ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Restart Tourism στην Κρήτη: Αυτό είναι το καλό σενάριο

0

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα που υπάρχουν και στους τουριστικούς φορείς της Κρήτης μετά τις εξαγγελίες τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη ως προς την επανεκκίνηση του τουρισμού, υπό τον τίτλο «Restart Tourism».

Αρχικά υπάρχει μία ικανοποίηση ως προς τα μέτρα τα οποία χαρακτηρίζονται «προς τη σωστή κατεύθυνση» ωστόσο οι τουριστικοί φορείς περίμεναν περισσότερα.

«Έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Αφ’ ενός είμαστε ευχαριστημένοι που ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του τον τουρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι ο συντονισμός θα είναι καλύτερος και αφ’ ετέρου μας ευχαριστεί ότι τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή η επιδότηση εργασίας κι όχι της ανεργίας, η μείωση φορολογικών συντελεστών για να είμαστε ανταγωνιστική», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost ο πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης και συνέχισε: «Παράλληλα, μας πικραίνει ότι αυτά τα μέτρα είναι μικρότερα απ’ αυτά που περιμέναμε δεδομένου της προσφοράς του τουρισμού. Τώρα περιμένουμε διευκρινήσεις για να τοποθετηθούμε. Είναι πολλά τα ερωτήματα και περιμένουμε να υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να είναι ρεαλιστικά, λειτουργικά και να μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς μεγάλο κόστος ώστε να μην επιβαρυνθεί το τουριστικό πακέτο ακόμα περισσότερο».

Το καλό σενάριο για την Κρήτη

Το καλό σενάριο για την Κρήτη είναι να υπάρχει το 30% των επισκεπτών που είχε πέρυσι.

«Από τα 4 εκατομμύρια που είχαμε το 2019 να έρθουν φέτος 1,2 εκατομμύρια τουρίστες. Αυτό θα είναι το καλύτερο σενάριο», επισημαίνει σχετικά ο κ. Βλατάκης ενώ παράλληλα περιέγραψε το πώς προβλέπει να κινηθεί η τουριστική κίνηση.

«Για την ώρα δεν έχουμε κάποια εικόνα στις κρατήσεις καθώς γίνονται διάφοροι προγραμματισμοί. Πρέπει αρχικά να ανοίξουν τα σύνορα τα δικά μας αλλά και των χωρών που θα προσελκύσουμε πελάτες. Μετά θα πρέπει να αρχίσουν οι πτήσεις, θα αρχίσουν οι πλατφόρμες για τις κρατήσεις αλλά και οι τουρ οπερέιτορς και θα έχουμε μία εικόνα. Σταδιακά θα γίνουν πάντως οι κρατήσεις. Προσωπικά εκτιμώ ότι ο Ιούλιος θα είναι όπως ο Μάρτιος, ο Αύγουστος όπως ο παλιός Μάιος, ο Σεπτέμβριος όπως ο Ιούνιος μίας άλλης εποχής, ο Οκτώβριος θα είναι ένας καλός Απρίλιος και αν είμαστε τυχεροί θα πάρουμε και δύο βδομάδες από Νοέμβριο», εκτίμησε ο κ. Βλατάκης.

«Προσοχή: Μην φοβόμαστε τον ιό, μην στιγματίζουμε τους τουρίστες»

Έκκληση προς όλους τους πολίτες της Κρήτης απεύθυνε μέσω cretapost ο Μιχάλης Βλατάκης στο να μην φοβόμαστε τον ιό και να μην στιγματίζονται οι τουρίστες χωρίς λόγο.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον ιό αλλά και το άνοιγμα των συνόρων. Οι χώρες που θα πάρουμε πελάτες θα ανοίξουν περιοδικά και ανάλογα με την έκθεσή τους τον ιό. Όταν ανοίξουν οι χώρες δεν θα έχουν θανάτους και αυτήν την έντονη έκθεση στον ιό. Οπότε θα μπορούμε να υποδεχθούμε τους πελάτες μας και να μην τους βλέπουμε σαν λεπρούς. Δεν πρέπει να υπάρχει στιγματισμός. Πρέπει να τους υποδεχθούμε με την κρητική φιλοξενία που μας διακρίνει γιατί κι αυτοί έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να προσέχουμε όλοι μας», επεσήμανε ο κ. Βλατάκης και συνέχισε: «Το ζητούμενο είναι ένα: Να πάμε καλά, να μην φοβόμαστε τον ιό αλλά να τον σεβόμαστε. Ο κορωνοϊός είναι πλέον στη ζωή μας. Θα πρέπει επιτέλους να εμπιστευτούμε την ατομική ευθύνη, την εταιρική ευθύνη που είναι σε υψηλότατο βαθμό εδώ στην Κρήτη και την ατομική ευθύνη των επισκεπτών μας που έχουν περάσει πιο δύσκολα από εμάς. Όλοι θα είναι προσεκτικοί, θα κοιτάξουμε να προχωρήσουμε».

 «Να σταματήσουν οι λοιμωξιολόγοι να φοβίζουν τον κόσμο»

Για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι λοιμωξιολόγοι στον τουρισμό και τη διάρκειά του μίλησε ο πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης εφιστώντας την προσοχή στις δηλώσεις τους.

«Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι λοιμωξιολόγοι να φοβίζουν τον κόσμο λέγοντας πως η επιδημία θα επιστρέψει στον Οκτώβριο. Θέλουμε ν’ ανοίξουμε τον τουρισμό και τα πρωτοσέλιδα γράφουν ότι επανέρχεται νέο κύμα κορωνοϊού τον φθινόπωρο. Ποιος θα έρθει τον Σεπτέμβριο αν συνεχίζουν αυτές τις δηλώσεις; Ας είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Βλατάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως η τουριστική χρονιά δεν έχει χαθεί.

cretapost.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ