ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στη Σούδα βρίσκεται το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ των ΗΠΑ με χιλιάδες προσωπικό

0

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», με χιλιάδες άτομα πλήρωμα, έφτασε το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της Σούδας.

Το θηριώδες αεροπλανοφόρο θα παραμείνει στη Σούδα έως την Πέμπτη 2 Μαΐου. Την ίδια μέρα θα καταπλεύσει στη Σούδα το «Charles de Gaulle», το οποίο θα παραμείνει ως τις 7 Μαΐου

Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ είναι το δεύτερο της κλάσης «Νίμιτς», το οποίο καθελκύστηκε το 1975.

Πρόκειται για ένα από τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα που διασχίζουν τους ωκεανούς και τις θάλασσες της υφηλίου, για λογαριασμό του πανίσχυρου αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ που έχει ελλιμενισθεί στην περιοχή της Σούδας στην Κρήτη, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ισχύος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, έχοντας λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές επιχειρήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Το πρώτο πολεμικό πλοίο που έλαβε το όνομα του 34ου Προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Άιζενχάουερ έχει εκσυγχρονισθεί δύο φορές για να ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές ανάγκες της εποχής.

Παρά την ηλικία του, το πλοίο διατηρεί εντυπωσιακές δυνατότητες, καθώς μπορεί να μεταφέρει μέχρι 90 αεροσκάφη. Έχει πλήρωμα που πλησιάζει τα 5.800 άτομα, εκ των οποίων περίπου 3.400 είναι καθαρά το πλήρωμα του πλοίου, ενώ περίπου 2.400 είναι όσοι υπηρετούν στην αεροπορική πτέρυγα που μεταφέρει.

Έχει μήκος 333 μέτρων, το εκτόπισμά του ξεπερνάει τις 100.000 τόνους αλλά, παρά το μέγεθός του, μπορεί να «πιάσει» ταχύτητα 30 κόμβων, καθώς παράγει ενέργεια από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες και η συνολική ισχύς στις τέσσερις προπέλες φτάνει τους 260.000 ίππους.

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ