ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περνούν το τεστ των αγορών οι ελληνικές τράπεζες

0

Με επιτυχία έχουν στεφθεί τα capital actions των ελληνικών τραπεζών το 2021, με την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s να «στρώνει το χαλί» για τις επόμενες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που σχεδιάζουν τα πιστωτικά ιδρύματα εντός του έτους.

Το senior preferred ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ που εξέδωσε τη Μεγάλη Τετάρτη η Eurobank υπερκαλύφθηκε κατά 2,6 φορές, επιτυγχάνοντας κουπόνι 2% και απόδοση 2,125%. Κύκλοι της τράπεζας επισημαίνουν τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» των επενδυτών, καθώς και τη μεγάλη διασπορά, αφού στην έκδοση συμμετείχαν επενδυτές από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ κ.α. Και το προφίλ των επενδυτών ήταν διαφοροποιημένο ανάμεσα σε funds, τράπεζες, asset managers κ.λπ.

Η επιτυχία της Πειραιώς

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η πολυαναμενόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία υπερκαλύφθηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα των προσφορών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η τράπεζα συγκέντρωσε 1,38 δισ. ευρώ με τιμή διάθεσης της μετοχής στο 1,15 ευρώ -που ήταν και το ανώτατο προβλεπόμενο όριο. Σημαντικοί παίκτες των διεθνών κεφαλαιαγορών έδωσαν το «παρών» στο κάλεσμα της Πειραιώς, όπως το νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο Norges, η BlackRock, η Fidelity και η Bain.

Με τα κεφάλαια που άντλησε η τράπεζα, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, αφού αναμένεται να περάσει με άνεση τα stress tests του Ιουλίου και, το κυριότερο, να χρηματοδοτήσει το εμπνευσμένο σχέδιο «Sunrise» που θα βγάλει το ίδρυμα από την αβεβαιότητα, οδηγώντας το στην επόμενη ημέρα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Όπως έχει εξαγγείλει δε η διοίκηση της Πειραιώς, εντός του έτους σχεδιάζεται έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Μετά την επιτυχημένη έκδοση Tier II της Alpha Bank στις αρχές Μαρτίου, κατά την οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5%, η τράπεζα δρομολογεί την έκδοση senior notes ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου, αξιοποιώντας τόσο το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο γενικότερα, όσο και τη δυναμική της υλοποίησης του σχεδίου μετασχηματισμού «Galaxy» σύμφωνα με τον σχεδιασμό της.

Παίρνει σειρά η Εθνική

Με ομόλογο Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να πάρει τη σκυτάλη η Εθνική Τράπεζα. Σε αυτό είναι πιθανό να προστεθεί και νέο senior preferred ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ, κατά το παράδειγμα της Eurobank.

Η έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου και ενδεχομένως ενός νέου senior ομολόγου προεξοφλείται από την αγορά και για την Εθνική Τράπεζα, η οποία είχε προχωρήσει σε δύο αντίστοιχες κινήσεις το 2019 και το 2020. Η έκδοση Tier II ήταν ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,25%, ενώ το senior ομόλογο της κατηγορίας green bond, που εκδόθηκε μεσούσης της κρίσης, τον Οκτώβριο του 2020, ήταν ύψους 500 εκατ. ευρώ, τιμολογήθηκε στο 2,75% και ήταν το πρώτο ομόλογο αυτής της κατηγορίας που εξέδωσε ελληνική τράπεζα από το 2015.

Οι παραπάνω ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης από τις συστημικές τράπεζες έχουν αφενός στόχο να αξιοποιήσουν το πολύ θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία στις αγορές, αλλά ταυτόχρονα εναρμονίζονται και με την άσκηση MREL (Minimum Required Eligible Liabilities) που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στους εποπτευόμενους οργανισμούς με στόχο τη διεύρυνση των πηγών άντλησης ρευστότητας, καθώς της κεφαλαιακής βάσης με ομολογιακούς τίτλους.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ