Το deal ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς να γίνει γνωστό το τίμημα, περνώντας ουσιαστικά «κάτω από το ραντάρ». Το πεντάστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 161 δωματίων ανήκε μέχρι πρότινος στην αμερικανική Hines, στην ιδιοκτησία της οποίας παρέμεινε για πέντε χρόνια.
Πρόκειται για τη δεύτερη αλλαγή ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου μέσα σε μια πενταετία, καθώς το 2020 η Hines το είχε εξαγοράσει από το Cyan Group της οικογένειας Κεφαλογιάννη. Τότε, η συμφωνία – συνολικού ύψους 61 εκατ. ευρώ – περιλάμβανε επίσης τα Apollonia Resort & Spa και Santa Marina Beach Hotel στην Αμμουδάρα Ηρακλείου.
Σήμερα, η Hines εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρή παρουσία στην Κρήτη, ελέγχοντας το Intercontinental (πρώην Ερμής της οικογένειας Μαμιδάκη), το Out of the Blue της οικογένειας Καψή στην Αγία Πελαγία και το MGallery (πρώην Coral) στον Άγιο Νικόλαο.
Η πώληση του Sitia Beach City Resort & Spa εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αποεπενδύσεων της Hines από την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2024 συμφώνησε με την Hotel Investment Partners (HIP), ξενοδοχειακό βραχίονα της Blackstone, για την πώληση του Grand Hyatt Athens. Το εμβληματικό ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού είχε αποκτηθεί από τη Hines το 2017 ως Ledra Marriott, έπειτα από πλειστηριασμό, επεκτάθηκε με την εξαγορά του διπλανού κινηματογράφου Odeon και τελικά άλλαξε χέρια έναντι τιμήματος που ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση για την πώληση του ακινήτου στη Σητεία ελήφθη εντός του 2024 και η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου 2025.
Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Δασκαλαντωνάκης συνεχίζει την επέκτασή του στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς αυτό αποτελεί το δεύτερο deal που υλοποιεί μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Τον περασμένο Μάρτιο είχε προηγηθεί η εξαγορά του Novotel Athens στην πλατεία Βάθης από την Accor Invest, ενώ το 2025 προχώρησε και στη μίσθωση του Hydra Beach.
Οι κινήσεις του γίνονται σε γνώριμο έδαφος, καθώς το Sitia Beach City Resort & Spa τελούσε ήδη υπό τη διαχείριση της Knossians Group, της εταιρείας που ίδρυσε μαζί με την αδελφή του, Τίνα Δασκαλαντωνάκη.
Η Knossians Group συνεργάζεται με κορυφαίες διεθνείς αλυσίδες (Accor, Hyatt, Marriott, Intercontinental–IHG) και διαθέτει παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ιδιοκτησίες όπως το Metropol Palace στη Σερβία, το Maison MGallery στη Σόφια, καθώς και συμμετοχή στο Sofia Hotel Balkan. Η συνεργασία με τη Hines ξεκίνησε το 2017 με τη διαχείριση του Grand Hyatt Athens και επεκτάθηκε στη συνέχεια και στα ξενοδοχεία του αμερικανικού fund στην Κρήτη.
Βασικός δείκτης απόδοσης για τον όμιλο αποτελεί το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR), με στρατηγική στόχευση στη μεγιστοποίησή του, την ενίσχυση των εσόδων από μη καταλυτικές δραστηριότητες και τη βελτίωση του EBITDA ανά δωμάτιο, ενώ παράλληλα αξιολογούνται νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
Με πληροφορίες απο Mononews.gr
