Αυξημένες είναι το τελευταίο διάστημα η εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων στην Κρήτη, ειδικά σε περιοχές όπου παραδοσιακά παρήγαγαν τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Η αύξηση στις εισαγωγές, σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη νερού κυρίως στην ανατολική Κρήτη καθώς πλέον οι παραγωγοί δεν προχώρησαν σε καλοκαιρινές φυτέψεις με συνέπεια να πέσει το ποσοστό της παραγωγής και να αυξηθούν έτσι εισαγωγές.
Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την αύξηση των εισαγωγών είναι και η έλλειψη εργατικών χεριών καθώς σύμφωνα με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, οι εργάτες γης είναι πλέον ελάχιστοι με συνέπεια αρκετοί παραγωγοί να μην προχωρούν σε καλοκαιρινές καλλιέργειες.
Σε μία από τις πιο αγροτικές περιοχές της Κρήτης, την Ιεράπετρα, η λειψυδρία είναι έντονη και οι καλοκαιρινές καλλιέργειες σχεδόν ανύπαρκτες με συνέπεια την πτώση στην παραγωγή οπωροκηπευτικών.
Αυτό, έχει επιφέρει μειωμένη παραγωγή και αύξηση στις εισαγωγές.
Το προϊόν που εισάγεται περισσότερο στην Ιεράπετρα είναι η ντομάτα ενώ με νόημα, αγρότες της περιοχής αφήνουν να εννοηθεί ότι η μεγαλύτερη ποσότητα αυτής είναι ελληνοποιημένη.
Την ίδια ώρα στο Τυμπάκι του δήμου Φαιστού όπου επίσης η έλλειψη νερού είναι μεγάλη, έχει αναγκάσει τους παραγωγούς να μην προχωρούν σε καλοκαιρινές καλλιέργειες. Η έλλειψη προϊόντων αυξάνει την εισαγωγή λένε χαρακτηριστικά στην περιοχή. Αυτήν την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή του Τυμπακίου υπάρχουν καλλιέργειες πιπεριάς φλωρίνης και αγγουριού, τα οποία όμως είναι θερμοκηπίου.
ekriti.gr

