται.
2.    Οι κυβερνήσεις ως διαχειριστές του λαού δεν έκαναν  παραγωγικές επενδύσεις, ώστε από την κερδοφορία και οι δανειστές να πληρώνονται και η χώρα να ευημερεί. Αντίθετα επιδόθηκαν σε όργιο κακοδιαχείρισης. Συνεπώς ευθύνονται.
3.    Οι πολίτες δεν είχαν καμία δυνατότητα διαχείρισης ούτε ψήφισαν ποτέ κυβερνήσεις με προγράμματα κακοδιαχείρισης. Εξαπατήθηκαν από τους εκάστοτε Κυβερνόντες.
Συνεπώς δεν ευθύνονται για τις ολέθριες επιλογές των κυβερνόντων.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ -
-Οι δανειστές και οι κυβερνώντες αν και συνυπεύθυνοι δεν υπέστησαν καμία βλάβη.
-Οι πολίτες, χωρίς συμμετοχή σε λάθος χειρισμούς και άρα χωρίς ουσιαστική υπευθυνότητα σήκωσαν και σηκώνουν αδίκως όλο το δυσβάστακτο φορτίο της χρεοκοπίας: Αυτοκτονίες, μετανάστευση νέων, δυστυχία, απώλεια Δημόσιας και τώρα ιδιωτικής περιουσίας με το πρόσχημα των Δασικών χαρτών, κλπ.          

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

-Ο Ελληνικός Λαός δεν έχει κάποια ουσιαστική υπευθυνότητα, για τη χρεοκοπία της Χώρας. Συνεπώς δεν πρέπει να του χρεωθούν οι Μνημονιακές υποχρεώσεις.
- Λείπει ένας αξιόπιστος και ανεξάρτητος φορέας ελέγχου και παρακολούθησης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1-Να σταματήσει άμεσα η συνεχιζόμενη αδικία εκποίησης Δημόσιας & ιδιωτικής περιουσίας.
2-Να γίνει καταλογισμός ευθυνών για το παρελθόν, σε όλους τους υπεύθυνους.
3-Να συσταθεί ένας αξιόπιστος και ανεξάρτητος φορέας ελέγχου και παρακολούθησης.


<ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ>

Γιώργος Θεοδωράκης
Αρχιτέκτων
Μέλος της επιστημονικής ομάδας

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ