ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όχι στα malls, ναι σε ξενοδοχεία & οικιστικές επενδύσεις λένε οι Αμερικανοί της Hines

0

Η πανδημία και οι οικονομικές – κοινωνικές αλλαγές που επέφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτέλεσαν την αφετηρία για τη στροφή των Αμερικανών της επενδυτικής εταιρείας real estate Hines μακριά από τα εμπορικά ακίνητα και πιο κοντά στις επενδύσεις σε ξενοδοχεία και ακίνητα κατοικιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από μερικές ημέρες κατάφεραν να “χτυπήσουν” και να κερδίσουν τη μάχη για δύο στον πλειστηριασμό του ιστορικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος Out of the Blue Capsis Elite Resort στην Κρήτη. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που επένδυσαν στον ελληνικό τουρισμό καθώς ήδη τρέχουν αρκετά σημαντικά ξενοδοχειακά projects σε Αττική και νησιά.

Στον αντίποδα, διαφαίνεται η διστακτικότητά τους να επενδύσουν σε εμπορικά ακίνητα, καθώς οι εμπορικοί χώροι έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη πανδημία ενώ η εκρηκτική άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας δημιουργεί περισσότερη ανασφάλεια για το μέλλον των υπάρχοντων μικρότερων malls στην Αθήνα.

Η μάχη της Κρήτης

Για το εμβληματικό συγκρότημα Out of the Blue Capsis Elite Resort στην Κρήτη πολλοί υπήρξαν οι ενδιαφερόμενοι (ακούστηκαν έως και 30 ονόματα), λίγοι όμως ήταν αναμενόμενο να καταθέσουν προσφορά.

Τελικά, ο πλειστηριασμός κατέληξε σε μάχη για δύο, ανάμεσα στην Hines (μαζί με την οικογένεια Δασκαλαντωνάκη) και την Prodea.

Η διαφορά των δύο προσφορών σύμφωνα με δημοσιεύματα ήταν τόσο μεγάλη που δεν άφησε περιθώρια. Πάνω από 125 εκ. ευρώ έδωσε η Hines, λίγο κάτω από τα 90 εκ. ευρώ (87 εκ. για την ακρίβεια) η Prodea.

Η σχετική συναλλαγή πρέπει να κλείσει εντός του 2021.

Σημειώνεται ότι το Out of the Blue Capsis Elite Resort αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κρήτη, σε έκταση 167 στρεμμάτων, στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Έχει συνολικά 5 ξενοδοχειακές μονάδες: το Classic Collection, το Lifestyle Collection, το Exclusive Collection, το Unique Villa Collection καθώς και τη μονάδα Medical – Wellness, με εγκαταστάσεις spa, αισθητικής και fitness.
Οι 6 μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις

Η παρθενική ξενοδοχειακή επένδυση των Αμερικανών της Hines στην Ελλάδα, ήρθε  το 2017, όταν μαζί με την Henderson Park, απέκτησαν με το ποσό των 33 εκ. ευρώ μετά από πλειστηριασμό, το ξενοδοχείο Athens Ledra στη Λεωφόρο Συγγρού, που πλέον έχει περάσει στα χέρια του Ομίλου Hyatt και λειτουργεί κάτω από το brand Grand Hyatt, ως Grand Hyatt Athens.

Πλέον, το ξενοδοχείο μεγαλώνει ακόμη περισσότερο με την ενσωμάτωση σε αυτό και της επέκτασής του, εκεί που βρισκόταν το πάλαι ποτέ  Odeon Star City (ακριβώς δίπλα από το υπάρχον ξενοδοχείο). Το 2022 θα ανοίξει το δεύτερο λοιπόν μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και η ενσωμάτωση του νέου κτιρίου.

Στο τέλος του 2019, επεκτάθηκαν και στην Κρήτη, εξαγοράζοντας όχι ένα αλλά πέντε ξενοδοχεία σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο και Σητεία: τα ξενοδοχεία Coral και Ερμής του ομίλου Μαμιδάκη, το πέντε αστέρων Apollonia Beach Resort & Spa, το τετράστερο Santa Marina Beach Resort και το πεντάστερο Sitia Beach City Resort & Spa.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει σύμφωνα με δημοσιεύματα εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το mini – Ελληνικό στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου.

Οι οικιστικές επενδύσεις

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται και οι επενδύσεις σε νέα κτίρια κατοικιών, υψηλών προδιαγραφών.

Το μεγαλύτερο project, Project Voula, μάλιστα, έχει ήδη κατατεθεί και στο Enterprise Greece με στόχο να υπαχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Tο έργο αφορά την οικιστική – τουριστική ανάπτυξη σε 8 οικοδομικά τετράγωνα, συνολικής έκτασης περίπου 71 στρεμμάτων, στα Εφοπλιστικά της Βούλας. Η έκταση είναι ευρύτερα γνωστή ως Κτήματα Κόνιαρη.

Θα περιλαμβάνει την κατασκευή 250-350 διαμερισμάτων και κατοικιών, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιστικούς ή τουριστικούς λόγους. Επίσης, θα περιλαμβάνονται γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, υπόγειους χώρους στάθμευσης και υπηρεσίες ασφάλειας.

Το project θα ολοκληρωθεί σε 3 φάσεις, με χρονικό ορίζοντα τα 4 χρόνια, και η επένδυση θα φθάσει συνολικά τα 135 εκ. ευρώ.

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία VHPH Properties, που έχει συσταθεί το καλοκαίρι toy 2020 με στόχο την αγοραπωλησία ακινήτων και οικοπέδων.

To project, βέβαια, βρίσκεται σε δικαστικές “περιπέτειες” με το Δήμο 3Β (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης) και αναμένονται εξελίξεις.

Ανάμεσα στα νέα μεγάλα οικιστικά πρότζεκτ που έχει ακουστεί το όνομα της Hines είναι και ο Πύργος Κατοικιών στο Ελληνικό από τη Lamda Development.

“Check out” από τα εμπορικά κέντρα

Μετά την ανεπιτυχή της προσπάθεια να αναπτύξει το γνωστό Academy Gardens σε ακίνητο φιλέτο στην Ακαδημία Πλάτωνος (εκεί που τελικά έγινε μικρότερο retail park τελικά), η εταιρεία ενεπλάκη σε δύο projects μεγάλων εμπορικών κέντρων: στο Athens Heart στον Ταύρο και το ημιτελές mall του Βωβού στο Βοτανικό.

Τα σχέδια για το premium εκπτωτικό mall στην Πειραιώς (στο Athens Heart) έμειναν στο συρτάρι και σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Εθνική Τράπεζα αναζητά νέο εταίρο για την επόμενη ημέρα του γνωστού εμπορικού κέντρου Athens Heart.

Λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας, το 2019, έγινε συμφωνία ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την αμερικανική Hines, για τη δημιουργία joint venture που θα μετέτρεπε το γνωστό εμπορικό κέντρο σε πολυτελές εκπτωτικό mall με την ονομασία Gazi Outlets. Μάλιστα, με στόχο την προσέλκυση επιπλέον επισκεψιμότητας, το εμπορικό στη νέα του μορφή θα έχει και πολλές χρήσεις ψυχαγωγίας (χώρους εστίασης και κινηματογράφο).

Τελικά, η Hines δε θα συμμετάσχει στο κοινό σχήμα και πλέον η Εθνική Τράπεζα αναζητά εταιρεία για να αγοράσει το εμπορικό κέντρο.

Για το ημιτελές mall στο Βοτανικό είχε συναφθεί μια μεγάλη συμφωνία ανάμεσα στην εταιρεία και την ΑΕΠ Ελαιώνα, την εταιρεία που ίδρυσαν οι πιστώτριες τράπεζες στις οποίες έχει περιέλθει το ακίνητο του Βωβού στο Βοτανικό.

Ωστόσο, το διετές προσύμφωνο έχει πλέον λήξει και όλο το πρότζεκτ επανεξετάζεται πάλι από μηδενικής βάσης και μάλιστα μέσα στα νέα πλαίσια που έχει δημιουργήσει το πλάνο της Διπλής Ανάπλασης σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας. Δείτε ποιά είναι τα επικρατέστερα σενάρια.

bizness.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ