ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Τα επικίνδυνα ρήγματα στην Κρήτη και οι ευάλωτες περιοχές σε σεισμικά γεγονότα στα αστικά κέντρα

0

 Το πιο επικίνδυνο ρήγμα είναι αυτό των Σφακίων στα νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων που και στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλα σεισμικά γεγονότα

Η άσκηση «Μίνωας» φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο τα επικίνδυνα ρήματα της Κρήτης όπως είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας που ξεκινά από τη νήσο Χρυσή, κόβει κάθετα το Λασίθι πάνω από την Ιεράπετρα και φτάνει μέχρι το βόρειο Κρητικό Πέλαγος.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Φασουλά που μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» το πιο επικίνδυνο ρήγμα είναι αυτό των Σφακίων στα νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων που και στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλα σεισμικά γεγονότα.

Όσον αφορά την πόλη του Ηρακλείου οι λιγότερο ευάλωτες περιοχές σε σεισμικά περιστατικά είναι σημεία στον Κατσαμπά και τον Πόρο με το βραχώδες υπέδαφος να δίνει μια επιπλέον αντισεισμική θωράκιση στην περιοχή.

Επίσης ένα περισσότερο ευάλωτο ρήγμα βρίσκεται στη λεκάνη της Μεσαράς.

Δύσκολο και το ρήγμα θεωρείται αυτό στο Σπήλι Ρεθύμνου, αλλά και στα δυτικά και νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, όπως αποτυπώνεται στο χάρτη της Κρήτης. Ωστόσο, ο κ. Φασουλάς τόνισε ότι και τα θαλάσσια ρήγματα κοντά στη Κρήτη μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς.

Μάλιστα ο κ. Φασουλάς αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά του σεισμού στο Αρκαλοχώρι, χαρακτηρίζοντάς τον ως ξεχωριστό σεισμό, με τεράστια σεισμική επιτάχυνση και, ένα από τα βασικά στοιχεία που τον έκανε τόσο καταστροφικό αποτυπώνεται και στο δορυφορικό χάρτη, με την περιοχή του Αρκαλοχωίτου, βυθισμένη μετά από το σεισμό κατά 15 με 20 εκατοστά.


Δείτε το βίντεο:

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ