ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιανικό εμπόριο: Προσδοκίες και πιέσεις να λειτουργήσουν τα mall πριν από το Πάσχα

0

Ελπίδες ότι μπορεί την Τετάρτη 21 Απριλίου η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων vα ανάψει το «πράσινο φως», έτσι ώστε να ανοίξουν τα Mall την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Μ. Δευτέρα, ίσως και από το Σάββατο του Λαζάρου τρέφουν ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στα εν λόγω εμπορικά κέντρα.

Η απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, μάλλον αιφνιδίασε τους πάντες, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προεξοφλούσαν το άνοιγμα και των Mall μετά από το επιτυχημένο πείραμα με το λιανικό εμπόριο.

Η δυσαρέσκεια αυτή έχει αρχίσει να βγαίνει και προς τα έξω, με την ΣΕΛΠΕ να κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Επίσης στην σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως τεκμηρίωση της απαγόρευσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν πέσει στο τραπέζι και σκέψεις για προσφυγή στην δικαιοσύνη, περί αθέμιτου ανταγωνισμού και να ζητηθεί αποζημίωση. Βέβαια να σημειώσουμε ότι αυτό αποτελεί μόνο μία πρόταση και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μάλλον είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, ακόμη και αν τελικά οι ειδικοί δεν ανάψουν το «πράσινο φως» και μεταφέρουν το άνοιγμα των Mall για μετά το Πάσχα, πράγμα που δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

ΣΕΛΠΕ: Αδικο να συνεχιστεί η επιλεκτική πολιτική

Οπως σημειώνει στη σχετική του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), «θεωρούμε άδικο να συνεχιστεί η επιλεκτική πολιτική στο άνοιγμα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με μακροχρόνιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Ως εκ τούτου, κάνουμε έκκληση στην πολιτεία να λειτουργήσει όλο το λιανεμπόριο με ασφάλεια και χωρίς εξαιρέσεις για να μη χαθεί και η εορταστική περίοδος του Πάσχα»..

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιλεκτική απόφαση λειτουργίας μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και ο αποκλεισμός άλλων γίνεται χωρίς ξεκάθαρη τεκμηρίωση και αντιβαίνει τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού.

«Μεταξύ άλλων τα εμπορικά κέντρα παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας περισσότερο από 6 μήνες, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζομένους και τις οικογένειες τους. Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των εμπορικών κέντρων θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην οικονομία της χώρας. Πόσο μάλλον όταν ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα η Πολιτεία επιλέγει τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων και στερεί από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τον πασχαλινό τζίρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΕΛΠΕ διαβεβαιώνει ότι τα εμπορικά κέντρα τηρούν πλήρως τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα σύμφωνα με πρωτόκολλα και κανόνες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, ελέγχονται διαρκώς από την πολιτεία έτσι ώστε να αποτρέπονται ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός του καταναλωτικού κοινού. Οι πολίτες-πελάτες προσεγγίζουν τα εμπορικά κέντρα με το δικό τους μεταφορικό μέσον στοχεύοντας στην αγορά προϊόντων, γεγονός που συντελεί στην αποσυμφόρηση της κοσμοσυρροής που πιθανόν παρατηρείται σε ορισμένα σημεία  των πόλεων καθώς  και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επισημαίνει.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ