ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένα ενοίκια: Συνεχίζεται η καταβολή των αποζημιώσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες

0

Ξεκίνησαν από χθες, 20 Απριλίου, οι καταβολές για τα μειωμένα ενοίκια της περιόδου Νοέμβριος 2020 - Ιανουάριος 2021, τα οποία βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, όπως οι εκκρεμείς διπλές αποζημιώσεις για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Συνολικά το ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ και αφορά 100.000 ιδιοκτήτες.

Πρόκειται για περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που το προηγούμενο διάστημα είχαν προβεί σε διορθώσεις των δηλώσεων COVID που είχαν υποβάλει για τους δύο τελευταίους μήνες του 2020 αλλά και τον Ιανουάριο του 2021.

Την Πέμπτη και Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα κουρεμένα ενοίκια των μηνών Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση για το Μάρτιο καταβάλλεται χωρίς οι ιδιοκτήτες να έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση COVID. Θα δοθεί με βάση τις δηλώσεις COVID Φεβρουαρίου.

Ποιοι θα λάβουν αποζημίωση

Για τα «κουρεμένα» μισθώματα του Φεβρουαρίου η κρατική αποζημίωση θα χορηγηθεί με βάση τις δηλώσεις Covid που έχουν ήδη υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ για τον μήνα Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021, οι ιδιοκτήτες θα πληρωθούν με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα περάσει από «κόσκινο» όλες τις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως οι ιδιοκτήτες δικαιούνταν να λάβουν την αποζημίωση.

Βασικές προϋποθέσεις είναι:

  •     Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  •     Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  •     Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  •     Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  •     Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.

Δικαιούχοι αποζημιώσεων για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων του μηνός Ιανουαρίου 2021 είναι:
α) όσοι έχουν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές τον Ιανουάριο του 2021. Οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκιο για τον μήνα Ιανουάριο λόγω πλήρους απαλλαγής των μισθωτών τους επιχειρηματιών από την υποχρέωση πληρωμής μισθώματος για τον μήνα αυτό. Δικαιούνταν, για τον λόγο αυτό, αποζημιώσεων που αντιστοιχούν στο 80% των μη εισπραχθέντων ενοικίων.

β) έχουν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις οι οποίες και τον Ιανουάριο του 2021 υπέστησαν σημαντικού ύψους οικονομικές ζημίες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της διασποράς του COVID

Για τα μειωμένα ενοίκια Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 έχουν διενεργηθεί συμψηφισμοί ύψους 44,5 εκατ. ευρώ για 232.000 ΑΦΜ, ενώ άλλες 15.000 δηλώσεις Covid έχουν εκκαθαριστεί και είναι έτοιμες για συμψηφισμό με χρέη στην εφορία μόλις εμφανιστούν στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ