ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σε ενεργειακό κατήφορο η Ελλάδα

0

 ΑΠΕ - ΛΑΘΗ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές κατά της ενεργειακής πολιτικής που εφαρμόζεται για την Κρήτη. Η πρόσφατη υπογραφή της ηλεκτρική διασύνδεσης του νησιού με την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα, αν και παρουσιάστηκε ως επίτευγμα, δεν αντιμετωπίζεται με θετικό πρίσμα από ειδικούς με την ενέργεια επιστήμονες.

Δεν είναι μόνο οι περιβαλλοντολόγοι ή ευαισθητοποιημένοι με την φύση πολίτες, που αντιδρούν. Επιστήμονες με κύρος και πολλά χρόνια ερευνητικής εργασίας, αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και πολλά ερωτηματικά όλες αυτές τις πολιτικές που μπαίνουν σε εφαρμογή και οι οποίες μετατρέπουν το νησί μας σε «μπαταρία» της Γερμανίας και μάλιστα με το μάρμαρο να το πληρώνουμε οι Έλληνες!

Αντίθετος με όλα όσα συμβαίνουν με το ενεργειακό ζήτημα είναι ο  ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά κ. Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος παρουσιάζει τις απόψεις του με αποκλειστικό άρθρο του στην εφημερίδα «Ρέθεμνος». Κάνει λόγο για «ενεργειακό κατήφορο» στην Ελλάδα, μιλά για σοβαρά γεωπολιτικά λάθη, καταδεικνύει αδιανόητα λάθη και αποκαλύπτει πτυχές αυτής της ιστορίας, άγνωστες, στο ευρύ κοινό.

Το άρθρο του κ. Φώσκολου, δημιουργεί εύγλωττα και ξεκάθαρα ερωτηματικά προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και κάθε άλλο συναρμόδιο που όχι μόνο δεν εξηγούν καθαρά τα όσα έχουν αποφασιστεί, αλλά αποκρύπτουν πράγματα και γεγονότα, που δεν συνάδουν με όσα επίσημα έχουν γίνει γνωστά.

Διότι, τελικά, δεν είναι μόνο η αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της Κρήτης με τις χιλιάδες ΑΠΕ που θέλουν να μας «φυτέψουν» χωρίς κανένα διάλογο και χωρίς καμία ενημέρωση. Είναι μια σειρά από επιπτώσεις, από κινδύνους για την δημόσια υγεία και την ίδια την ισορροπία της φύσης στο νησί μας, που οδηγείται σε απόλυτη καταστροφή. Και αυτό γιατί ; Με ποιο όφελος; Και κυρίως, όφελος για ποιους;

Περισσότερα στο άρθρο του Αντώνη Φώσκολου.

Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο  ΑΔΜΗΕ στις 8 Ιουνίου του 2020 ο υπουργός ΠΕΝ κύριος Χατζηδάκης, πλήρης χαράς μας είπε ότι για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια η ηλεκτροπαραγωγή δεν στηρίχτηκε στον Ελληνικό λιγνίτη που κάποτε μας έδινε το 72% της ενεργειακής μας ανεξαρτησίας και μαζί με τα υδροηλεκτρικά το 86%

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση της 8ης Ιουνίου (95.728 μεγαβατώρες) καλύφθηκε κατά 57,65% από μονάδες φυσικού αερίου, 14,23% υδροηλεκτρικά, 4,92% ανανεώσιμες πηγές και 23,21% από εισαγωγές., εικόνα 1.

  Διερωτώμαι αν κανένας κατάλαβε την επιτυχία του ΥΠΕΝ.

  1. 86% των ενεργειακών αναγκών καλύπτονται από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών. Το εισαγόμενο από την δυτική Σιβηρία Ρωσικό φυσικό αέριο, γύρω στα 6.5 δις Μ3/έτος μας στοιχίζει 2.1 δις ευρώ. Άρα με την συμφωνία που έχουμε κάνει με την Ρωσία μέχρι το 2027 θα εξάγουμε συνάλλαγμα της τάξης των 60 δις ευρώ.
  2. Οι ΑΠΕ, γερμανικές ανεμογεννήτριες ισχύος 3000 MWκαι τα Κινέζικα φωτοβολταΪκά ισχύος 2442 MW, συνολικής ισχύος 5442 MW, που μας στοίχισαν αντιστοίχως 6 δις ευρώ και 7.5 δις ευρώ, σύνολο 13.5 δις ευρώ συμμετείχαν μόνο κατά 4.92% στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας μας. Δηλαδή ενεργειακά απέδωσαν μόνο το 8% της ισχύος τους.  Εν αντιθέσει με το σύνολο το λιγνιτικών σταθμών που έχουν αθροιστική ισχύ 5300 MW και κάλυπταν το 72% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια οι ΑΠΕ  είναι μια επενδυτική ενεργειακή αποτυχία.

Ναι επένδυση 13.5 δις ευρώ είναι αποτυχία. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. Είναι σαν να αγοράζεις ένα αυτοκίνητο με προδιαγραφές ότι θα τρέξει με 150 χιλιόμετρα την ώρα και όταν το δοκιμάζεις τρέχει μόνο με 15 χιλιόμετρα την ώρα.

  1. Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού αναφέρω ότι η ισχύς των ΑΗΣ που λειτουργούν με Ρωσικό φυσικό αέριο δεν υπερβαίνει τα 4000 MW αλλά παράγει το 57.65% των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρικό ρεύμα εν αντιθέσει με τις ΑΠΕ που έχουν ισχύ 5442 MWκαι παράγουν το 4.92% των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το ερώτημα που θέτων είναι ποιά η συμμετοχή των ανεμογεννητριών που αγοράσαμε με 6 δις ευρώ. Όπωσδήποτε κάτω του 3%. Χρήματα για να αγοράσουμε ένα αντιτορπιλικό δεν υπάρχουν αλλά για να αγοράσουμε άχρηστες  γερμανικές ανεμογεννήτριες υπάρχουν.
  2.  Η εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται απο τους λιγνιτικούς σταθμούςτης Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας και απο τους ΑΗΣ της Ιταλίας που χρησιμοποιούν πρώτη ύλη το φυσικό αέριο.

   Πριν ένα μήνα  συνέβηκε ένα γεγονός στην Κρήτη που ενίσχυσε την πίστη μου ότι οι ανεμογεννήτριες είναι γερμανικό λεμόνι.

Ο υπουργός ΠΕΝ κύριος Χατζηδάκης μαζί με τον κύριο Θωμά κατέβηκαν στην Κρήτη και υπέγραψαν την σύμβαση διασύνδεσης της Κρήτης με 2 καλώδια για την μεταφορά ενέργειας 550MWαπό την Πελοπόννησο και την Αττική, εικόνα 2. Το ρεύμα θα παράγεται από ΑΗΣ που λειτουργούν, φυσικά με Ρωσικό, αέριο. Τα 550 MWμαζ΄ί με τον σταθμό της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων ισχύος 120 MWπου λειτουργεί με φυσικό αέριο είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες της Κρήτης. Επίσης στην Κρήτη υπάρχουν ανεμογεννήτριες ισχύος 220MW φωτοβολταικά ισχυος 78.29 MWσε πάρκα και 1.78MWσε στέγες σπιτιών. Επιπροσθέτωςσε κάποιο μέρος της Κρήτης κατασκευάζεται και ένα ηλιοθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ομάδα NUR- MOTOROIL, ισχύος 50 MW. Επίσης στο Ηράκλειο καταλήγει και το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, Euro-AsiaInterconnector, ισχύος 1000 MW ,που παράγεται πάλι από φυσικό αέριο του Ισραήλ, εικόνα 3. Και όχι μόνο, από την Αίγυπτο έρχεται και άλλο ένα καλώδιο, Euro-AfricaInterconnector,που θα μεταφέρει 2000 MWαπό την Αίγυπτο μέσω Κρήτης προς Ευρώπη, εικόνα 4. Ενημερωτικά η αιχμή του φορτίου της Κρήτης είναι περίπου τα 650MW τους θερινούς μήνες.Και έρχεται η ΒΟΜΒΑ από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΝ κύριο Θωμά δύο ημέρες μετά την σύμβαση της υπογραφής  με την SIEMENSγια την μεταφορά ρεύματος από την χερσαία Ελλάδα προς την Κρήτη. Λέει λοιπόν ο κύριος Θωμάς ότι στην Κρήτη μπορούν να εγκατασταθούν και άλλες 2500 MW. Η πρώτη σκέψη είναι, ότι αν λειτουργήσουν οι ανεμογεννήτριες των 2500 ΜW, των οποίων η επένδυση θα στοιχίσει τουλάχιστον 5 δις ευρώ, τότε η Κρήτη γίνεται μπαταρία της Ελλάδας. Μας λέει όμως ο ΑΔΜΗΕ ότι οι επιδοτούμενες ανεμογεννήτριες, αν εγκατασταθούν, καίτοι θα έχουν ισχύ 2500 MWη απόδοσή τους θα είναι πολύ ποιο κάτω του 3%. Να γιατί βάζουμε την σύνδεση με την Πελοπόννησο και την Αττική που θα μας παρέχει ρεύμα από το εισαγόμενο Ρωσικό φυσικό αέριο. Έχουμε το παράδειγμα της 8ης Ιουνίου. Νομίζω ότι το αναγνωστικό κοινό καταλαβαίνει γιατί επιθυμεί ο κύριος Θωμάς να μπούνε οι επι πλέον ανεμογεννήτριες. Ναι δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την αγορά ενός αντιτορπιλικού αλλά υπάρχουν 5 δις ευρώ για να εγκατασταθούν στην Κρήτη άχρηστες ανεμογεννήτριες ισχύος 2500 MW Δεν γνωρίζω τι προέχει σε αυτό το κράτος. Η διαφύλαξη της Εθνικής μας ανεξαρτησίας η  η αγορά των επιδοτούμενων γερμανικών ανεμογεννητριών

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή κάτι που τα ΜΜΕ δεν το έχουν διαφημίσει. Το δυσάρεστο είναι ότι αυτό το αέριο έρχεται από τα βάθη της Δυτικής Σιβηρίας, την χερσόνησο της Yamal. Το πληρώνουμε πολύ ακριβά, πάνω από $10.5/1000 κυβικά πόδια όταν το δικό μας, θα μπορεί να πουληθεί με  $8/1000 κυβικά πόδια και να δουλέψουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες. Μέχρι το 2027 που τελειώνει η σύμβασή μας με την Ρωσία θα έχουμε εξάγει συνάλλαγμα της τάξης των 60 δις ευρώ. Για να το καταλάβει κάποιος τι λέω. Είναι σαν να λέει η κυβέρνηση στους τοματοπαραγωγούς της Ιεράπετρας μην παράγεται ντομάτες διότι εμείς θα τις εισάγουμε από την Ολλανδία με ακριβότερη τιμή. Μια χώρα που έχει σχεδόν 1 εκατομμύριο ανέργους και 3.5 εκατομμύρια κάτω από το όριο της φτώχειας και βγαίνει κάθε 2 μήνες και δανείζεται χρήμα από τις αγορές με τόκο, δεν πληρώνει ετήσιες εισαγωγές φυσικού αερίου της τάξης των 2 δις ευρώ. Σήμερα σχεδόν όλα τα έσοδα από τον τουρισμό πάνε να καλύψουν εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών ήτοι αργού πετρελαίου από την Μέση Ανατολή, φυσικό αέριο απο την Ρωσία, εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις παραμεθόριες χώρες και ΑΠΕ απο Γερμανία και Κίνα. Αν σταματήσουμε τις εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών μέσα σε 30 χρόνια θα έχουμε εξοφλήσει το χρέος μας. Αυτή πρέπει να είναι η αποστολή του ΥΠΕΝ. Θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Και τώρα ας δούμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες.

Μια ανεμογεννήτρια των 3 MW.  Η κατασκευή της απαιτεί:

  1. 335 τόνους χάλυβα.(Σίδηρος, μεταλλουργικό κώκ, μολυβδένιο και ψευδάργυρο ως αντιδιαβρωτικό.). Το μετάλλευμα που περιέχει σίδηρο(Fe) το παίρνουμε από τα ορυχεία Αυστραλίας, Βραζιλίας και Κίνας.  Το μεταλλουργικό κώκ (C) από τα ανθρακωρυχεία του Καναδά. Το μετάλλευμα του μολυβδενίου (Mo) από τα ορυχεία της Χιλής, Περού και Κίνας. Το μετάλλευμα του ψευδαργύρου( Zn) από τα ορυχεία Αυστραλίας, Βολιβίας και Περού.
  2. 4.7 τόνους χαλκού(Cu) που το μετάλλευμα το παίρνουμε από τα ορυχεία Χιλής, Περού Μεξικού.
  3. 3 τόνους Αλουμινίου (Al)Το μετάλλευμα προέρχεται από  τα ορυχεία της Αυστραλίας, Βραζιλίας και χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
  4. 545 κιλά Δυσπροσίου(Dy) και 91 κιλά Νεοδυμίου(Nd) που προέρχονται από τα ορυχεία Κίνας και Μογγολίας προς το παρόν και αργότερα του Βιετνάμ
  5. Κοβάλτιο (Co) για τον μηχανισμό κίνησης των πτερυγίωνπου προέρχεται από τα ορυχεία της Κατάγκας του Κογκό
  6. Ενισχυμένα πλαστικά με ρητίνες για την κατασκευή των πτερυγίων, που προέρχονται από τα προϊόντα διύλισης του πετρελαίου
  7. SF6Αέριο ως ψυκτικό στον μηχανισμό περιστροφής των πτερυγίων. Το SF6 είναι αέριο θερμοκηπίου 2500 χειρότερο τουCO2
  8. 1200 τόνους τσιμέντου για την στερέωση της ανεμογεννήτριας που παράγεται στα νταμάρια από αργιλικά ορυκτά και οξείδιο του ασβεστίου (CaO)
  9. Και αν θέλουμε αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες λιθίου (Li) θα το προμηθευτούμε από τα ορυχεία της Αργεντινής, Βολιβίας, Χιλής και Θιβέτ

Διερωτώμαι αν έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής του περιβάλλοντος στις χώρες εξορύξεις των πρώτων υλών που χρειάζονται για την κατασκευή μιας ανεμογεννήτριας....ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

 Για να πάρω 1 τόνο σπανίων γαιών από τα ορυχεία της Κίνας και Μογγολίας χρειάζεται επεξεργασία των πετρωμάτων με βασιλικό νερό ( μίγμα θειΪκού οξέος και υδροχλωρικού οξέος). Αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας είναι να δημιουργηθούν 420000  κυβικά πόδια τοξικών αποβλήτων, 2000 κυβικά πόδια όξινων λυμάτων και 1 τόνος τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων.

Μετά το πέρας της λειτουργίας  της κάθε ανεμογεννήτριας δημιουργείται μισός τόνος τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων  για κάθε μία ανεμογεννήτρια των 3 MW.Στην Κρήτη η εγκατεστημένη ισχύς των ανεμογεννητριών είναι 197 MW. Αν θεωρήσουμε ότι η ισχύς της κάθε ανεμογεννήτριας είναι 1 MWτότε το ισοδύναμο των 3 MWείναι 65 ανεμογεννήτριες που θα παράγουν κάθε 20 χρόνια  32000 κιλά τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων. Αναφέρομαι μόνο στις σπάνιες γαίες και όχι στα μέταλλα Mo,Zn, Cu, Coκλπ. Που θα θάψουμε αυτά τα απόβλητα; Στα ασβεστολιθικά πετρώματα της Κρήτης; Που όταν βρέξει το όξινο βρόχινό νερό  θα τα παρασύρει στους υδροφόρους ορίζοντες με αποτέλεσμα όχι μόνο να καταστεί το πόσιμο νερό ακατάλληλο αλλά να μπούνε στην τροφική αλυσίδα των κατοίκων της Κρήτης μέσω των φυτών και ζώων  με αποτέλεσμα την καρκινογένεση. Αντίστοιχο περιβαλλοντικό πρόβλημα υπάρχει στον νομό της Δράμας. Ο Αγγίτης ποταμός που πηγάζει από τα Όρη της Ροδόπης είναι φορτισμένος με τοξικά ραδιενεργά απόβλητα που προέρχονται από τις σπάνιες γαίες και το ουράνιο που υπάρχουν στα πετρώματα της Ροδόπης. Στην Δράμα τόσο το πόσιμο νερό όσο και τα αρδευτικά νερά είναι γεμάτα από τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα. Παράδειγμα προς αποφυγή για την Κρήτη. Τελικά γιατί δεν γίνονται περιβαλλοντικές μελέτες πριν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών; Τι θέλουμε να κρύψουμε από τον λαό της Κρήτης. Και όχι μόνο της Κρήτης.

Ερώτηση. Ανεμογεννήτριες που δεν παράγουν την αναμενόμενη ηλεκτρική ενέργεια και που πολύ πιθανόν να μολύνουν το περιβάλλον μετά το πέρας της λειτουργίας τους, αν λειτουργούν αδιάψευστος μάρτυς τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ,  ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ.

Η Ελλάδα ευθύνεται για το 0.19% των εκπομπών CO2 παγκοσμίως. Αυτό είναι το αποτύπωμά μας.Η Κίνα ευθύνεται για το 29.34% (154 φορές πιο υψηλό), η Γερμανία 2.15% (11 φορές πιο υψηλό), η Πολωνία 0.86%, (4.5 φορές πιο υψηλό). Πόσο θα κατέβει το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στο CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο έπειτα από το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων; Θα κατέβει στο 0.18985%; Στο 0.18983%; Η στο 0.17%; Πηγή SL-Press1. Ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν.  Και δεν κοιτάζουμε την ανεργία. Πετάμε κόσμο στον δρόμοόταν η Γερμανία, Πολωνία και Τσεχία θα κλείσουν, αν τους κλείσουν, τους λιγνιτικούς ΑΗΣ το 2048.

Τι θα έπρεπε να κάνει μια νουνεχής ενεργειακή πολιτική που κοιτάζει τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού και όχι αυτά της Γερμανίας, Ρωσίας, Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας. Με τα μισά χρήματα που δώσαμε για την αγορά ανεμογεννητριών,13.5 δις ευρώ, για τα Γερμανικά και Κινέζικα λεμόνια,  θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε 3  νεότατους λιγνιτικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 2000 MW, όπως το Datteln 4, ισχύος 1100 MW, στην Γερμανία, εικόνα 5. Αυτός ο σταθμός κατασκευάστηκε και λειτούργησε πριν 3 εβδομάδες με διάρκεια ζωής έως το 2060. Αυτοί οι σταθμοί μαζί με τον  υπό κατασκευής σταθμό, (της Άρτας το γεφύρι), Πτολεμαίδα 5, αξιοποιώντας τον Ελληνικό λιγνίτη θα καλύπτουμε το 30% των εγχωρίων ηλεκτρικών αναγκών. Με χρήση του Ελληνικού φυσικού αερίου της Κρήτης που είναι πολύ ποιό καθαρό απο το εισαγόμενο Ρωσικό φυσικό αέριο, διότι είναι βιογενούς προέλευσης και όχι πυρολιτικής όπως ρο Ρωσικό, αλλά και φθηνότερο κατά 30% του Ρωσικού, θα καλύπτουμε το 56% των εγχωρίων ηλεκτρικών αναγκών της Ελλάδας συν την εισφορά των ΥΗΣ που θα είναι 14%. Έτσι η Ελλάδα δεν θα έχει ανάγκη ούτε τις ΑΠΕ ούτε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις παραμεθόριες χώρες. Και αν αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα αργού πετρελαίου που έχουν οι στόχοι στο μπλοκ Ιόνιο, περίπου 1 δις βαρέλια, και τα κοιτάσματα σε ΠατραΪκό, Κατάκολο, και Ιωάννινα, σύνολο 360 εκ. βαρέλια, τότε όλες οι ημερήσιες ανάγκες της Ελλάδας, 130000 βαρέλια, θα καλυφθούν. Άρα όλα τα έσοδα από τον τουρισμό θα πάνε στο Ελληνικό δημόσιο και όχι στην αγορά των ΑΠΕ και την εισαγωγή ενεργειακών πρώτων υλών. Επιπροσθέτως, στην Πτολεμαίδα θα δουλέψουν γύρω στις 8000 άτομα στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, στην εκμετάλλευση του λιγνίτη. Με την εκμετάλλευση του ισοδύναμου εισαγόμενου εκ Ρωσίας φυσικού αερίου που θα παράγεται από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης θα δουλέψουν 30000 άτομα στην Κρήτη και από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αργού πετρελαίου που υπάρχουν στο Ιόνιο, ΠατραΪκό κόλπο, Ιωάννινα και Κατάκολο, θα εργαστούν 20000 άτομα. Μηδενική εξαγωγή συναλλάγματος για αγορά ενεργειακών πρώτων υλών με αποτέλεσμα να μηδενίσουμε σε 30 χρόνια το χρέος μας. Αυτές είναι ανώδυνες και εφικτές υποδείξεις. Ο Ελληνικός λαός έχει ανάγκη από λύσεις των προβλημάτων του και όχι από αγορές λεμονιών από την Γερμανία και την Κίνα για τις οποίες και συνηγορούν  τα περισσότερα Ελληνικά ΜΜΕ.

ΚαΙ κλείνω με μια υπενθύμιση τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην ηγεσία του ΥΠΕΝ. ΣτoEastMedEnergyForumκαι στις επισκέψεις και ανταλλαγές που γίνονται με την Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο δεν συζητάτε πόσες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά εχουν μπεί στην Κάρυστο η στην Σπίνα της Κρήτης αλλά συζητάτε τον αγωγό East-Medπου θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Και οι ΗΠΑ βοηθούν την Ελλάδα διότι θα γίνει ενεργειακός κόμβος και διότι έχει κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία μας ένωσαν με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Αναβαθμίστηκε η γεωπολιτική μας αξία. ΥΠΕΝ σημαίνει εξωτερική πολιτική με όπλο την ενέργεια Ενεργειακές συμμαχίες μέσω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων μας κατοχυρώνουν την Εθνική μας Ανεξαρτησία

Η ωριαία συμμετοχή της κάθε ενεργειακής πρώτης ύλης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Άξιον παρατήρησης είναι η συμμετοχή των φωτοβολταικών (μόνο το πρωί), μώβ χρώμα και των ανεμογεννητριών, κίτρινο χρώμα, στις 8 Ιουνίου 2020.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κρήτης με Πελοπόννησο και Αττική.
Αγωγός/ηλεκτρική διασύνδεση Euro-AsiaInterconnector που θα μεταφέρει 1000 MW από το Ισραήλ μέσω Κύπρου, Κρήτης,Χερσαίας Ελλάδας στην Ευρώπη.
Αγωγός/ηλεκτρική διασύνδεση Euro-AfricaInterconnector που θα μεταφέρει 2000 MW από την Αίγυπτο μέσω Κύπρου, Κρήτης,Χερσαίας Ελλάδας στην Ευρώπη.
Ο νέος λιγνιτικός ΑΗΣ στο Ruhr της Γερμανίας ισχύος 1100 MW που τέθηκε σε λειτουργία στα μέσα Μάιου του 2020 με προοπτικές έως το 2065.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ